Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Του Αγίου Χαραλάμπη σήμερα, καλημέρα συμπολίτες! Ο οποίος Άγιος γεννήθηκε το 89 μ.Χ. στην Μαγνησία του Μαιάνδρου, μια πόλη κοντά στην Έφεσο και στις Τράλλεις στα παράλια της Μικράς Ασίας, κοντά στον ποταμό Μαίανδρο. Μαρτύρησε σε διωγμό το 202 μ.Χ., σε ηλικία 113 ετών (τα χρόνια του να πάρουμε, οι απανταχού Χαραλάμπηδες…). Και ετούτη είναι η δεύτερη σύμπτωση της στήλης με σημαντικές ημερομηνίες, να δούμε τι άλλο θα δούμε μέσα στον καινούργιο χρόνο, που βαδίζει στον τρίτο μήνα της εποχής χωρίς, για την ώρα, χειμώνα.
Με την πανδημία έχω μια εντύπωση ότι αντί να πάμε καλύτερα, πάμε χειρότερα. Ίσως όχι τόσο από πλευράς ασθενειών, όσο από πλευράς αυθαιρεσιών. Από τη μια μεριά το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία (σημειώστε ότι την επόμενη μέρα έγινε σεισμός στο νησί…) κι από την άλλη το πρόστιμο των 5.000 € στον πρόεδρο του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου (ΣΔΥΒ) επειδή, λέει, «οργάνωσε πεζοπορία πέντε (5) ατόμων στην Μακρινίτσα». Πέντε (5) ατόμων πεζοπορία και είναι αυτό προστιμητέον; Είμαστε καλά; Τι σόι όργανα ήταν αυτά; Δεν έχουν ποτέ πεζοπορήσει στο Πήλιο τουλάχιστον να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να πεζοπορείς αγκαλιά ή συνωστιζόμενος ή ό,τι φαντάζεται το πραγματικά κολλημένο «εις την τήρησιν της τάξεως» μυαλό τους. Πού βρίσκονταν τα ανάλογα όργανα όταν όντως συνωστίστηκαν 40 άνθρωποι για να φάνε παρέα με τον πρωθυπουργό;
Μήπως τελικά, ρε παιδιά, μας κυβερνάνε ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Χαρδαλιάς και απλώς ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει παρμένες αποφάσεις και κάνει, σαν άνθρωπος κι αυτός, τις ψιλο-κουτσουκέλες του;

Θεωρώ απαράδεκτο να τιμωρηθούν με οποιονδήποτε τρόπο άνθρωποι που περπατούν στη φύση και αγαπούν την φύση και την ζωή. Και δεν έχω καμία οργανική σχέση με αυτόν τον Σύλλογο, ούτε ονόματα γνωρίζω, απλώς παρακολουθώ από μακριά την αξιόλογη δράση τους προς όφελος δικό τους και της κοινωνίας ολόκληρης.
Κυκλοφοριακό γεγονός της εβδομάδας οι προσφορές για το έργο ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου στη γραμμή Βόλου-Λάρισας από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTROM και ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τελικό μειοδότη την ΙΝΤΡΑΚΑΤ με έκπτωση 37,5 % στον προϋπολογισμό των περίπου 83 εκατ. €. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2024 και έχει τα εξής χαρακτηριστικά, τα οποία ελλιπέστατα παρουσιάζονται στα ρεπορτάζ, ίσως γιατί πρέπει να υπάρχει χώρος για τους πανηγυρισμούς του κυρίου βουλευτή: α) Καταρχάς η μονή γραμμή παραμένει μονή, γι’ αυτό και ο χρόνος ταξιδιού μειώνεται μόνο κατά 10 λεπτά, από τα 50 στα 40 – μου λένε ότι αυτό οφείλεται και στις πολλές ενδιάμεσες στάσεις για την εξυπηρέτηση του κάμπου (το «σιδερένιο θηρίο», για όσους έχουν ακόμη μνήμες…), ας το δεχτούμε, β) το και σημαντικότερο, καταργείται το «S» μέσα στη Νέα Ιωνία – αυτό είναι μεγάλη επιτυχία μιας χούφτας ενεργών συμπολιτών, που κατάφεραν με επίμονη δουλειά και πολύ κόπο να πείσουν την ηγεσία του ΟΣΕ, βοηθούσης και της τότε υφυπουργού κ. Χρυσοβελώνη και του προέδρου της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) κ. Αντωνιάδη – ο κ. βουλευτής ήταν τότε ριζικά αντίθετος σ’ αυτόν τον σχεδιασμό, γ) ο σιδηρόδρομος θα μπορέσει, επιτέλους, να εξυπηρετήσει και επιβατικά την Α’ Βιομηχανική Περιοχή, όπου εξακολουθούν να λειτουργούν πολλές και καλές επιχειρήσεις με μεγάλον αριθμό εργαζομένων και δ) ίσως αυτή η προαστιακού τύπου σύνδεση με τη Λάρισα βοηθήσει στην καλύτερη διασύνδεση του Βόλου με την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα – ίσως, λέω, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Γράφοντας για μνήμες σιδηροδρόμου, μου ήρθαν στον νου οι στίχοι του Κώστα Βίρβου, μελοποιημένοι από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τραγουδισμένοι από τον Λάκη Χαλκιά και την Λιζέττα Νικολάου στον δίσκο «Θεσσαλικός Κύκλος»: «Είδα ένα φίδι κάτω στον κάμπο / σαν δέκα έλατα τρανό / κι από το στόμα του γριά βάμπω / έβγανε φλόγες και καπνό. / Κι άιντε να το παραβγείς / μπάμπω μ’ στον ποδαρόδρομο / κι είχε ένα όνομα να δεις / το λέγαν σιδηρόδρομο».
Άντε λοιπόν, με το καλό, εμπρός για ένα πραγματικά μεγάλο έργο μετά από πολλά-πολλά χρόνια.

Μέσα στην πόλη ακόμη τρία (3) δέντρα εγκατέλειψαν βιαίως τον αφιλόξενο τούτο τόπο, κοινώς κόπηκαν στον πάτο. Μου είπαν, και σύντομα θα φανεί η αλήθεια ή όχι των λεχθέντων, ότι παρακείμενη επιχείρηση επεκτείνεται και τα δέντρα εμπόδιζαν. Ερώτησα αν υπήρξε άδεια από την αρμοδία υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Βόλου και, ως ήτο φυσικόν, απάντηση δεν έλαβα. Είπα να μην ρωτήσω τους αρμοδίους διότι είμαι βέβαιος ότι αφενός άκρη δεν θα βγάλω και αφετέρου θα «καρφωθώ» κατά το κοινώς λεγόμενον, κι αυτό δεν είναι χρήσιμο σ’ αυτούς τους αρχοντικούς καιρούς.
Την προηγούμενη εβδομάδα κατάλαβα ότι σας άρεσε η φωτογραφία με την ενδεκάδα των αθάνατων Ελλήνων κωμικών ηθοποιών. Ας είναι καλά εκεί που βρίσκονται. Γιατί νομίζω ότι δεν θα μπορούσαν να ανεχτούν αυτό που γίνεται σήμερα με την παντοειδή βία στους χώρους των ηθοποιών. Σας αγαπώ, γεια σας.
Στην φωτογραφία ο Άγιος Χαραλάμπης, βοήθειά μας. Και Χρόνια Πολλά στους Βλάσηδες, αύριο!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το