Άρθρα

κυκλο – φ – κορωνοϊκα 

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Πάει και η 7η Δεκεμβρίου. Το σκίτσο του αρχιτέκτονα αδερφού Δημητρίου Σκυργιάννη αποτυπώνει όλη την αγωνία καθώς και το φρενάρισμα της κοινωνίας μας, που βαδίζει κουτουρού για τα Χριστούγεννα, με ανοιχτά 110 καταστήματα εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών – μη ρωτάτε πώς πρόκυψε αυτός ο καταπληκτικά ακριβής αριθμός 110, είναι ανάλογος του αριθμού των εμβολιαζομένων ανά μήνα, που o αρμόδιος κύριος Υπουργός είπε ότι θα είναι 2.117.440, ούτε ένας παραπάνω!!. Ευτυχώς, στο θέμα των Σχολείων η στήλη εισακούστηκε και το άνοιγμα πηγαίνει για τ’ Αγιαννιού. Αυτά. Όμως η ζωή συνεχίζεται.

Συνεχίζεται για τους ανάπηρους συνανθρώπους. Στις 3 Δεκεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992. Εκφωνήθηκαν πάλι οι ανάλογοι πανηγυρικοί, στάλθηκαν τα κατάλληλα μηνύματα δεξιά κι αριστερά, όλα τα καλά κανάλια έκαναν ένα ρεπορτάζ σχετικά με τις δυσκολίες μετακίνησης που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι με τα αναπηρικά καροτσάκια. Και ζήσαμε εμείς καλά και οι ανάπηροι το ίδιο άσχημα. Είμαστε μια κοινωνία, αγαπητοί φίλοι, που αυτά τα θέματα τα επικροτεί αλλά δεν τα πολυπιστεύει. Προδιαγραφή, εδώ και πολλά χρόνια είναι οι ράμπες στα πεζοδρόμια, όπως και οι ειδικές κίτρινες πλάκες με τις ραβδώσεις ή τους κυλίνδρους. Πόσα από αυτά τα συστήματα λειτουργούν πραγματικά; Στον Βόλο έχουμε εγκαταστήσει στις περισσότερες διασταυρώσεις ηχητικά φανάρια για τους τυφλούς. Κανένα και πουθενά δεν λειτουργεί, πιθανώς ενοχλούνταν οι παρόδιοι, κάτοικοι και έμποροι, από το ρυθμικό σφύριγμα ή απλώς ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται. Δύσκολα πράγματα.

Η ζωή συνεχίζεται και για τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Εκεί να δείτε πώς η κρίση δεν γίνεται ευκαιρία. Διότι με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα ανθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το οποίο ηλεκτρονικό εμπόριο, παγκοσμίως, στηρίζεται ακριβώς στις εταιρείες ταχυμεταφορών για να φτάσει το προϊόν ασφαλές και ακριβές στον παραλήπτη. Ιδού, λοιπόν, η ευκαιρία. Όμως φαίνεται ότι οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πίεση. Αντί να ενεργοποιήσουν περισσότερες δυνάμεις, να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό με συμβάσεις (τόση ανεργία υπάρχει), άφησαν να κατακλυστούν από δέματα, να καθυστερούν τις παραδόσεις και εν τέλει να αδυνατούν να εκτελέσουν το έργο τους. Κρίμα. Κι ακόμη, κατά κανόνα η μεταφορά προπληρώνεται, άρα δημιουργείται ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με τη ζημιά που υφίστανται οι καταναλωτές-παραλήπτες από αυτή την καθυστέρηση. Κρίμα δεύτερο.

Η ζωή συνεχίζεται και στην πόλη. Στην πόλη που βάφτηκε πάλι μπλε. Η γνώμη μου, και να με συμπαθάτε, είναι ότι αυτό το μπλε σκούρο χρώμα μπορεί να βγαίνει ωραίο στα βίντεο και τις φωτογραφίες και να χαίρονται αυτοί που σηκώνουν τα drones, αλλά για τους ανθρώπους είναι πένθιμο και καταθλιπτικό. Ιδίως φέτος, με αυτές τις συνθήκες αποκλεισμού που ζούμε, φρονώ ότι ο φωτισμός της πόλης έπρεπε να είναι κίτρινος, άσπρος, κόκκινος, χαρούμενος, όχι πένθιμος. Αρκετούς νεκρούς θρηνούμε, στον περίγυρο του καθενός, πλέον, απάντηση στους λεγόμενους «αρνητές», ένα βασικό, ας πούμε, επιχείρημα των οποίων ήταν από την αρχή «έχεις εσύ κάποιον γνωστό σου που πέθανε από κορωνοϊό;» ε! λοιπόν έχω, ο Δημήτρης, ο Κίμωνας, ο Χρήστος ήταν κοντινοί μου άνθρωποι, σας φτάνουν αυτοί; Δεν ανεβαίνει το ηθικό της πόλης με μωβ φωτάκια και την ταλαίπωρη την Αργώ στη στεριά, επίσης μωβ καραγκιοζάκι. Σε ποιον τα λέω;

Αλλά υπάρχει και ο άλλος. Που είναι γνωστό ότι τουλάχιστον αντιπαθεί τα ζώα και έγραψε επιστολή για να συγχαρεί τον δήμαρχο ονομαστικά διότι, λέει, απαγόρεψε (ο δήμαρχος…) την είσοδο σκύλων στις παιδικές χαρές. Και δεν έκανε τον κόπο, ο αντικειμενικός επιστολογράφος, να ενημερωθεί από το απέραντο διαδίκτυο ή έστω να ρωτήσει να μάθει ότι οι σύγχρονες παιδικές χαρές κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών 27934/ΦΕΚ Β/2029/25.07.2014 η οποία συμπληρώνει και εν μέρει τροποποιεί την Απόφαση 28492/ΦΕΚ Β/931/18.05.2009. Σε αυτές τις Αποφάσεις, μεταξύ πολλών άλλων, ορίζεται ότι η παιδική χαρά «πρέπει να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη», να υπάρχει «Σύστημα αποτροπής αδέσποτων ζώων» και στην πινακίδα που τοποθετείται στην είσοδο ρητά να αναφέρεται ότι «Απαγορεύεται η είσοδος για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους-συνοδούς ατόμων με αναπηρία». Κατόπιν αυτών κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αντιλαμβάνεται, νομίζω, ότι ουδεμίαν επιρροήν έχει ο όποιος δήμαρχος αυτοπροσώπως στην είσοδο ή μη ζώων στις παιδικές χαρές. Γένοιτο.

Είχα κι άλλα κατά νου, π.χ. την κακόμοιρη την ανθοδέσμη για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στα χέρια της αστυνομίας, την προσβλητική, σύμφωνα με τον μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, επιτήρηση της «εορτής» του Πολιούχου Αγίου Νικολάου, την κίνηση των ποδηλάτων στην παραλία και άλλα τέτοια, αλλά τι να προκάνει κι ο ποιητής όταν ο χρονοχώρος τελειώνει…
Περιμένοντας την εν Βηθλεέμ Γέννηση, σας αφήνω. Φιλιά πολλά, γεια σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το