Πολιτισμός

Κυκλαδικός πολιτισμός: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και το Κ.Δ.Α.Π. Αρτέμιδας της Κ.Ε.Κ.Π.Α – Δ.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων παρουσιάζουν το πρόγραμμα «Κυκλαδικός πολιτισμός».
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τον πανάρχαιο νησιωτικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες του Αιγαίου Πελάγους κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού την 3η χιλιετία π.Χ. Ο πολιτισμός αυτός αναφέρεται και ως Πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός και έγινε γνωστός κυρίως από τα μικρά μαρμάρινα αγάλματα, τα ειδώλια, που βρέθηκαν σε αφθονία σε τάφους και οικισμούς. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν και οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Οι μουσειοσκευές που θα χρησιμοποιηθούν ως υλικό είναι:
1. «Κυκλαδικός πολιτισμός». Το έντυπο υλικό για τον εκπαιδευτικό, οι διαφάνειες, τα βιβλία, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά κυρίως τα ακριβή αντίγραφα ειδωλίων, σκευών και εργαλείων δίνουν στον μαθητή την ευκαιρία να γνωρίσει τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.
2. Πολυαισθητική βαλίτσα για άτομα με προβλήματα όρασης.
Η πολυαισθητκή μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό δημιουργήθηκε για τα άτομα με προβλήματα όρασης, απευθύνεται όμως σε όλες τις ομάδες που επιθυμούν να εξερευνήσουν θέματα όπως η γεωγραφία και η ιστορία των Κυκλάδων, τα ειδώλια, οι πρώτες ύλες μέσα από μια βιωματική διαδικασία.
Η μουσειοσκευή περιέχει ένα βιβλίο, έναν κεντημένο χάρτη, έναν απτικό χάρτη νερού, πέτρες, κλωστές, θραύσματα από αντίγραφα ειδωλίων, κομμάτια αφρολέξ και ένα μαρμάρινο αντίγραφο ειδωλίου. Ένα βίντεο που απευθύνεται κυρίως στον εκπαιδευτικό/εμψυχωτή του προγράμματος εξηγεί πως το υλικό που περιέχεται στη μουσειοσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.

Το παρόν έργο με τίτλο «BaGMIVI: Bridging the Gap between Museums and Individuals with Visual Impairments», υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονιστή το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε Σχολεία και σε Ειδικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας με την πολύτιμη στήριξη και αρωγή του επιστημονικού υπεύθυνου της πολυαισθητικής μουσειοσκευής κ. Βασίλη Αργυρόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της δρ. Χαράς Κανάρη, ειδικής παιδαγωγού, μουσειοπαιδαγωγού, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και της Μαρίας Παπαζαφείρη, ειδικής παιδαγωγού, υπ. διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα παρακάτω σχολεία του Νομού Μαγνησίας: 23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Ελληνογαλλικό Δημοτικό Σχολείο Άγιος Ιωσήφ, 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Λεχωνίων (Τοπάλειο), Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (Δ.Α.Δ), Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ν. Ιωνίας.
Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί έκθεση με έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, τον Ιανουάριο του 2018, στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό: Ιστορικό – αρχαιολόγο, θεατρολόγο, μουσικό, εικαστικό, κεραμίστα, ιστορικό τέχνης, δασκάλους και καθηγητές Ειδικής Αγωγής. Διοργάνωση και επιμέλεια προγράμματος: Παρασκευή Τσιμά, ιστορικός – αρχαιολόγος, υπεύθυνη στο «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και επιστημονική υπεύθυνη των «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και Αρτέμιδας της Κ.Ε.Κ.Π.Α – Δ.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου.
Τα Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης και Αρτέμιδας είναι συγχρηματοδοτούμενες δομές από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το