Τοπικά

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση ζητούν γενναία ρύθμιση χρεών

Σε απόγνωση βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κλάδος σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα χιλιάδες κτηνοτρόφοι να εγκαταλείπουν τα τελευταία χρόνια το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης εξαιτίας των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας και της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επιστολή στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς ζητεί ειδική, γενναία ρύθμιση χρεών κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΚ οι τιμές στις ζωοτροφές που συμμετέχουν κατά 60-65% στη διαμόρφωση του κόστους των εισροών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η τιμή αγοράς καλαμποκιού το 2002 ήταν 0,07 €/κιλό και σήμερα 0,20 €/κιλό, που σημαίνει αύξηση 186 %, στο κριθάρι αντίστοιχα το 2002 ήταν 0,07 €/κιλό και τώρα 0,22 €/κιλό, δηλαδή αύξηση 214%, ενώ στο τριφύλλι η τιμή ήταν 0,06 €/κιλό και σήμερα διαμορφώνεται στα 0,18 €/κιλό, αύξηση 200 %.
Από την άλλη οι τιμές παραγωγού όχι μόνο στο γάλα, αλλά και στο κρέας, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει κυριολεκτικά εκτός παραγωγής πάρα πολλές εκμεταλλεύσεις. Έτσι η μέση τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος το 2002 ήταν 0,90 €/κιλό και το 2018 0,75 €/κιλό και του γίδινου γάλακτος έπεσε το 2018 κάτω από τα 0,50 €/κιλό.

Η επιστολή
Στην επιστολή του ΣΕΚ μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι και η άδικη και παράλογη φορολόγηση των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ. α) μέσω του ΕΝΦΙΑ καθώς στα κτηνοτροφικά κτίσματα προσδιορίζονται πολύ μεγάλες αξίες, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε «παλάτια» που ξεπερνούν το ύψος των 250.000 € και υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο.
Πέραν των προαναφερόμενων οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι είναι υπερχρεωμένοι, δεν έχουν πλέον εισόδημα για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν μαζικά το επάγγελμα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία να επιβιώσει να αποπληρώσει τις οφειλές και να επενδύσει, να προχωρήσει η πολιτεία σε «Ειδική, γενναία ρύθμιση των κτηνοτροφικών- πτηνοτροφικών δανείων».
Οι προτάσεις του ΣΕΚ για τη ρύθμιση των δανείων των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
– Ειδική γενναία ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων (αφορά δεκάδες χιλιάδες εκμεταλλεύσεις) σε όλες τις τράπεζες γιατί δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
– Να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας, το 70% των συμβατικών τόκων και το 50% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι κτηνοτροφικές – πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να συνεχίσουν να παράγουν για τη χώρα τα υπερπολύτιμα και αρίστης ποιότητας προϊόντα (κρέας, γάλα κ.ά). γεγονός που θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
– Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (αιγοπροβατοτροφικές, αγελαδοτροφικές βοοτροφικές, χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές).
– Να μην μπορεί να εκποιηθεί κανένας στάβλος ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένα σπίτι κτηνοτρόφου.
– Να ανακληθούν άμεσα τα χρέη που έχουν σταλεί για βεβαίωση στα Δημόσια Ταμεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το