Ελλάδα

Κτηματολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους

Πρωτοφανή ποσοστά αποχής από τη διαδικασία, τα οποία σε ορισμένες περιοχές φτάνουν έως και το 95% (!) των καταγεγραμμένων δικαιωμάτων λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή των πρώτων προθεσμιών, χαρακτηρίζουν την τρέχουσα προσπάθεια κτηματογράφησης.
Η τέταρτη φάση κτηματογράφησης, αν και αφορά μεγάλο τμήμα της χώρας και συνολικά 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα, φαίνεται να έχασε το στοίχημα της μεγάλης προσέλευσης κοινού το πρώτο διάστημα, οδηγώντας τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου στην ανακοίνωση σταδιακών παρατάσεων διάρκειας 45 ημερών σε πρώτη φάση. Να σημειωθεί ότι η αρχική προθεσμία συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Η απροθυμία των ιδιοκτητών ακινήτων να συμμετάσχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης, όμως, κινδυνεύει να τους βάλει σε τεράστιες περιπέτειες. Η έλλειψη ενημέρωσης, η αδιαφορία ή η αποφυγή της δήλωσης προκειμένου να μην πληρώσουν το τέλος κτηματογράφησης μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες, κοστίζοντας στην πορεία πολλαπλάσια σε χρόνο και χρήμα, ενώ η μη δήλωση μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια της κυριότητας του ακινήτου. Τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν δεν κατοχυρώνονται, ακόμα και αν έχουν δηλωθεί στην Εφορία, καθώς η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών δημιουργεί αμάχητο τεκμήριο κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι τα αδήλωτα ακίνητα θα χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και η κυριότητά τους θα περιέλθει στο Δημόσιο.

Εάν η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, ο ιδιοκτήτης θα έχει το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά μόνο για να διεκδικήσει αποζημίωση και όχι την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου. Η προθεσμία οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών είναι επτά χρόνια, ενώ για τα πρώτα προγράμματα η προθεσμία ήταν 14 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει φέτος να κινητοποιηθούν, καθώς εντός του 2019:

  • Συνεχίζεται η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο της χώρας, σε έκταση 83,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων ή το 63% της έκτασης της Ελλάδας.
  • Ολοκληρώνονται παλαιότερα προγράμματα που αφορούν πολυπληθείς περιοχές, όπως ο Δήμος της Αθήνας.
  • Οριστικοποιούνται σταδιακά οι πρώτες εγγραφές, στάδιο που μειώνει σημαντικά τα περιθώρια διεκδίκησης.

Στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηματολογίου, Βύρωνα Νάκο, ήδη λειτουργούν τα δύο γραφεία της Θεσσαλονίκης, ένα στην οδό 26ης Οκτωβρίου (εμπορικό κέντρο Porto Center), όπου εκτός από το υπόλοιπο Θεσσαλονίκης εξυπηρετούνται η Θάσος και οι Νομοί Ροδόπης, Γρεβενών και Πιερίας, και το δεύτερο στην Καλαμαριά για τους Νομούς Χαλκιδικής, Δράμας, Καστοριάς, Φλώρινας και Ξάνθης.

Εως το τέλος του μήνα θα λειτουργήσει και το γραφείο της Αθήνας στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου (Λεωφόρου Βεΐκου 13), από όπου θα εξυπηρετούνται οι Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Επίσης προβλέπεται και η λειτουργία 155 μονάδων ενημέρωσης, μία σε κάθε υπό κτηματογράφηση καλλικρατικό δήμο, ενώ για την προώθηση της κτηματογράφησης θα επιστρατευθούν και… κτηματογραφικά βαν που θα κινούνται μεταξύ οικισμών σε περιπτώσεις απομακρυσμένων περιοχών.

Παράλληλα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ύστερα και από την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού, ξεκινά ενημερωτική καμπάνια με την εκτύπωση αφισών και φυλλαδίων, τα οποία θα αποστέλλονται με τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο της προκήρυξης νέου διαγωνισμού, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και τη διαδικασία συγχώνευσης των υποθηκοφυλακείων και τη διοργάνωση ημερίδων σε κάθε περιφέρεια, ξεκινώντας από την Κρήτη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το