Ελλάδα

Κτηματολόγιο: Μπάχαλο και ταλαιπωρία µε το πιστοποιητικό µεταγραφής

Σε άσκοπη ταλαιπωρία, χρεώσεις χωρίς λόγο αλλά και κίνδυνο απώλειας των προθεσµιών, όπως αποδεικνύεται, υποβλήθηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι προσέρχονταν στα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας προκειµένου να λάβουν πιστοποιητικά µεταγραφής για να προβούν σε δηλώσεις της περιουσίας τους στο Κτηµατολόγιο.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηµατολογίου για τις νέες περιοχές κτηµατογράφησης και τις παρατάσεις, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δυσκολότερη περίοδος κτηµατογράφησης, επισηµαίνεται ότι το πιστοποιητικό µεταγραφής για την υποβολή δήλωσης είναι… προαιρετικό και µπορεί να προσκοµιστεί σε µεταγενέστερο χρόνο: «Με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, υπενθυµίζεται ότι η προσκόµιση του πιστοποιητικού µεταγραφής κατά την υποβολή των δηλώσεων είναι προαιρετική, συνεπώς η έλλειψή του δεν κωλύει την καταχώριση των δικαιωµάτων ιδιοκτησίας.

Σε περίπτωση που σε µεταγενέστερο χρόνο προσκοµιστούν τα πιστοποιητικά µεταγραφής, θα παραλαµβάνονται από τα Γραφεία Κτηµατογράφησης, µέσω των αιτήσεων συµπληρωµατικών στοιχείων». Ωστόσο, έως τώρα οι πολίτες υποχρεώνονταν να συρρέουν κατά εκατοντάδες στα υποθηκοφυλακεία, δεδοµένου πως, παρόλο που η σχετική πρόβλεψη ισχύει εδώ και χρόνια, τόσο στις ενηµερώσεις του Τύπου όσο και στα φυλλάδια και στις αφίσες που έχει τυπώσει ο φορέας το πιστοποιητικό µεταγραφής συγκαταλέγεται στα απαραίτητα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται µε τη δήλωση του ακινήτου. Αποτέλεσµα ήταν να δηµιουργηθεί το… αδιαχώρητο σε ορισµένα υποθηκοφυλακεία, τα οποία δεν προλάβαιναν εµπρόθεσµα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες και σε ορισµένες περιπτώσεις τους παρείχαν τα στοιχεία ακόµα και σε έναν µήνα από την αίτηση, µε κίνδυνο να χαθούν οι προθεσµίες.
Υπενθυµίζεται ότι το πιστοποιητικό µεταγραφής είναι αυτό που βεβαιώνει οποιαδήποτε αγορά, πώληση ή µεταβίβαση ακινήτου και φέρει τη σφραγίδα του υποθηκοφυλακείου.

Οι νέες περιοχές
Στο µεταξύ, στο πλαίσιο της κτηµατογράφησης της χώρας, από την ερχόµενη ∆ευτέρα 8 Απριλίου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για όσους έχουν ακίνητη περιουσία εντός των ορίων των προκαποδιστριακών δήµων Αιγίου, Ερινεού (πρώην κοινότητες Ζήριας, Νέου Ερινεού, Καµάρων) και των προκαποδιστριακών κοινοτήτων Αγίου Κωνσταντίνου, Βαλιµιτίκων, ∆ηµητροπούλου, ∆ιγελιωτίκων, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδοδάφνης, Σελιανιτίκων, Σελινούντος, Τέµενης του καλλικρατικού ∆ήµου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας.

Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηµατογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά µέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Η προθεσµία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις 8/4/2019 και λήγει στις 8/7/2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 8/10/2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το ελληνικό ∆ηµόσιο.

Παράταση για Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και σε Δωδεκάνησα
Επειτα από απόφαση του Ελληνικού Κτηµατολογίου, παρατείνεται η προθεσµία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού σε περιοχές της Λακωνίας, της Αιτωλοακαρνανίας και νησιά των ∆ωδεκανήσων. Συγκεκριµένα, παρατείνεται έως τις 20 Μαΐου η προθεσµία δηλώσεων στην ΠΕ Καλύµνου στους καλλικρατικούς δήµους Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλύµνου, Λειψών και Λέρου (εκτός της περιοχής που έχει ενταχθεί στο Κτηµατολόγιο Κω-Λέρου), στην ΠΕ Καρπάθου-Κάσου στους καλλικρατικούς δήµους Καρπάθου και Κάσου, στην ΠΕ Κω στον καλλικρατικό ∆ήµο Νισύρου και στην ΠΕ Ρόδου στους καλλικρατικούς δήµους Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης.

Παράταση έως τις 24 Μαΐου δίνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Αιτωλοακαρνανίας, και συγκεκριµένα από τη Λακωνία στους καλλικρατικούς δήµους Ανατολικής Μάνης, Ελαφονήσου, Ευρώτα, Μονεµβασιάς και Σπάρτης και από την Αιτωλοακαρνανία στους προκαποδιστριακούς δήµους/κοινότητες: Αγίου Νικολάου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου, ∆οκιµίου, Θεστιέων (πρώην κοινότητες Καινούριου, Προσηλίων), Καµαρούλας, Νεάπολης, Νέας Αβόρανης, Παναιτωλίου και Παραβόλας. Υπενθυµίζεται ότι η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική προκειµένου τα ακίνητα να µη χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Για την υποβολή της καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηµατογράφησης ύψους 35 ευρώ για κάθε δικαίωµα σε κύριο χώρο. Για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωµα, ενώ στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν πάγιο τέλος µόνο για δύο δικαιώµατα, ακόµα κι αν δηλώσουν περισσότερα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά αφορούν ακίνητα στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το