Τοπικά

Ενδοοικογενειακή βία: Οι 36 γυναίκες που κατέθεσαν φέτος μήνυση στη Μαγνησία θεωρούνται …σταγόνα στον ωκεανό των θυμάτων 

Η ενδοοικογενειακή βία είναι η «αόρατη» βία, γιατί συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες καθώς θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση… από το ίδιο το θύμα. Αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό από τις κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες λόγω της ντροπής και ενοχής που αισθάνονται δεν αποκαλύπτουν τη βία που υφίστανται, δεν αναζητούν βοήθεια κι έτσι εγκλωβίζονται σε καταστροφικές καταστάσεις τόσο για τις ίδιες, όσο και για τα παιδιά τους.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική κακοποίηση, αλλά τις άμεσες και έμμεσες απειλές, τη σεξουαλική κακοποίηση, τη συναισθηματική και ψυχολογική βία, την κοινωνική απομόνωση, τον οικονομικό έλεγχο και γενικότερα όλες εκείνες τις συμπεριφορές που ωθούν ένα άτομο να ζει υπό έναν διαρκή φόβο.
Οι γυναίκες που έσπασαν τα δεσμά του φόβου και για το 2016 κατέθεσαν μήνυση στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας είναι 36 και θεωρούνται από την ίδια την Αστυνομία σταγόνα στον ωκεανό του κόσμου της βίας που λαμβάνει χώρα μέσα στα σπίτια. Το 2015 είχαν καταγραφεί όλη τη χρονιά 43 μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία. Μέσα στο 2016 οι φορείς που έχουν καταγράψει περιστατικά βίας, που έχουν περιθάλψει γυναίκες, οι οποίες ωστόσο ποτέ δεν θέλησαν να περάσουν την πόρτα της Αστυνομίας, κάνουν λόγο για 200 περιστατικά. Μόνο που αυτά τα περιστατικά δεν θεωρούνται επίσημα.
Για το 2016, στον Αλμυρό καταγράφηκαν από την Αστυνομία 11 περιστατικά βίας, στον Βόλο 17, από το Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου 2, από το Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου 2 και από το Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών 4 περιστατικά. Κανένα περιστατικό δεν φτάνει στην Αστυνομία εάν δεν έχει κλείσει ένας κύκλος βαρβαρότητας.
Η βία μέσα στην οικογένεια αντικατοπτρίζει σχέσεις άνισης δύναμης, οι οποίες παράγουν και επιτρέπουν την καταπίεση, καθώς και όλες τις μορφές βίας. Χαρακτηρίζεται από τρεις φάσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά μέσα στην οικογένεια. Κατά το πρώτο στάδιο προκαλείται σταδιακά αυξητική ένταση, όπου το θύμα υπόκειται σε λιγότερο βίαιες συμπεριφορές, όπως είναι οι απειλές και προσβολές. Τα θύματα σύντομα διαισθάνονται ότι θα ακολουθήσει η σωματική βία κι έτσι προσπαθούν να την αποφύγουν ενεργώντας συγκαταβατικά. Το δεύτερο στάδιο της βίας, εκείνο της έντονης επίθεσης, χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη σωματική επιθετικότητα εξαιρετικά βίαιη και επικίνδυνη. Στο τελευταίο στάδιο, ο θύτης ενεργεί απολογητικά και συμπονετικά προς το θύμα, ενώ υπόσχεται πως οι σκηνές βίας δεν θα επαναληφθούν. Για να φτάσει μια γυναίκα στην Αστυνομία έχει περάσει πολλές φορές από όλα τα στάδια.
Δεδομένων των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια και των εμπειρικών και ερευνητικών στοιχείων που αναδεικνύουν το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας ως ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα, προκύπτει η ανάγκη για ανάπτυξη ολοκληρωμένων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της κακοποίησης. Η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική και λόγω του περιορισμένου αριθμού υπηρεσιών εξειδικευμένων στα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει αδυναμία κάλυψης των αιτημάτων για διαχείριση περιστατικών κακοποίησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το