Πολιτισμός

Κρουαζιέρα στην Τσίνκουε Τέρρε – Μοντερόσσο αλ Μάρε

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Συνεχίζουμε την κρουαζιέρα στην Τσίνκουε Τέρρε και φτάνουμε στο Monterosso Al Mare που είναι το μεγαλύτερο από τα πέντε γραφικά χωριουδάκια και που χωρίζεται στα δύο, από τη μια το παλιό και από την άλλη το νεότερο. Είναι το τελευταίο από τα πέντε χωριά και συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες επειδή διαθέτει μία τεράστια αμμώδη παραλία και πολλά και μεγάλα ξενοδοχεία.

Ο πύργος Aurora διαχωρίζει το μοντέρνο θέρετρο από το παλιό χωριουδάκι. Στην ουσία διαχωρίζει την παραλία Φεγγίνα και τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στον σιδηροδρομικό σταθμό από μια πλευρά και στην παραλία της παλιάς πόλης από την άλλη. Ο Πύργος αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου αμυντικού δικτύου που έχει απομείνει από την περίοδο που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα από τους Γενουάτες για να προστατέψει το μικρό χωριουδάκι από τους πειρατές. Σήμερα ο πύργος ενώνεται με μία ιδιωτική κατοικία και λειτουργεί ένα μέρος του ως εστιατόριο. Στην περιοχή δέσποζε το κάστρο της Γένοβας που προστάτευε την όλη περιοχή κατασκευασμένο στις αρχές του 13ο αιώνα για να προστατέψει τους κατοίκους από τους Σαρακηνούς. Ο πύργος Aurora ήταν ένας από τους 13 πύργους του τείχους. Σήμερα απομεινάρια τους βρίσκονται στο καμπαναριό της Εκκλησίας San Giovanni Battista και ένας που βρίσκεται κοντά στο άγαλμα του γίγαντα. Ο πύργος που βλέπουμε και ό,τι έχει απομείνει από το κάστρο βρίσκονται στον χώρο που είναι το δημοτικό νεκροταφείο.
Αρχίζουμε την περιήγησή μας από την παλιά πόλη, όπου θα δούμε τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου και την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου με αρκετά έργα τέχνης. Θα πάμε στο Μοναστήρι των Καπουτσίνων μοναχών του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στον λόφο του Αγίου Χριστοφόρου ανάμεσα στην παραλία και στο χωριό και αφιερώθηκε στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Πρόκειται για μια μικρή, Φραγκισκανική εκκλησία, ένας τόπος γαλήνης και ηρεμίας με αρκετά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Οι κάτοικοί του πάντα αγαπούσαν και σέβονταν το μοναστήρι. Αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και τουριστικό αξιοθέατο λόγω των θησαυρών που φιλοξενούνται σε αυτό. Το 2018 γιόρτασε τα 400 χρόνια από την ίδρυσή του. Έχει υπέροχη θέα στον κόλπο του Μοντερόσσο. Στην αυλή του θα δούμε ένα υπερυψωμένο μνημείο με τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης που δείχνει την αγάπη του προς τα ζώα έχοντας το δεξί του χέρι υψωμένο προς τον ουρανό.

Στην Παλιά πόλη θα συναντήσουμε την εκκλησία Parrocchia San Giovanni Battista του 12ου αιώνα σε γοτθικό γενοβέζικο στιλ που στην πρόσοψή της, αλλά και στο εσωτερικό της είναι διακοσμημένη με εναλλαγή άσπρου και μαύρου μαρμάρου και μια τοιχογραφία που απεικονίζει τη Βάπτιση του Ιησού. Υπάρχει μια επιγραφή στην εκκλησία που μας αναφέρει ακριβώς τις χρονολογίες έναρξης και λήξης των εργασιών της. Πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1244 ώς το 1307. Βέβαια κατά την πάροδο των αιώνων έγιναν αρκετές ανακαινίσεις με πιο πρόσφατες στα μέσα του 20ού αιώνα. Στον εξωτερικό πλαϊνό τοίχο της υπάρχει ένα άγαλμα και μία επιγραφή, αλλά και σημάδια που έδειχναν το ύψος του νερού από τις δυο μεγάλες πλημμύρες που ταλαιπώρησαν το χωριό. Παρατηρούμε το καμπαναριό, έναν μεσαιωνικό πύργο που ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα.
Πίσω από την εκκλησία υπάρχει και ακόμη μία παρόμοιας πρόσοψης, η Oratorio Mortis et Orations Confraternita dei Neri, με την ασυνήθιστη διακόσμηση των οστών και των κρανίων, που συμβολίζουν το εφήμερο πέρασμα της ζωής, να βρίσκονται ανάμεσα στις γύψινες διακοσμήσεις και στις τοιχογραφίες. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα σε στιλ μπαρόκ. Ανακαινίστηκε το 1922 όπου δημιουργήθηκε αυτή η ριγέ ασπρόμαυρη διακόσμηση.
Θα περπατήσουμε στα σοκάκια και θα συναντήσουμε ακόμη μια εκκλησία με παρόμοια εξωτερική εμφάνιση, την Oratorio di Santa Croce o dei Bianchi. Καθώς συνεχίζουμε τη βόλτα μας θα συναντήσουμε να ξεχωρίζει το κτίριο του δημαρχείου με το ρολόι.
Συνεχίζοντας τη βόλτα μας εκτός κέντρου του Μοντερόσσο θα συναντήσουμε το ιερό της Παναγίας της Σοβιόρε, που είναι ένας καθολικός τόπος λατρείας του 13ου αιώνα, ανάμεσα σε δάση και χωράφια 464 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Θα συναντήσουμε επίσης και την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.
Αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι από την Πούντα Μέσκο θα βρεθούμε σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της περιοχής, στα ερείπια του μοναστηριού του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται πάνω από τα 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Συνεχίζεται…
*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη και του Γιώργου Σεμιλιέτωφ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το