Τοπικά

Κριτική της αντιπολίτευσης στον σχεδιασμό του Δήμου Βόλου – Καυγάς Παπατόλια-συμβούλων Μπέου

DSC02990

Κριτική για γενικολογίες και έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού άσκησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Βόλου 2015-2019 που έφερε προς έγκριση η δημοτική αρχή στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από τον σφοδρό καυγά που άναψε ανάμεσα στο δημοτικό σύμβουλο της «Επιλογής Ευθύνης» Απ. Παπατόλια και τους συμβούλους της παράταξης Μπέου, όταν ο πρώτος διερωτήθηκε «ποιος θα είναι αυτός που θα συντονίσει τα έργα και θα κάνει τις επαφές με τον κ. Σταθάκη; Ένας έκπτωτος δήμαρχος που θα παρακαλάει να μην πάει φυλακή;».
Αντιδρώντας στη φράση αυτή, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας παρότρυναν τον Απ. Παπατόλια «να πάει διακοπές, γιατί έχει 11 μήνες να κοιμηθεί, από τότε που εκλέχθηκε η δημοτική αρχή Μπέου», για να τους απαντήσει εκείνος ότι «άλλος είναι αυτός που θα πάει διακοπές και μάλιστα διακοπές διαρκείας».
Επίσης, καυγάς ξέσπασε ανάμεσα στον κ. Παπατόλια και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Ν. Χαυτούρα, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει τον δεύτερο «γιουσουφάκι του Μπέου».

Στρατηγικός σχεδιασμός

Γενικόλογο, χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων και σαφήνεια δράσεων, χαρακτήρισε το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου ο Κ. Γαργάλας, παρουσιάζοντας τις παρατηρήσεις της μείζονος μειοψηφίας. Υπογράμμισε το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο καυτηρίασε τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής όπως αυτές παρουσιάζονται στο οραματικό κείμενο. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι παρατηρείται έντονος υπερτονισμός του τουρισμού χωρίς αναφορά στη σχέση Δήμου- Επενδύσεων – Ανταποδοτικότητας, ενώ επίσης δεν γίνεται καμία επιμέρους αναφορά στις περιφερειακές ενότητες, παρά μόνο διατυπώνονται ευχές.
Η παράταξη του Μ. Πατσιαντά χαρακτηρίζει αδιανόητη την επαναφορά δημιουργίας γηπέδου γκολφ, με δεδομένη την αδυναμία κάλυψης των υδροδοτικών αναγκών της πόλης και υπογραμμίζει επίσης την παντελή έλλειψη αναφοράς στην άμεση αντικατάσταση των επικίνδυνων σωλήνων ύδρευσης, την ανυπαρξία προκήρυξης μελέτης συνολικής καταγραφής υδατικών αποθεμάτων και εξεύρεσης του βέλτιστου τρόπου για τη διαχείρισή τους, την ανυπαρξία σχεδίου και προκήρυξης μελέτης συνολικής αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού στη πόλη, με άξονα την μείωση κυκλοφορίας οχημάτων προς το κέντρο της.
Επιπλέον, χαρακτηρίζει απίστευτη την αναφορά διερεύνησης υπόγειας σήραγγας σύνδεσης Ν. Αγχιάλου- Αγριάς, ενώ τάσσεται υπέρ της άσκησης πίεσης προς τον ΟΣΕ για σύνδεση με γραμμές σταθερής τροχιάς και ηλεκτροκίνηση από Βόλο προς Αεροδρόμιο όπως και την κατάργηση του S στη Ν. Ιωνία.
Υπογραμμίζεται επίσης, η ανυπαρξία αναφοράς στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως μοχλού για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, καθώς η ανυπαρξία διαλόγου για τα υπό ένταξη έργα στο νέο ΣΕΣ, με επικρίσεις εναντίον της δημοτικής αρχής για αυτοκρατορικό τρόπο ιεράρχησης των προτεραιοτήτων. Τέλος, χαρακτηρίζεται ασαφής η διάθεση τροποποίησης των ΖΟΕ παράλληλα στον οδικό άξονα Βόλου Λάρισας και ευχετική η αναφορά στην ανάπτυξη αρχαιολογικού και πολιτιστικού τουρισμού με ακαθόριστο το ρόλο και τη συμμετοχή του Δήμου.
Η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Νατάσα Oικονόμου τόνισε ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο της δημοτικής αρχής δεν διαπνέεται από τη λογική του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, ενώ σε πολλά σημεία από τον τρόπο έχει συνταχθεί το κείμενο, φαίνεται ότι δεν υπάρχει συνοχή. Η κ. Οικονόμου επέκρινε την πρόταση για δημιουργία γηπέδου γκολφ και πρόσθεσε ότι στο Σχέδιο δεν περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες που υποστηρίζει η δημοτική αρχή, όπως η υποψηφιότητα για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Ο Μ. Μιτζικός της «Δύναμης Βόλου» υπογράμμισε ότι μεγαλύτερη σημασία και από τις προτάσεις του Επιχειρησιακού, έχουν τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου εν μέσω της θερινής περιόδου.
Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι, όπως είπε, η εξασφάλιση επαρκούς υδροδότησης των πολιτών και υπογράμμισε ότι στο Σχέδιο δεν προσδιορίζεται το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι πηγές άντλησης των πόρων για την υλοποίηση των έργων.

Ο κ. Νάνος του ΚΚΕ σημείωσε ότι στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής περιλαμβάνονται επενδύσεις με σκοπό το κέρδος, χωρίς να υπολογίζονται οι ανθρώπινες ανάγκες.

Τελικά το Επιχειρησιακό Σχέδιο καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της Νατάσας Οικονόμου και του Απ. Νάνου, ενώ η παράταξη Πατσιαντά ψήφισε λευκό. Ο κ. Μιτζικός υπερψήφισε ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που διατύπωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το