Ελλάδα

Κρήτη: Εντείνεται η ανησυχία για τους λαγοκέφαλους

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και της ανησυχίας παραμένει για την Κρήτη η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκεφάλων αλλά και η ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά που δείχνουν ακόμα και προς τον άνθρωπο! Ο “πονοκέφαλος” που ακούσει στο όνομα “λαγοκέφαλος” στις θάλασσες της Κρήτης θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με το neakriti, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, που συνεδριάζει στις 12 αύριο Πέμπτη το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου, θα εξετάσει αφενός το ζήτημα της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των λαγοκεφάλων και αφετέρου το ζήτημα της επιθετικής συμπεριφοράς που παρουσιάζουν. Συμπεριφορά που γίνεται συνεχώς πιο επιθετική, και είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι πρόσφατα το ΕΛΚΕΘΕ χρειάστηκε να ανακοινώσει συγκεκριμένες οδηγίες προς τους λουόμενους για το τι πρέπει να πράξουν εφόσον πέσουν πάνω στους επικίνδυνους, τοξικούς λαγοκεφάλους.

«Αυτή η περίοδος, όπως έχουμε εντοπίσει, είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και παρατηρούμε ότι πλησιάζει περισσότερο σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους και επίσης επειδή τρώει περισσότερο. Επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία, αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα κ.λπ.»

Προκειμένου μάλιστα να αναδειχθούν όλες οι διαστάσεις και να “φωτιστούν” σωστά όλες οι πτυχές του προβλήματος, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης έχει καλέσει στην αυριανή παρουσίαση και συζήτηση του προβλήματος των λεσσεψιανών μεταναστών στις θάλασσες της Κρήτης επιστήμονες και ειδικούς από το ΕΛΚΕΘΕ-ΙΘΑΒΒΥΚ, το ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Κρήτης και τα Τμήματα Αλιείας.

Θυμίζουμε ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια περιορισμού του πληθυσμού των λαγοκεφάλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νότα Περιστεράκη, βιολόγος ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ, αυτό το διάστημα υποβάλλεται ο σχετικός φάκελος για ένταξη σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο μεγάλος πληθυσμός των λαγοκεφάλων.

«Είναι μια καινοτόμα πρόταση που ελπίζουμε ότι, αν θα πάει καλά, θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε και να μελετήσουμε τα στοιχεία που αφορούν τον λαγοκέφαλο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πληθυσμού αλλά και την πιθανή αξιοποίησή του», τόνισε η κυρία Περιστεράκη, η οποία διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο είδος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή, κάτι που το κάνει όχι πιο επιθετικό, αλλά πιο επίμονο να εντοπίσει την τροφή του.

«Αυτή η περίοδος, όπως έχουμε εντοπίσει, είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και παρατηρούμε ότι πλησιάζει περισσότερο σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους, και επίσης επειδή τρώει περισσότερο. Επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία, αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα κ.λπ.», εξήγησε η κυρία Περιστεράκη, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα πρόσφατο περιστατικό επίθεσης σε άνθρωπο στα Δωδεκάνησα, από λαγοκέφαλο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το