Τοπικά

Κρίσιμο δημοψήφισμα με τη ματιά Βρετανών της Μαγνησίας “Θ”

m-bretania-europaiki-enosi-simaies-brexit

Κρίνεται την επόμενη Πέμπτη 23 Ιουνίου η παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον, «η Βρετανία θα είναι ασφαλέστερη, ισχυρότερη και σε καλύτερη κατάσταση εάν παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ωστόσο, η τάση της πλειοψηφίας των πολιτών «δείχνει» και έξοδο. Άγγλοι πολίτες που ζουν δεκαετίες στον Νομό Μαγνησίας μιλούν σήμερα στη «Θ» σχετικά με το κρίσιμο, όπως το χαρακτηρίζουν, δημοψήφισμα και την κατάσταση που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και για την αντίστοιχη στην Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποσταθεροποιήσει κομβικά την Ευρώπη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει τις διαφορετικές τοποθετήσεις γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, αλλά και της παράνομης μετανάστευσης, όπως και γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της ζώνης του ευρώ.
Οι υποστηριχτές της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιούν ότι μία αποχώρηση από την Ευρώπη θα προκαλέσει και τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, δρομολογώντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Η Βρετανία έχει μία οικονομία 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα βρεθεί αντιμέτωπη με μακρόχρονες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συμφωνηθούν οι οικονομικοί όροι του «διαζυγίου» της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι υποστηρικτές της βρετανικής αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμούν ότι η Βρετανία θα αναπτυχθεί περαιτέρω εκτός Ευρώπης, καθώς πιστεύουν ότι η Ένωση κυριαρχείται από τη Γερμανία, ενώ η παγκόσμια επιρροή της μειώνεται.
Κρίσιμο χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί στις 23 Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία Άγγλοι που ζουν δεκαετίες στη Μαγνησία, ενώ ως δύσκολη και απογοητευτική κρίνουν την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η συνταξιούχος γιατρός – πλαστικός χειρουργός κ. Τζούντιθ Πάρκερ ζει 46 χρόνια στην Ελλάδα, τα περισσότερα στον Βόλο και το Πήλιο.
Μιλώντας για το δημοψήφισμα, αλλά και την κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία επισημαίνει ότι «είναι κρίσιμο, καθώς πολλοί τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας και την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να ορθοποδήσει. Οι Άγγλοι πολίτες συμπαραστέκονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να βρεθεί άμεσα μια λύση, ενώ αναρωτιούνται αν η χώρα πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατάσταση στην Αγγλία έχει δυσκολέψει πολύ πλέον. Η Αγγλία ήταν ένα κράτος κοινωνικά ανεπτυγμένο. Πλέον η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο. Γίνονται πολλές περικοπές σε μισθούς και κυρίως στις κοινωνικές παροχές. Εργασία δεν υπάρχει, η ανεργία είναι στα ύψη και πολλοί νέοι επιλέγουν να μη φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο γιατί μετά δεν θα βρουν δουλειά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι στη Μεγάλη Βρετανία τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει η κ. Τζούντιθ Πάρκερ.
Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρει ότι «έχει δυσκολέψει πάρα πολύ. Οι πολίτες δεν αντέχουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρους. Το κράτος πρέπει να αφήσει ένα διάστημα τους πολίτες χωρίς απανωτούς φόρους, προκειμένου να κινηθούν η οικονομία και η παραγωγή, να υπάρξουν δουλειές και να μπορέσει ο κόσμος να ανακάμψει και μετά ας επιβληθούν. Είναι απλά τα πράγματα, αλλά δεν αφήνουν οι δανειστές. Αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 24%. Οι Άγγλοι τουρίστες «κλείνουν» για τις διακοπές τους στην Ελλάδα τον Ιανουάριο και συγκεντρώνουν χρήματα, κάνοντας τον προγραμματισμό τους και υπολογίζοντας τα έξοδά τους. Με τις αυξήσεις δεν θα έρθουν ξανά για διακοπές στην Ελλάδα και θα πάνε αλλού. Μόνο ο τουρισμός κρατά πλέον την Ελλάδα» υπογραμμίζει η κ. Τζούντιθ Πάρκερ.
Από την πλευρά του συνταξιούχος μηχανικός πληροφοριακών συστημάτων που ζει 25 χρόνια στην Ελλάδα και το Πήλιο τονίζει ότι «οι Άγγλοι πολίτες πάνω από 65 χρόνων στις συντηρητικές περιοχές παρακολουθούν ό,τι λέει ο κ. Ντέιβιντ Κάμερον υποστηρίζοντας την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τάση στην Αγγλία είναι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για έξοδο, με το ποσοστό να είναι σήμερα στο 48%. Δεν θα είναι καλό για την Αγγλία να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα διενεργηθεί ένα δημοψήφισμα από έναν λαό που δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει μέσα ή έξω από την Ένωση. Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος, δεν είναι ενημερωμένος και δεν είναι σε θέση να κρίνει. Επηρεάζεται από το μεταναστευτικό πιστεύοντας ότι έρχονται μετανάστες για να τους πάρουν τις δουλειές τους. Η κατάσταση είναι γενικώς δύσκολη στην Αγγλία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επηρεάζουν τον κόσμο σχετικά με το μεταναστευτικό. Η αλήθεια είναι ότι η Αγγλία παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν δίνει» αναφέρει.
Για την κατάσταση στην Ελλάδα σημειώνει ότι «είναι απογοητευτική. Σκέφτηκα πολλές φορές να φύγω. Είχα την ελπίδα ότι θα η κατάσταση θα βελτιωνόταν. Είναι περίεργο πώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από το 10% και 15% πήγε σε τρία χρόνια στο 3%. Πιστεύω ότι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα θα έχει την προστασία της. Θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει ο Άγγλος συνταξιούχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το