Ελλάδα

Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο – Εικόνες Αποκάλυψης

εβρος 1

Κρίσιμη χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης την κατάσταση στον Έβρο, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη,έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης στην περιοχή και των μέτρων που θα ληφθούν τις επόμενες ώρες. Λόγω της «εισβολής» των υδάτων εκκενώθηκαν προληπτικά δύο οικισμοί, τα Λαγυνά και ο Πόρος ενώ πλημμύρισαν τουλάχιστον 180.000 στρέμματα.

Κρίσιμη χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης την κατάσταση στον Έβρο, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη,έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης στην περιοχή και των μέτρων που θα ληφθούν τις επόμενες ώρες. Λόγω της «εισβολής» των υδάτων εκκενώθηκαν προληπτικά δύο οικισμοί, τα Λαγυνά και ο Πόρος ενώ πλημμύρισαν τουλάχιστον 180.000 στρέμματα.

Ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα τεχνικά συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας ώστε ν’ αποτραπούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα και να εμποδιστεί η ροή υδάτων εντός κατοικημένων περιοχών.

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση τόνισε ότι στα Λαγυνά που έχουν εκκενωθεί, πλημμύρισαν δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Σημείωσε με έμφαση ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πλημμυρικό φαινόμενο καθώς το νερό βρήκε διέξοδο στα πετρώματα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και πέρασε στον οικισμό.

Όλο το βάρος σε Πόρο-Φυλαχτά-Τυχερό
Η κατάσταση στο Σουφλί σημείωσε πως είναι απόλυτα ελεγχόμενη και πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο νότιο Έβρο και ειδικότερα στον Πόρο, στα Φυλαχτά και στο Τυχερό όπου λόγω του μεγάλου υδάτινου όγκου μπορεί να σπάσουν αναχώματα και να υπάρξουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι τοπικές αρχές, πάντως, ανησυχούν για το ενδεχόμενο βροχόπτωσης τις απογευματινές και βραδινές ώρες σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

«Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Τα αναχώματα πέφτουν παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, που βρίσκεται, μαζί με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, στα σημεία όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Σημείωσε δε ότι, “παραμένουμε σε συναγερμό, διότι η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει συνέχεια” και οι παροχές από τη βουλγαρική πλευρά είναι μεγάλες.

Πολύ πάνω από το όριο η στάθμη στο Πέταλο
Η στάθμη των υδάτων του ποταμού στο Πέταλο έφθασε, στη διάρκεια της ημέρας τα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα, ενώ η ορμητική «εισβολή» των υδάτων του ποταμού τόσο σε οικισμούς, όσο και σε μεγάλες εκτάσεις, δεν αποκλείεται να προκάλεσε και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.

Ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε ότι, οι υπηρεσίες παρεμβαίνουν με κάθε δυνατό τρόπο και αποκαθιστούν τις ζημιές που υπάρχουν στα αναχώματα, ούτως ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων που έπληξαν το κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού Έβρου.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σουφλίου που βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού Λαγυνά περιέγραψε με «μελανά χρώματα» την κατάσταση, καθώς, όπως είπε, “η κατάσταση παραμένει όπως ήταν και χειρότερη, στα Λαγυνά τα σπίτια ‘πνίγονται’ το ένα μετά το άλλο. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, σ’ αυτή την περίπτωση απεγκλωβίζουμε τους ανθρώπους”.

Σημείωσε ακόμη ότι, είναι τραγική η κατάσταση, αφού χάθηκαν περιουσίες, καλλιέργειες παλιές καταστράφηκαν και νέες δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν. Τόνισε δε, ότι, ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη που βρέθηκε, σήμερα στις πληγείσες περιοχές να δοθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Υπενθύμισε τέλος, ότι, οι κάτοικοι των Λαγυνών που αναγκάστηκαν να φύγουν από το χωριό θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Νωρίτερα, η η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, είχε δηλώσει ότι απόλυτη προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ύπαρξη.

«Έχω ήδη ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Έβρου και ειδικά τα Λαγυνά και ο Πόρος. Θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Πέτροβιτς και τους τοπικούς φορείς για την άμεση κινητοποίηση που ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει τα χειρότερα. Το ελάχιστο που μπορώ να πω αυτές τις στιγμές είναι ότι συμπάσχω με τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας», τόνισε η υφυπουργός.

«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Λίτσα Κακαλή, κάτοικος του οικισμού, η οποία είδε, όπως και πολλοί άλλοι, τα ορμητικά νερά του Έβρου να «εισβάλλουν» στο σπίτι της.

ebros2EBROS3

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το