Τοπικά

Κρίσιμη η διαχείριση δυνάμεων στη διάρκεια των πανελλαδικών

 

Να μην ξενυχτούν την παραμονή της εξέτασης, να κάνουν μικρές επαναλήψεις, να μπορούν να αποφορτίζονται ακόμη και με μια βόλτα, αλλά και να τρέφονται καλά και να είναι ήρεμοι. Πρόκειται για μερικές συμβουλές που δίνουν καθηγητές που χρόνια εμπλέκονται με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και γνωρίζουν πολύ καλά, πόσο πιεσμένοι, αγχωμένοι και σφιγμένοι είναι οι υποψήφιοι αυτές τις μέρες λίγο πριν την έναρξη των εξετάσεων αλλά και κατά τη διάρκειά τους.
Ήδη είμαστε μια «ανάσα» πριν τις πανελλαδικές οι οποίες διαρκούν περίπου δέκα μέρες με τέσσερις τρίωρες εξετάσεις στο διάστημα αυτό και όπου οι υποψήφιοι καλούνται να κάνουν διαχείριση χρόνου, αλλά και δυνάμεων τόσο πνευματικών όσο και σωματικών.
Οι καθηγητές επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως πλέον ένας υποψήφιος ό,τι ήταν να μάθει το έμαθε, γι’ αυτό και θα πρέπει να προσέλθει με αποφασιστικότητα στις εξετάσεις.
Εξάλλου στις πανελλαδικές αξιολογείται η προσπάθεια που έκανε ήδη και όχι τι θα γίνει από εκεί και πέρα.
Η υποδιευθύντρια στο 5ο ΓΕΛ Βόλου, φιλόλογος, κ. Ελένη ταμία ανέφερε πως όλοι μας θα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα το κλίμα ηρεμίας στα σπίτια των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι από την πλευρά τους έχουν προετοιμαστεί, όπως έχουν προετοιμαστεί, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την τελευταία στιγμή. Πρέπει να είναι ήρεμοι. Άλλωστε έχουν ήδη δοκιμαστεί και άλλες εξετάσεις, όπως στα πτυχία των ξένων γλωσσών, και δεν υπάρχει λόγος να είναι αγχωμένοι. Μεγάλο ρόλο παίζει και ο νόμος που επιβάλλει στο να μην επιτρέπονται να φέρουν οι υποψήφιοι μαζί τους, τετράδια, ασκήσεων, διορθωτικά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, μέσα με τα οποία θα μπορούσε να δολιεύεται μια εξέταση. Πρέπει οι υποψήφιοι να μην φέρουν αυτά τα πράγματα, γιατί κινδυνεύουν με μηδενισμό το γραπτό τους. Στην Ελλάδα το θετικό των πανελλαδικών εξετάσεων είναι η αδιαβλητότητά τους που δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν. Και το αδιάβλητο ήταν ο λόγος που διατηρήθηκε αυτό το σύστημα.
Οι υποψήφιοι πρέπει να καταλάβουν ότι σε αυτές τις τέσσερις μέρες εξετάσεων μετριέται ο αγώνας πολλών προηγούμενων χρόνων που έχουν κάνει. Το άγχος είναι κακός σύμβουλος αυτές τις μέρες. Βέβαια κανείς δεν μπορεί αν είναι άνετος. Όταν όμως δίνονται τα θέματα των εξετάσεων στον υποψήφιο,, ο τελευταίος είναι έτοιμος να το διαχειριστεί. Ο καθένας θα βρεθεί εκείνη την ώρα απέναντι στη στιγμή για την οποία νιώθει έτοιμος να το φτάσει σε ένα σημείο. Δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι για το ίδιο σημείο που μπορούν να φτάσουν. Όμως για όλους υπάρχουν πολλές σχολές και γι’ αυτό μετά το τέλος των εξετάσεων, θα πρέπει να δει με ωριμότητα το μηχανογραφικό.
Τις παραμονές των εξετάσεων οι υποψήφιοι πρέπει να κοιμούνται καλά, γιατί ένα ξενύχτι δεν μπορεί να αναπληρώσει τίποτα. Επίσης και οι γονείς με το φαγητό ξέρουν, πώς μπορούν να φερθούν.
Οι υποψήφιοι ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να κάνουν, το έκανα και από εκεί και πέρα προσέρχονται στις εξετάσεις με ηρεμία. Δεν χρειάζονται οι υποψήφιοι να είναι σφιγμένοι ή να εμφανίζουν κρίσεις πανικού. Αυτές τις τελευταίες μέρες που απομένουν οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν μια μικρή επανάληψη και αν εστιάσουν εκεί που πιστεύουν ότι δεν τα έχουν αφομοιώσει καλά στο μυαλό τους. Γι’ αυτό ας τα δουν ξανά και να τα επαναλάβουν. Οι υποψήφιοι επίσης πρέπει να κοιμούνται καλά, να μην ξενυχτούν διαβάζοντας. Άλλωστε δεν θα μάθουν κάτι την τελευταία στιγμή . Το πρώτο μάθημα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, όπου παραδοσιακά οι υποψήφιοι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία και αν μπορούν να κάνουν και κάποια μικρή βόλτα τις μέρες που δεν γράφουν εξετάσεις για να αποφορτιστούν.
Από την πλευρά της η διευθύντρια του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου κ. Αγάπη Κουτσοκώστα τόνισε πως προσπαθούμε εν εμψυχώσουμε τους μαθητές και αν τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το ταξίδι για την Ιθάκη είναι το πιο σημαντικό. Και είναι υψηλό το ενδιαφέρον των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ για να σπουδάσουν στην επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης έχουμε και απόφοιτους ΓΕΛ που εγγράφονται στα ΕΠΑΛ, παρακολουθούν έναν τομέα και δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις αλλάζοντας εντελώς τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους σε σχέση με αυτό που έκαναν μέχρι πρότινος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το