Ελλάδα

Κρίσιμες συναντήσεις Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Θα δει Τραμπ, Ερντογάν & Ζάεφ

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2019 για τις ΗΠΑ όπου αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο:
1) Να συζητήσει όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε περιφερειακά (Τουρκία, Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια, προσφυγικό/μεταναστευτικό), είτε παγκόσμια (σχέσεις με ΗΠΑ, εμπορικές σχέσεις με μεγάλες οικονομίες όπως της Αυστραλίας και της Ινδίας).

2) Nα αναδείξει διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων μέσα από τις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.

3) Nα λάβει μέρος στις συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με την ομογένεια και μεταξύ άλλων θα συζητήσει την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την κλιματική αλλαγή. Επίσης, το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού το επόμενο πενθήμερο στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες μεγάλων χωρών, με ηγέτες χωρών της ΕΕ και των Βαλκανίων, με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της ομογένειας. Η Ελλάδα, μετά την διπλή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, δεν περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή ούτε ζητάει ειδικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα παραχωρήσεις.

Οι επαφές του Πρωθυπουργού σε υψηλό πολιτικό επίπεδο περιλαμβάνουν διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (25/9) σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα συναντηθεί επίσης με τους Πρωθυπουργούς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων Έντι Ράμα (23/9) και Ζόραν Ζάεφ (24/9) σε μια περίοδο που συζητείται η ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ αυτών των χωρών, καθώς και τον Πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ Θατσι (23/9).

Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ).
Μια ημέρα νωρίτερα, στις 26 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres.

Τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR).

Αναμένεται να συναντηθεί στις 26/9 με τον Πρωθυπουργό Ινδίας Narendra Μοdi και στις 24/9 με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το