Άρθρα

Κρίμα… ένα αεροδρόμιο… χωρίς όνομα και προοπτικές – Επιβεβλημένη η πεδινή σιδηροδρομική χάραξη

Του Παύλου Γ. Μαρκάκη
π. βουλευτή Μαγνησίας

Είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω και να τοποθετηθώ σαν εκπρόσωπος της «Ελληνικής Λύσης» και πρώην βουλευτής Μαγνησίας στην ημερίδα για την προοπτική του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου που έγινε στον Αλμυρό πριν λίγες μέρες.
Οι εισηγήσεις ενδιαφέρουσες, η παρουσία της Περιφέρειας καθοριστική και οι προβληματισμοί της Κυβέρνησης και των βουλευτών για τον χαρακτήρα του αεροδρομίου ξάφνιασαν τους ενδιαφερομένους.
Κατ’ αρχάς, μετά τόσα χρόνια, που το αεροδρόμιο φυτοζωεί, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε την ονομασία του.
Άλλοι το προσδιορίζουν σαν Ν. Αγχίαλου, άλλοι σαν Αλμυρού και άλλοι σαν Κεντρικής Ελλάδος, ενώ έχει καθιερωθεί στην αναζήτηση πτήσεων σαν αεροδρόμιο Βόλου ( VOL).
Δεύτερος σημαντικός αρνητικός παράγοντας είναι ότι ακόμη δεν έχει καθορισθεί ο Φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου.
Στον τουριστικό χαρακτήρα του αεροδρομίου και στον οποίον ήταν προσανατολισμένοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί παράγοντες κυρίως του τουρισμού, με μικρή επιτυχία μέχρι σήμερα, προστέθηκε και ο χαρακτήρας Cargo, δηλαδή για μεταφορές προϊόντων.
Όμως, ανεξάρτητα όλων των ανωτέρω παραγόντων ένα αεροδρόμιο για να πάρει οποιονδήποτε χαρακτήρα πρέπει να γίνει ελκυστικό και για τους τουριστικούς προορισμούς και για τους επενδυτές.

Τόνισα δυο παράγοντες που έπρεπε ήδη να είχαν γίνει πριν πολλά χρόνια.
Ο πρώτος αφορά τη Μαγνήσια. Έπρεπε η πρόσβαση στο αεροδρόμιο να είναι εύκολη, με σαφή σήμανση, ασφαλής και από πολλές κατευθύνσεις.
Ο κυριότερος τουριστικός προορισμός, το Πήλιο, αλλά και οι υπόλοιποι, για τους επισκέπτες από Ευρώπη ή το Ισραήλ, πρέπει να είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμοι. Δεν μπορεί να κάνουν μια ώρα να έρθουν από την πατρίδα τους στη Ν. Αγχίαλο και να μποτιλιάρονται 1,5 ώρα στην Αγριά!
Δεν τους ενδιαφέρει αν η παράκαμψη της Αγριάς και των Λεχωνίων είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας ή του υπουργείου. Απλά ταλαιπωρούνται όπως και χιλιάδες κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος. Και αυτό το πρόβλημα δεν έχει ορατή λύση ακόμη.
Το δεύτερο σοβαρό θέμα που αφορά ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα και το αεροδρόμιο είναι η ανεπάρκεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Η κεντρική Ελλάδα δεν έχει στην ουσία σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μετά τη Λάρισα ο σιδηρόδρομος «παίρνει τα βουνά» για Μπράλο και Λιανοκλάδι. (… για σουβλάκια).
Δοθήκαν εκατομμύρια για εκσυγχρονισμό και νέες αυτοκινητάμαξες για να αναπτυχθούν μεγάλες ταχύτητες, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι απογοητευτικά. Μεγάλες ταχύτητες με αυτή τη χάραξη δεν μπορούν να αναπτυχθούν και επομένως να συντομεύσουν τις διαδρομές.

Πριν από πολλά χρόνια ο Άρης Τσαλαπάτας φώναζε και αρθρογραφούσε για να πείσει τους «αρμόδιους» για τα πλεονεκτήματα και την υλοποίηση της πεδινής χάραξης.
Τώρα που απαιτείται και η σύνδεση του αεροδρομίου και άλλων αστικών κέντρων (Αλμυρού, Στυλίδας, Λαμίας) και βιομηχανικών περιοχών και λιμανιών.
Τώρα που το υπουργείο Μεταφορών έχει μια μεγάλη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου..
Θέλει ισχυρή πολιτική βούληση και παρέμβαση για την υλοποίηση της πεδινής χάραξης στην Κεντρική Ελλάδα.
Όμως, όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές βλέπουν την ανάπτυξη της πατρίδας μας σαν προεκλογικά ρουσφέτια και λειτουργούν ανταγωνιστικά και υπονομευτικά μεταξύ τους για εσωτερικούς ψηφοθηρικούς λόγους…
… και όταν οι αντιπολιτευτικοί βουλευτές είναι ανεπαρκείς, κολλημένοι σε ιδεολογήματα αριστερών φαντασιώσεων… δεν έχουμε πολλές ελπίδες να δούμε ουσιαστικές εξελίξεις για το αεροδρόμιο της Θεσσαλίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ευτυχώς έχουμε εκλογές σε λίγους μήνες. Χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Ο Νομός μας πρέπει να αποκτήσει εκπροσώπους με εμπειρία, προτάσεις και θέληση να προτείνουν, να επιβάλουν και να υλοποιήσουν όσα αναπτυξιακά σχέδια έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα και περιμένουν απραγματοποίητα…
Ελπίζω με την βοήθεια των ψηφοφόρων στις επικείμενες εκλογές να μου δοθεί η δυνατότητα ως βουλευτής Μαγνησίας πλέον, να κάνω πραγματικότητα τους αναπτυξιακούς στόχους της περιοχής μας…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το