Τοπικά

Κραυγή αγωνίας στο Πουρί από μικρούς μαθητές

 

Μετ’ εμποδίων η καθημερινή διαδρομή για το σχολείο που βρίσκεται στη Ζαγορά. Αν ξεκινήσουν οι βροχές θα αποκοπεί ξανά το χωριό με όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ :
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
[email protected]

Μιλήσαμε με την Ειρήνη Κυρανού η οποία είναι μητέρα μικρών μαθητών, αλλά δραστηριοποιείται επίσης και επαγγελματικά στη Ζαγορά ως καθηγήτρια Αγγλικών σε φροντιστήριο.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό για τους μαθητές του Πουρίου, με καθυστέρηση λόγω των πλημυρών και της καταστροφής του οδικού δικτύου. Τελικά πόσο εύκολα μπορούν να φτάσουν οι μαθητές στο σχολείο τους που βρίσκεται στη Ζαγορά;

Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι όλοι οι μαθητές του χωριού μας μετακινούνται στη Ζαγορά. Δεν λειτουργεί σχολείο στο χωριό μας σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης. Φέτος, τα πράγματα λόγω της καταστροφής του οδικού δικτύου είναι αρκετά δύσκολα για όλους τους γονείς σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις. Αυτό ισχύει τόσο για τους μαθητές αλλά ευρύτερα και για όλο το χωριό. Σε ότι αφορά τις σχολικές μετακινήσεις έρχεται το σχολικό λεωφορείο μέχρι το δεύτερο σημείο της ζημιάς που βρίσκεται στην τοποθεσία Ιμπραήμ και εκεί γίνεται η παράδοση και η παραλαβή των παιδιών μας. Εμείς το πρωί και το μεσημέρι πηγαίνουμε τα παιδιά μας με ό,τι μέσο διαθέτει ο καθένας μέχρι εκεί που έρχεται το λεωφορείο. Αυτή είναι μια απόσταση περίπου 4 χλμ από το χωριό. Όπως είναι γνωστό, η μεγάλη γέφυρα του Καλοκαιρινού είναι ακατάλληλη και παραμένει κλειστή από την ημέρα της μεγάλης πλημύρας. Στο σημείο εκείνο, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση, έχουν κάνει οι κάτοικοι με δική τους πρωτοβουλία μια παράκαμψη μέσα στο ρέμα, ουσιαστικά πρόκειται για έναν χωματόδρομο μέσα στο ρέμα από τον οποίο όμως δεν μπορεί να περάσει το σχολικό. Ίσα που περνούν μικρά αυτοκίνητα και αγροτικά.
Ξεκινώντας από Πουρί προς Ζαγορά, περνάμε το ρέμα του Καλοκαιρινού με τα αυτοκίνητα μας με την πατέντα που έκαναν εδώ οι κάτοικοι μέσα από το ρέμα δηλαδή έναν πρόχειρο χωματόδρομο. Ακολούθως, περνάμε και μια δεύτερη τοποθεσία που ονομάζεται Ιμπραήμ και η οποία κι αυτή έχει υποστεί ζημιές κι εκεί έρχεται το λεωφορείο και παραλαμβάνει τα παιδιά. Μία φορά το πρωί και μια το μεσημέρι. Τα παιδάκια είναι καμιά εικοσαριά με ηλικίες από 6 έως 17 ετών. Όμως πολλοί γονείς δυσκολεύονται ακόμα και να φέρουν τα παιδιά τους και μέχρι εκείνο το σημείο. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καν αυτοκίνητο. Έχουμε κάνει οι γονείς μια ομάδα μέσω viber και προσπαθούμε να συνεννοούμαστε ποιος θα πάρει το παιδί ποιου, ώστε να μην χάσει κανένα παιδί το σχολείο. Αυτό, όμως δεν συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν και μέρες που κάποια παιδιά δεν πάνε σχολείο καθώς δεν μπορούνε να μεταφερθούν. Κι ακόμα δεν έχουμε βροχές. Άμα αρχίσουν οι βροχές θα «φουσκώσει» το ρέμα, θα χαλάσει πάλι ο πρόχειρος δρόμος και δεν θα μπορούμε να περάσουμε. Εγώ έχω φροντιστήριο στη Ζαγορά και το απόγευμα πρέπει να κάνω πάλι αυτή τη διαδρομή και παίρνω και παιδιά από το Πουρί μαζί μου και έχουμε πάλι το ίδιο θέμα. Και τη νύχτα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Όσο για αυτές τις μετακινήσεις υπάρχει και κάποια επικινδυνότητα. Αν φουσκώσει το ρέμα ούτε τα παιδάκια ούτε οι κάτοικοι θα μπορέσουν να περάσουν. Η ομαλότητα της μεταφοράς μαθητών εξαρτάται μόνο από τις καιρικές συνθήκες. Αν βρέξει και χιονίσει το χωριό θα βρεθεί ξανά αποκλεισμένο σε όλους τους τομείς.

Οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου προχωρούν;

Η πολιτεία έστειλε κάποια στιγμή ένα μηχάνημα για να γίνουν κάποιες πρόχειρες επιδιορθώσεις στο ρέμα του Καλοκαιρινού. Αυτό άνοιξε κάποιες τρύπες στο σημείο, δεν ξέρω τι ακριβώς, πάντως σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει μηχάνημα. Από όσο βλέπω δεν νομίζω να γίνει άμεσα κάποια αποκατάσταση. Δεν βλέπω σύντομη αποκατάσταση, καθώς ενάμιση μήνα μετά την πρώτη πλημύρα βρισκόμαστε ουσιαστικά ακόμη στο μηδέν. Αν χιονίσει δε, είμαστε εντελώς καταδικασμένοι καθώς από το Μέγα Ρέμα που έχει πάθει την μεγάλη ζημιά δεν μπορεί να περάσει εκχιονιστικό και ουσιαστικά μετά το Καράβωμα τόσο η Ζαγορά πόσο μάλλον το Πουρί θα είναι ξανά αποκομμένα. Ο χειμώνας θα είναι όχι απλά δύσκολος αλλά τραγικός.

Τα μήλα τα μαζέψατε;

Όσο αφορά τα μήλα μαζέψανε ο κόσμος κάποια παράγωγη όχι όμως όλη. Καθώς φτιάχτηκε από τους ίδιους αυτή η παράκαμψη με δική τους πρωτοβουλία και πέρασαν με τα αγροτικά τους και πήγαν τα μήλα στα ψυγεία. Από εκεί και πέρα έχει αρχίσει και η διάθεση των μηλών με αργούς ρυθμούς. Γενικά όλα έχουν πάει πίσω και οπωσδήποτε οι επιπτώσεις για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής είναι αρνητικές. Ελπίζουμε σε γρήγορη αποκατάσταση, χωρίς όμως να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το