Τοπικά

Το κράτος να στηρίξει τις πολύτεκνες μητέρες

«Τα παιδιά είναι η ζωή, είναι χαρά» δηλώνει η μητέρα πέντε παιδιών κ. Αμαλία Βελίτσου η οποία προχθές με αφορμή της Γιορτή της Μητέρας τιμήθηκε από το Σωματείο «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση.
Η ίδια ήταν μεταξύ άλλων γυναικών της πόλης που επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους σε διάφορα επίπεδα κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης αλλά και τον καθημερινό αγώνα που κάνουν για να φροντίζουν τα παιδιά τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον λόγω της οικονομικής κρίσης.

 


Η κ. Βελίτσου εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου και όπως μας είπε «μετά από οκτώ χρόνια με ειδοποίησαν πριν δύο μήνες πως έγινε μόνιμη η θέση μου».
Επομένως συνδυάζει την καθημερινή εργασία με τη φροντίδα της οικογένειας. Έχει πέντε παιδιά που το μικρότερο τελειώνει την Γ’ Τάξη Δημοτικού φέτος και το μεγαλύτερο σπουδάζει στο δεύτερο έτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα άλλα τρία παιδιά φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.
Η ίδια θέλει να είναι κοντά στα σχολεία, όπου τα παιδιά της λαμβάνουν γνώσεις και παιδεία, και γι’ αυτό δραστηριοποιείται στους συλλόγους γονέων του 13ου Δημοτικού Βόλου, του 9ου Γυμνασίου Βόλου και του 7ου ΓΕΛ Βόλου.
«Τα παιδιά είναι η χαρά, είναι η ίδια η ζωή» επισημαίνει με νόημα και προσθέτει πως «προσωπικά δεν κουράστηκα να μεγαλώσω τα παιδιά μου, γιατί με βοήθησαν και αυτά».
Ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει πως οι δυσκολίες για μια πολύτεκνη μητέρα είναι μεγάλες και γι’ αυτό θα έπρεπε η πολύτεκνη μητέρα να μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι της για να μεγαλώσει τα παιδιά και παράλληλα να βοηθιέται οικονομικά από το κράτος, αλλά και να υπάρχει ευρύτερη στήριξη σε επίπεδο δομών, ιατρικής φροντίδας.
Πώς μπορεί μια πολύτεκνη μητέρα και συγχρόνως εργαζόμενη να ανταποκριθεί στις καθημερινές πολυεπίπεδες υποχρεώσεις; «Πιστεύω ότι το πιο δύσκολο είναι το οικονομικό κομμάτι. Ιδίως στη σημερινή εποχή της κρίσης σε μια πολύτεκνη οικογένεια είναι μάλλον απαραίτητο να εργάζονται και οι δύο γονείς, γιατί τα έξοδα είναι πολλά, ενώ και η πολιτεία δεν βοηθά στο βαθμό που θα έπρεπε. Πλέον υπάρχει μόνο το επίδομα που είναι 40 ευρώ για το κάθε παιδί συν ένα ετήσιο οικονομικό βοήθημα για την πολύτεκνη οικογένεια. Επίσης κάποια τρόφιμα που δίνονταν παλιότερα, σταμάτησαν εδώ και χρόνια» απάντησε.

 

Του ΦΩΤΗ ΣΠΑΝΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το