Ελλάδα

Το κράτος αποχωρεί από τα Εξάρχεια

αρχείο λήψης

Σε… άβατο τείνουν να μετατραπούν τα Εξάρχεια, ενώ την ώρα που η Πολιτεία αδυνατεί να δώσει μια συνολική λύση για την προστασία και την ασφάλεια του δημόσιου χώρου στην περιοχή, κρατικές δομές αναγκάζονται να κλείσουν έστω και προσωρινά ή να… μετακομίσουν.

Τελευταίο παράδειγμα το ταχυδρομικό κατάστημα των Εξαρχείων που βρίσκεται επί της οδού Ζαΐμη, το οποίο σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», προχωρά ουσιαστικά σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του από την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Ως βασική αιτία στην απόφαση αναφέρονται οι «αλλεπάλληλες κακόβουλες και βανδαλιστικές επιθέσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το κατάστημα και ο κίνδυνος που διατρέχει το προσωπικό από τις ενέργειες αυτές».

Την ίδια στιγμή και ο ΟΑΣΑ, ύστερα από τον διπλό βανδαλισμό της νέας στάσης της τηλεματικής έξω από το Πολυτεχνείο, αποφάσισε να τη μετακινήσει λίγα μέτρα πιο κάτω προς το Μουσείο, ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να την… πετροβολούν άγνωστοι μέσα από το Πολυτεχνείο. Να σημειωθεί ότι η κάθε στάση τηλεματικής στοιχίζει περίπου 4.000 ευρώ εφόσον η καταστροφή είναι ολική, ενώ τα έξοδα αποκατάστασης στην περίπτωση βανδαλισμών επιβαρύνουν τον ΟΑΣΑ, βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί.

www.ethnos.gr

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, όπως σημειώνουν στελέχη του Οργανισμού, η απόφαση ελήφθη καθώς ύστερα από τα δύο πρόσφατα περιστατικά της ληστείας αλλά και της επίθεσης που είχε δεχτεί από αγνώστους, οι οποίοι έσπασαν τα τζάμια του με βαριοπούλες εν ώρα λειτουργίας, οι εργαζόμενοι που το στελεχώνουν δεν ήταν σε θέση να συνεχίσουν την εργασία τους.

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Λεωφορείο καίγεται έπειτα από επίθεση με μολότοφ έξω από το Πολυτεχνείο. Οι επιθέσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ εκτός από τον τρόμο που σκορπίζουν σε οδηγούς, επιβάτες και περαστικούς προκαλούν και σημαντική οικονομική απώλεια στον ΟΑΣΑ

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ  Λεωφορείο καίγεται έπειτα από επίθεση με μολότοφ έξω από το Πολυτεχνείο. Οι επιθέσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ εκτός από τον τρόμο που σκορπίζουν σε οδηγούς, επιβάτες και περα

Αποτέλεσμα είναι η διοίκηση να αποφασίσει να αναστείλει τη συναλλακτική δραστηριότητα του καταστήματος μέχρι να μπορέσει να βρει άλλους εργαζομένους, οι οποίοι οικειοθελώς να μετατεθούν στο συγκεκριμένο κατάστημα, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο. Παράλληλα εξετάζονται και εναλλακτικές λύσεις όπως η θωράκιση του καταστήματος με ειδικά κρύσταλλα και πόρτες, λύση η οποία κοστίζει, αλλά και το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής του σε άλλο κτίριο προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα το κατάστημα, το οποίο είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα των ΕΛΤΑ με περισσότερες από 50.000 συναλλαγές ετησίως, θα παραμείνει κλειστό.

Την ίδια ώρα, στο έλεος της βίας και των επιθέσεων μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν βρεθεί και οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με τους δράστες να μη διστάζουν να κινηθούν ακόμα και εναντίον οχημάτων που μεταφέρουν επιβάτες. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει επιθέσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι κουκουλοφόροι έβγαλαν με τη βία τους επιβάτες από τρόλεϊ, το οποίο στη συνέχεια βανδάλισαν και πυρπόλησαν, ενώ πριν από περίπου είκοσι ημέρες υπήρξαν νέα επεισόδια, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή ενός τρόλεϊ και την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε ένα λεωφορείο. Επεισόδια παρ’ ολίγον να ξεσπάσουν και το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά αποσοβήθηκαν με την παρέμβαση της Αστυνομίας, η οποία πλέον διατηρεί δύναμη στη Μάρνη.

Μόνο από την αρχή της φετινής χρονιάς η ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) μετρά την απώλεια έξι οχημάτων της, πέντε τρόλεϊ και ενός λεωφορείου, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε γίνει προσπάθεια να καούν άλλα δύο λεωφορεία.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ

Το κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Εξάρχεια που βάζει λουκέτο.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ  Το κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Εξάρχεια που βάζει λουκέτο.

Οι επιθέσεις εκτός από τον τρόμο που σκορπίζουν σε οδηγούς, επιβάτες και περαστικούς προκαλούν και μια σημαντική οικονομική απώλεια στην εταιρεία, δεδομένου ότι κάθε τρόλεϊ που καταστρέφεται κοστίζει 450.000 ευρώ αν είναι απλό ή 550.000 ευρώ αν είναι αρθρωτό, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τα λεωφορεία είναι περίπου 250.000 και 300.000 ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
«Προσεύχομαι να γυρίσω σώα»

«Αρκεί πια να ακούσω στις ειδήσεις ότι έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας για να καταλάβω πώς θα κινηθεί εισπρακτικά η επιχείρηση που έχω εδώ και δέκα χρόνια με τον αδελφό μου». O 33χρονος Μηνάς διατηρεί καφετέρια στην περιοχή των Εξαρχείων. Στην επιχείρησή του δεν έχει πια υπαλλήλους. «Δεν τους χρειαζόμαστε. Το 2006 που ανοίξαμε το μαγαζί όλα πήγαιναν πολύ καλά και η επιχείρηση ανθούσε. Είχαμε προσωπικό, γιατί είχαμε πολλούς πελάτες. Από τον Δεκέμβρη του 2008 -και την εξέγερση μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου- άρχισαν τα προβλήματα. Τώρα πια εγώ κι ο αδελφός μου είμαστε και ιδιοκτήτες και σερβιτόροι», λέει στο «Εθνος».

«Πώς να πλησιάσει κόσμος, όταν συνέχεια έχουμε επεισόδια;», διερωτάται ο νεαρός επιχειρηματίας. Σημειώνει δε ότι οι φασαρίες δεν είναι το μόνο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει όποιος έχει επενδύσει επαγγελματικά στα Εξάρχεια. «Στην περιοχή δρουν πολλές συμμορίες ναρκωτικών και κλέφτες. Διάφορες ομάδες κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο».

Μόνο τα σίδερα έχουν μείνει από τη στάση του ΟΑΣΑ έξω από το Πολυτεχνείο.
Μόνο τα σίδερα έχουν μείνει από τη στάση του ΟΑΣΑ έξω από το Πολυτεχνείο.

Φεύγουν
Αρκετοί επιχειρηματίες δεν αντέχουν τον ακήρυχτο πόλεμο των Εξαρχείων: τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποχώρησαν από την αγορά της περιοχής.

Υπάρχουν όμως και οι τολμηροί: ο 52χρονος Θοδωρής πριν από περίπου δύο χρόνια αποφάσισε να μεταφέρει εκεί την επιχείρησή του – έναν φούρνο.

«Γνώριζα ότι η περιοχή έχει υποβαθμιστεί, όμως πίστευα πολύ στην ιστορία και στην παράδοση των Εξαρχείων. Είχα την ελπίδα ότι θα άλλαζαν τα πράγματα – αλλά μάταια», δηλώνει απογοητευμένος από την επιλογή του.

Η πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησε να αποκτά αίγλη όταν στα μέσα του 19ου αιώνα στεγάστηκαν εκεί τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: πολύ γρήγορα τα Εξάρχεια μετατράπηκαν σε πόλο έλξης για διανοούμενους και φοιτητές που με τη σειρά τους έβαλαν τις ρίζες για την καθιέρωσή τους ως κέντρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αντίστασης και έντονης πολιτικοποίησης. Από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα, διεκδικεί με αξιώσεις τον -καθόλου επίζηλο- τίτλο του «άβατου», με τους αναρχοαυτόνομους να κυριαρχούν…

Σύνηθες φαινόμενο
Με τις επιθέσεις σε διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είτε σε άλλα σημεία στην περιοχή να θεωρούνται πια σύνηθες φαινόμενο, κάτοικοι και επισκέπτες νιώθουν ανασφαλείς.

Ανδρες των ΜΑΤ σε επεισόδια στα Εξάρχεια με ομάδες κουκουλοφόρων

Σχεδόν κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το αστυνομικό δελτίο περιλαμβάνει κι από μία τέτοια επίθεση. Η πιο πρόσφατη σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, όταν άγνωστοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον δύο διμοιριών στην οδό Τοσίτσα και στη συνέχεια επιτέθηκαν σε διμοιρία στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος που αφήνουν κάποιες ομάδες να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς δεν έχουμε δικαιώματα, δηλαδή; Και για ποιο λόγο να κλεινόμαστε στο σπίτι μας, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να διασκεδάσουν σπάζοντας ξένες περιουσίες και παίζοντας κρυφτό με τους αστυνομικούς;», διερωτάται η κυρία Δήμητρα, μόνιμη κάτοικος των Εξαρχείων.

«Εχω βρεθεί πολλές φορές ανάμεσα σε φλεγόμενους κάδους και πέτρες που εκτοξεύονται κατά πάντων», αναφέρει η 53χρονη Αννα που ζει στην Κυψέλη, αλλά εργάζεται στα Εξάρχεια. «Για να καταλάβετε, πριν φύγω για το σπίτι μου κάνω τον σταυρό μου να γυρίσω σώα», καταλήγει.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το