Τοπικά

Kρατείται 60χρονος από την Ευξεινούπολη για αρχαιοκαπηλία

Στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας εξακολουθεί να κρατείται ο 60χρονος από την Ευξεινούπολη, ο οποίος συνελήφθη προχθές στον χώρο εργασίας του στις Μικροθήβες από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού, σε εκτέλεση παραγγελίας του ανακριτή Πατρών. Αύριο ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα οδηγηθεί στο Τμήμα Μεταγωγών Αθήνας και στη συνέχεια στην Πάτρα, όπου θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί.

 

Ο 60χρονος, ο οποίος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και ζει μόνιμα στην Ευξεινούπολη με την οικογένειά του, αντιμετωπίζει κατηγορίες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.
Ο συλληφθείς είναι το 28ο κατά σειρά μέλος της σπείρας αρχαιοκαπήλων, που δρούσε σε Ελλάδα και εξωτερικό και είχε απλώσει τα δίχτυα της και στη Θεσσαλία. Στις αρχές Οκτωβρίου, όταν και αποκαλύφθηκε η δράση της συμμορίας, έγιναν δύο συλλήψεις σε Τρίκαλα και μία στη Λάρισα. Μάλιστα, ο ένας Τρικαλινός, ο οποίος φέρεται να ανήκει στον ηγετικό πυρήνα της σπείρας, είχε συλληφθεί στον συνοριακό σταθμό Προμαχώνα, έχοντας πάνω από 1.000 αρχαία νομίσματα σε κρύπτη του αυτοκινήτου του. Τότε είχε προσπαθήσει να διαφύγει στο εξωτερικό, αλλά δεν τα κατάφερε και έπεσε στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμος Β’ κ. Ιγνάτιος Τριανταφύλλου μίλησε σχετικά στη «Θ» για τη δράση της συμμορίας αρχαιοκαπήλων, αλλά και την προχθεσινή σύλληψη στις Μικροθήβες του 60χρονου Ευξεινουπολίτη, τον οποίον βαραίνουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. «Μέσα στο 2016 τα παράνομα κέρδη της οργάνωσης ξεπέρασαν τις 650.000 ευρώ, μέσα από τη διακίνηση κλεμμένων αρχαιοτήτων. Η τελευταία σύλληψη έγινε κατόπιν παραγγελίας του ανακριτή Πατρών. Είχε συγκεκριμένο ρόλο μέσα στη σπείρα, η οποία είχε πολυετή δράση και έχει προσπορίσει εκατομμύρια ευρώ από την εγκληματική της δράση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δομή του εγκληματικού δικτύου που εξαρθρώθηκε: «Η διάρθρωση της συμμορίας είχε τέσσερις βαθμίδες. Η χαμηλότερη περιελάμβανε τους λαθρανασκαφείς, έπειτα ήταν οι μεσάζοντες που έβρισκαν αγοραστές εντός της ελληνικής επικράτειας και παράλληλα εκτιμούσαν την αξία των ευρημάτων, υπήρχε ένας πυρήνας έξι ηγετικών στελεχών που διοχέτευε τις κλεμμένες αρχαιότητες εκτός Ελλάδας, καθώς και οι οίκοι δημοπρασιών του εξωτερικού. Μέχρι στιγμής εμπλέκονται τέσσερις οίκοι σε Ελβετία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο κι έχουμε ζητήσει τη δικαστική συνδρομή των χωρών που κατέληγαν τα αρχαία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το