Τοπικά

Κρατήσεις στις ταβέρνες του Βόλου για την Τσικνοπέμπτη 

Θα τηρήσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης οι Βολιώτες και φέτος, με τα ψητοπωλεία, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να έχουν την τιμητική τους τη συγκεκριμένη μέρα, ενώ οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει και οι κρατήσεις θα κορυφωθούν σήμερα, παραμονή της γιορτής και του εθίμου.
Θα το τσικνίσουν και φέτος οι Βολιώτες και μια ακόμη χρονιά θα το ρίξουν έξω, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο. Οι κρατήσεις έχουν ήδη αρχίσει, ενώ θα κορυφωθούν σήμερα, παραμονή της Τσικνοπέμπτης, με τους ξεχασιάρηδες και τα άτομα της τελευταίας στιγμής μάλλον να ψάχνουν για αρκετή ώρα για ένα τραπέζι σε ψησταριές, ταβέρνες και εστιατόρια.
Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που θέλουν να το τσικνίσουν. Στην πρώτη γραμμή τη συγκεκριμένη ημέρα βρίσκονται τα ψητά, η σούβλα, το αρνί και το κοκορέτσι, με τις τιμές να μένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Την Τσικνοπέμπτη, όπως τονίστηκε, ο κόσμος το ρίχνει έξω και ξοδεύει για το έθιμο, αλλά όχι όπως άλλες εποχές, οι οποίες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αν και τα τελευταία 2-3 χρόνια τα πράγματα είναι καλύτερα από τα χρόνια της κρίσης.
Ο κ. Θεολόγης Σουγγάρης, από την ταβέρνα «Θεολόγης» στον Βόλο, τόνισε ότι μέχρι χθες το απόγευμα υπήρχαν αρκετές κρατήσεις, ενώ διαθέσιμα τραπέζια υπήρχαν ακόμα, με το μαγαζί να λειτουργεί την Τσικνοπέμπτη από το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τιμητική τους τη συγκεκριμένη μέρα έχουν το πρόβειο κοντοσούβλι, τα παϊδάκια γάλακτος, το χοιρινό κεμπάπ και το κοτόπουλο κεμπάπ.
«Οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Την Τσικνοπέμπτη δουλεύουμε καλύτερα από άλλες μέρες, ενώ γενικότερα τη συγκεκριμένη μέρα τα τελευταία 2-3 χρόνια η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Πάντως οι παλιές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Στατήρας, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στις Μικροθήβες με την ονομασία «Στατήρας», σημείωσε ότι κρατήσεις έχουν γίνει για την Τσικνοπέμπτη, ενώ υπάρχουν ακόμη ελεύθερα τραπέζια μέχρι χθες το απόγευμα, με την κορύφωση να είναι σήμερα.
Όσον αφορά στις φετινές τιμές, αυτές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων είναι κυρίως το αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι.
«Άλλες μέρες ο κόσμος είναι μετρημένος, αλλά την Τσικνοπέμπτη το ρίχνει έξω και ξοδεύει για το έθιμο» ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Βασίλης Χατζής, από την ψησταριά «Μουριές» στον Βόλο, σημείωσε πως κρατήσεις ήδη έχουν πραγματοποιηθεί για την Τσικνοπέμπτη και αναμένεται να είναι φουλ το μαγαζί, με τις τιμές να είναι προσιτές και στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
«Ο κόσμος προτιμά τη συγκεκριμένη μέρα ψητά της σούβλας, ό,τι δηλαδή δουλεύουμε σαν μαγαζί, και γενικότερα πολλές παρέες την Τσικνοπέμπτη ξοδεύουν» τόνισε.

Τσικνοπέμπτη
Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
Η λέξη «τσικνοπέμπτη» προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα» (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από τη λέξη «Πέμπτη». Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή τη νηστεία πριν από το Πάσχα.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί αυτή η γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.
Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα την Τσικνοπέμπτη είτε το κρέας είναι αυτό είτε το κρασί για να θυμίζει το Πάσχα και τη χαρά της Αναστάσεως.
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το