Κόσμος

Κρατήρας στον Αρη κάποτε ήταν λίμνη

aris-limni
Ένας σημερινός γιγάντιος κρατήρας στον Αρη ήταν κάποτε μια τεράστια λίμνη, που σταδιακά δημιούργησε ένα βουνό στο κέντρο της, ενώ μπορεί να φιλοξενούσε και μικροβιακή ζωή επί εκατομμύρια χρόνια, όπως δείχνουν νέα ευρήματα από το ρόβερ «Curiosity» της NASA, το οποίο, αργά αλλά σταθερά, συνεχίζει τις επιστημονικές μελέτες του στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».Η ανακάλυψη αφορά τον κρατήρα Γκέιλ, διαμέτρου 154 χιλομέτρων, τον οποίο εξερευνά το αμερικανικό ρομποτικό όχημα-εργαστήριο από τον Αύγουστο του 2012 που έφθασε στον Αρη, έχοντας ήδη διανύσει γύρω στα οκτώ χιλιόμετρα έως τώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Space.com.
Σήμερα, ο κρατήρας είναι ένα κατάξερο μέρος, όμως στο μακρινό παρελθόν ήταν μια μεγάλη λίμνη, από τα ιζήματα της οποίας σταδιακά δημιουργήθηκε το όρος Σαρπ, ύψους πέντε χιλιομέτρων, στο κέντρο του κρατήρα.
«Η λίμνη αυτή ήταν αρκετά μεγάλη για να έχει διαρκέσει εκατομμύρια χρόνια, επαρκής χρόνος ώστε να έχει εμφανιστεί και αναπτυχθεί η ζωή, καθώς επίσης αρκετός χρόνος για να σχηματιστεί το όρος Σαρπ από τα ιζηματογενή πετρώματα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ της NASA, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος εξερεύνησης του Αρη.
Μεταξύ άλλων, το ρόβερ εντόπισε σε ένα βράχο κρυστάλλους που φαίνεται να είναι άλατα, τα οποία προέρχονται από την εξάτμιση του αρχαίου νερού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε μια μεμονωμένη λίμνη, αλλά ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα από λίμνες, δέλτα ποταμών και ερήμων που διασυνδέονταν και εναλάσσονταν επί εκατομμύρια χρόνια.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το