Ελλάδα

Κοζάνη: Η «κατάληψη» των μινκ – Ανεβαίνουν ακόμα και στα μπαλκόνια των σπιτιών

Εχουν χάσει τον… ύπνο τους τον τελευταίο 1-1,5 μήνα κάτοικοι της Κοζάνης, κυρίως αυτοί που κατοικούν στις παρυφές της πόλης αλλά και όσοι μένουν γύρω από πάρκα και άλλους χώρους πρασίνου, αφού βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα σαρκοφάγα ζωάκια μινκ.
Ομάδες ζώων τριγυρίζουν ανεξέλεγκτα στην πόλη αναζητώντας τροφή και σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ανεβαίνουν σε μπαλκόνια, προκαλούν καταστροφές σε κοτέτσια και μπαχτσέδες αλλά και ζημιές σε κεραμίδια σπιτιών, αφού φτάνουν μέχρι τις στέγες.

Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι οι κάτοικοι δεν τολμούν να ανοίξουν ούτε τα παράθυρα των σπιτιών τους, παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα μινγκ είναι σαρκοφάγα ζώα και οι κάτοικοι φοβούνται, μήπως κάποιο τους δαγκάσει, αφού κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν, σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπα με άνθρωπο.

Πριν από λίγες μέρες ομάδα από μινγκ έκοβε… βόλτες και στον αύλειο χώρο του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με πολύ πράσινο. Εργαζόμενοι φοβήθηκαν, μήπως τα ζώα μπουν στον εσωτερικό χώρο του νοσοκομείου και κάλεσαν την πυροσβεστική, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό τα μινγκ να εγκλωβιστούν και να πιαστούν.

«Το πρόβλημα ταλαιπωρεί τους κατοίκους εδώ και 1-1,5 μήνα και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως βρέθηκαν στην πόλη της Κοζάνης. Προκαλούν καταστροφές σε κοτέτσια, ανεβαίνουν σε στέγες και κάνουν ζημιές σε κεραμίδια ενώ οι κάτοικοι φοβούνται ακόμα και να ανοίξουν τα παράθυρά τους. Τα ζώα είναι σαρκοφάγα και κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν και ποιες συνέπειες μπορεί να προκαλέσει ένα δάγκωμα από μινγκ. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε περιφερειακές περιοχές της πόλης, αλλά και γύρω από πάρκα και χώρους πρασίνου.

«Την Τετάρτη 7 Ιουλίου έστειλα επιστολή στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και ζήτησα να επιληφθούν του προβλήματος. Περιμένω την απάντηση και τις ενέργειές τους», λέει στο ethnos.gr o κ. Μαλούτας.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης δεν υπάρχουν εκτροφεία μινγκ και κατά πάσα πιθανότητα τα ζώα έφτασαν στην πόλη, για να αναζητήσουν τροφή. Περιοχές με πολλά εκτροφεία μινγκ στη Δυτική Μακεδονία είναι ο Δήμος Βοΐου και ο Δήμος Καστοριάς.

Απελευθερώθηκαν παράνομα 65.000 ζώα
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βοΐου και εκτροφέα μινγκ, Γιώργο Μαγιάγκα, μπορεί το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη δράση των συγκεκριμένων ζώων να απέκτησε το τελευταίο διάστημα μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο, δεν είναι καινούργιο. Είναι υπαρκτό από το 2010, όταν μέσα σε μία νύχτα, οικολόγοι και ακτιβιστές, οι οποίοι δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ, άνοιξαν τα κλουβιά και απελευθέρωσαν παράνομα 50.000 μινγκ από φάρμα της Σιάτιστας, έδρα του Δήμου Βοΐου και άλλα 15.000 ζώα από φάρμα της Καστοριάς.

«Καταλαβαίνετε τι σημαίνει 65.000 ζώα να αρχίσουν να τριγυρνούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Κάποια από αυτά, βέβαια, σκοτώθηκαν, αλλά ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός κατάφερε να επιβιώσει. Ευτυχώς, στην περιοχή μας ακόμα δεν έχουμε σε κατοικημένες περιοχές μεγάλο πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη δράση των μινγκ. Αυτά εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές με νερό, όπως στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα και γύρω από τη λίμνη τα Καστοριάς», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Μαγιάγκας.

Κατά τον ίδιο, εδώ και περίπου ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αποτύπωσης και καταγραφής της κατάστασης. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα και αμέσως θα ξεκινήσει η τοποθέτηση παγίδων σε διάφορα σημεία, προκειμένου να μαζεύονται τα ζώα και να οδηγούνται σε φάρμες της περιοχής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το