Οικονομία

Κούρεµα οφειλών στο Δημόσιο – Τι ισχύει

Με νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εργασίας έρχεται η πολυαναµενόµενη ρύθµιση των 120 δόσεων για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταµεία όπως και η διάταξη για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις χηρείας µε «ρήτρα» ανεργίας. Μέσα από τον επανυπολογισµό των οφειλών των µη µισθωτών και το κούρεµα των προσαυξήσεων, το χρέος θα αποµειώνεται συνολικά κατά 60-65%. Το νοµοσχέδιο, που θα περιέχει και άλλες ασφαλιστικές διατάξεις, αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή µετά το επερχόµενο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Στόχος είναι µέχρι το τέλος Απριλίου να τεθεί σε εφαρµογή η ηλεκτρονική πλατφόρµα των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθµιση, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται µε τρία «κλικ»: • Ο οφειλέτης µε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ θα υποβάλει αίτηµα ενηµέρωσης στην ειδική ιστοσελίδα για το ποσό της οφειλής µετά τον επανυπολογισµό και τη µείωση των προσαυξήσεων. • Ενηµέρωση έπειτα από σύντοµο χρονικό διάστηµα -π.χ. 48 ωρών- για το νέο ποσό της βασικής οφειλής και τις νέες «κουρεµένες» προσαυξήσεις, εφόσον ενταχθεί στη ρύθµιση. • Εφόσον ο ασφαλισµένος συναινεί στον επανυπολογισµό -που συνεπάγεται και «κούρεµα» συντάξιµου µισθού- επιβεβαιώνει την ένταξή του στη ρύθµιση και αυτόµατα εκδίδεται ταυτότητα οφειλής µε ποσό δόσης, αριθµό δόσεων και ηµεροµηνία πληρωµής.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα
Το δικαίωµα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στην «έξυπνη» και ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθµιση παρέχεται άπαξ ανά οφειλέτη ενώ το νοµοσχέδιο προβλέπει συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα λίγων µηνών για την υποβολή αιτήσεων. Το σχήµα αφορά ενεργούς και µη ενεργούς ασφαλισµένους και το σύνολο των οφειλών στα Ταµεία, δηλαδή πάνω από 960.000 οφειλέτες µη µισθωτούς (πρ. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) και 500.000 εργοδότες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το πρ. ΙΚΑ.

Η ρύθµιση θα αφορά χρέη έως και τον ∆εκέµβρη του 2018 και θα αλλάξει ριζικά µε γενναίο «κούρεµα» ένα ογκώδες χαρτοφυλάκιο χρεών, δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωµής σε έως 120 δόσεις, δηλαδή σε 10 χρόνια. Από το νέο σχήµα εξαιρούνται µόνο οι οριστικά ενταχθέντες στον εξωδικαστικό και στον νόµο για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά. Προσοχή, η µη καταβολή βεβαιωµένων οφειλών που δηµιουργήθηκαν µετά την 1/1/2019 θα είναι αιτία απώλειας της ρύθµισης. Το πλήρες πακέτο των 120 δόσεων θα παίρνουν ελεύθεροι επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενοι µε νέα επανυπολογισµένη οφειλή άνω των 6.000 ευρώ όπως και αγρότες µε νέα οφειλή άνω των 3.600 ευρώ.

Οι υπόλοιποι θα ρυθµίζουν αλλά σε λιγότερες δόσεις, αφού στη ρύθµιση θα υπάρχει πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 50 ευρώ για τους προερχόµενους από πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και στα 30 ευρώ για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ. Για τις ατοµικές εισφορές των µη µισθωτών η ρύθµιση θα προβλέπει: • Εθελοντικό επανυπολογισµό οφειλών της περιόδου 2002 -2016 µε το σύστηµα ΕΦΚΑ: µε βάση τα ποσοστιαία ασφάλιστρα για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια – εφάπαξ που προβλέπει ο νόµος 4387 και το καθαρό φορολογητέο εισόδηµα της περιόδου δηµιουργίας της οφειλής.

∆εν αποκλείεται, ωστόσο, να χρησιµοποιηθεί τελικά ως βάση υπολογισµού για όλους ο κατώτατος µισθός, µε αποτέλεσµα να πέσουν όλοι οι οφειλέτες στην ελάχιστη εισφορά του νόµου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισµός θα γίνεται µετά από αίτηση και συναίνεση του ασφαλισµένου-οφειλέτη. Οφειλές που δηµιουργήθηκαν έως και 31.12.2001, µε τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017 – 2018 δεν επανυπολογίζονται. • Αυτόµατο κούρεµα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις και η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιµα. • Αποπληρωµή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις.

Ο αριθµός των δόσεων θα διαµορφώνεται µε βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ, µε εξαίρεση τους αγρότες, που θα έχουν ελάχιστη δόση 30 ευρώ. Οι δόσεις αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής θα έχουν τόκο 5% ετησίως υπολογισµένο. Ο µηχανισµός αυτός οδηγεί εθελοντικά σε σηµαντικό κούρεµα της βασικής οφειλής, το οποίο θα «κουµπώνει» µε το κούρεµα των προσαυξήσεων και θα οδηγεί σε συνολική αποµείωση της οφειλής κατά 60-65%. Για τους εργοδότες προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωµή σε 120 δόσεις, µε 50% έκπτωση στα πρόστιµα. Εναλλακτικά θα δίδεται 100% έκπτωση αν γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής. Θα εντάσσονται οφειλές εργοδοτών έως και το 2018 µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Ειδικά οι αγρότες θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις µε ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεµα των προσαυξήσεων κατά 85%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισµό, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν το 2007 είχαν µικρότερες εισφορές από την ελάχιστη του νόµου Κατρούγκαλου.

Πάνω από 78.000 µη µισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών, αναµένεται να απεγκλωβιστούν και να συνταξιοδοτηθούν µέσα από τη ρύθµιση, καθώς έχουν οφειλές που δεν επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση (άνω των 20.000€ στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000€ στον πρ. ΟΓΑ, 15.000€ στο πρ. ΕΤΑΑ).

Σύµφωνα µε τις προβλέψεις της νοµοθετικής ρύθµισης, εφόσον µετά τον επανυπολογισµό η νέα οφειλή πέφτει κάτω από τα προβλεπόµενα όρια, θα υποβάλλεται απευθείας αίτηση συνταξιοδότησης. Εάν προκύπτει επιπλέον ποσό, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθµισης (έως 120) έως το νέο χρέος να φτάσει στο απαιτούµενο όριο. Ακολούθως υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης. Από την υποβολή της αίτησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων, καθώς ήδη µε την αίτηση έχει ξεκινήσει το δικαίωµα στην καταβολή της σύνταξης. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο διάστηµα της «αναµονής» από την αίτηση έως την έκδοση της απόφασης παρακρατούνται αθροιστικά από τα αναδροµικά της σύνταξης. Οι επόµενες δόσεις παρακρατούνται µηνιαίως από το ποσό της σύνταξης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το