Κόσμος

Κουβέιτ: 14,5 έτη σε βουλευτή ο οποίος «προσέβαλε» τη Σ. Αραβία και το Μπαχρέιν

poini

Δικαστήριο του Κουβέιτ καταδίκασε σήμερα έναν σιίτη βουλευτή σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και έξι μηνών για δηλώσεις του οι οποίες κρίθηκαν προσβλητικές για τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, δύο βασίλεια που γειτονεύουν με το εμιράτο.
Ο Άμπντελ Χαμίντ Ντάστι, που δικάστηκε για δύο χωριστές υποθέσεις, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κι έξι μήνες κάθειρξη διότι προχώρησε σε «προσβολές» εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και τρία χρόνια φυλάκιση για προσβολές σε βάρος του Μπαχρέιν.
Κρίθηκε επίσης ένοχος στην κατηγορία ότι ζημίωσε τις διπλωματικές σχέσεις του Κουβέιτ με τις δύο γειτονικές χώρες.
Το δικαστήριο εξέδωσε τις ετυμηγορίες του ερήμην του βουλευτή, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό επί τέσσερις μήνες και πλέον.
Αντιδρώντας στις αποφάσεις αυτές, ο βουλευτής έκανε λόγο για μια ακόμη πράξη «καταπίεσης» μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter και δεσμεύθηκε ότι θα τις αμφισβητήσει.
Υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθεί έφεση, αλλά η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει παρά μόνο όταν ο καταδικασθείς επιστρέψει στο Κουβέιτ, και ο βουλευτής δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το εάν έχει ή όχι την πρόθεση να επιστρέψει στη χώρα.
Ο Ντάστι, ο οποίος θεωρείται υποστηρικτής του Ιράν και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, είχε ενημερώσει τη Βουλή του εμιράτου ότι ταξίδεψε στη Βρετανία για λόγους υγείας.
Ο πολιτικός, ο οποίος αντιμετωπίζει διώξεις και για άλλες υποθέσεις, είχε κάνει εξαιρετικά επικριτικές δηλώσεις για τις βασιλικές οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν.
Είχε χαρακτηρίσει «εισβολή» την επέμβαση του σαουδαραβικού στρατού στο Μπαχρέιν το 2011 κατόπιν αιτήματος των αρχών στη Μανάμα για την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης—στο πλαίσιο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης—στο οποίο πρωτοστάτησε η σιιτική πλειονότητα στη χώρα αυτή.
Τον Μάιο του 2015, είχε ζητήσει μάταια να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ για τη συμμετοχή του εμιράτου στη συμμαχία αραβικών κρατών που επενέβη τον Μάρτιο της χρονιάς αυτής στην Υεμένη.
Οι εννέα από τους πενήντα βουλευτές στο Κουβέιτ είναι σιίτες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το