Ελλάδα

Κουρουμπλής στην ΚΕΔΕ: «Αλλαγές στον Καλλικράτη και στον Κώδικα Δήμων» – Ποια λίστα ζήτησε για το προσωπικό

kede-kouroumplis-30092015-a

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» που θα συνδεθούν με αλλαγές και σοτν Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (όπως παραμένει η ονομασία του) προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην πολύωρη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ τηςΚΕΔΕ, όπου είχε προσκληθεί. Τόνισε ότι οι αλλαγές στο διπλό αυτό επίπεδο πρέπει να συνδυαστούν και αποσαφήνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα για αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη».

«Άλλο θέμα τι γίνεται σε βάση 3ετίας ή 4ετίας», συμπλήρωσε και πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές, ότι «η ίδια η ζωή» θα δείξει ποιες απαιτούνται. Τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα, όσα και για τα υπόλοιπα «καυτά» προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός κάλεσε την ΚΕΔΕ σε συνεχή, καθημερινή επικοινωνία, «ώστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να έχει συνεχή ενημέρωση και να επιλύονται τα καθημερινά προβλήματα». Ειδική Επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ, θα έχει ως έργο της την επεξεργασία τόσο του νέου πλαισίου για τον Καλλικράτη, όσο και το Νέο Κώδικα των Δήμων.

«Ειλικρινά το λέω. Θα πάμε όλοι μαζί. Εϊμαστε στην ίδια όχθη», υπογράμμισε ο υπουργός προς τους «φίλους και συνεργάτες» δημάρχους. Όπως είπε, θα συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε ο προκάτοχός του Νίκος Βούτσης, «που δεν είναι άλλη από το να στηρίξουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση», με στόχο «να χτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος. Αυτό δεν γίνεται χωρίς την Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα», τόνισε ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, τόσο για το ζήτημα του ΕΣΠΑ, όσο και την εύρεση 22 εκατ. ευρώ για την φιλοξενία περισσότερων παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Με πυρακτωμένο πείσμα», είπε, «θα συγκρουστούμε με τις ανισότητες». Αξιοσημείωτη ήταν η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του, προφανώς αναφερόμενος στην κεντρική πολιτική σκηνή: «Θα δούμε εάν η κυβέρνηση θα παλέψει και θα αντιμετωπίσει την διεύρυνση ανιστοτήτων ή θα υποκύψει σε πιέσεις συμφερόντων». Τέλος στις ανισότητες επιδιώκει και μεταξύ των δήμων. Μία από τις συνάντησης που προανήγγειλε για το μέλλον θα αφορά και τις προσλήψεις των επιτυχόντων διαγωνισμών ΑΣΕΠ του 2008. Στόχος να εξεταστούν και να ενεργοποιηθούν μέθοδοι επίλυσης της συγκεκριμένης αδικίας, αλλά και της στελέχωσης των δήμων.

Ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στην υποστελέχωση των ΟΤΑ, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ,Γιώργο Πατούλη, να συνταχθεί και να του αποσταλεί λίστα με τους 30 έως 40 δήμους που έχουν το μικρότερο αριθμό σε προσωπικό, ώστε να τους έχει σε προτεραιότητα. Κάνοντας χιούμορ ο υπουργός πρόσθεσε ότι: «Δεν βλέπω κομματικά χρώματα. Δεν με ενδιαφέρουν οι κομματικές ταυτότητες», θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι οι δήμοι θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση.

Ένημέρωσε, επίσης, ότι επανακατατεθεί το νομοσχέδιο για την Οικονομική Βιώσιμότητα και Αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Παράλληλα, προανήγγειλε νέο σχέδιο νόμου στο οποίο θα συγκεντρώνονται προτάσεις που έχουν κατατεθεί από πλευράς αιρετών. «Στη συνεργασία μας θα διαπιστώσετε ότι δεν λέμε απλές κουβέντες», σημείωσε προς τους δημάρχους.

«Η χώρα βιώνει μια βαθύτατη οικονομική, κοινωνική, αξιακή κρίση και χρειάζεται μια επανάσταση. Ριζικές αλλαγές. Σύγκρουση με φαινόμενα και παγίδευσαν και χαλκήδευσαν τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της χώρας», είπε ο κ. Κουρουμπλής, μεταξύ άλλων, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία είναι επιβεβλημένη, γιατί τα μεγάλα, χρόνια και οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτούν επιτακτικά την επίλυσή τους. Εάν δεν το καταφέρουμε, θα είμαστε υπεύθυνοι για τη διαιώνιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών». Παράλληλα τόνισε ότι «η ΚΕΔΕ θα συμπλεύσει με την Κεντρική Κυβέρνηση, στις αποφάσεις που κρίνει ότι ωφελούν τους Δήμους, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί το δικαίωμα να διαφωνεί σε όσα θεωρεί ότι θίγουν την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα δημοκρατικού διαλόγου για να ακουστούν οι απόψεις μας, αλλά και δεν θα διστάσουμε να βρούμε και πιο δυναμικούς τρόπους διεκδίκησης».

«Διαλύστε Κράτος και Υπουργείο»

Μία από τις φράσεις που έκαναν αίσθηση και σχολιάστηκαν επανειλημμένα στη διάρκεια του συνεδρίου, ήταν αυτή του επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δημάρχου Αμφιλοχίας, Απόστολου Κοιμήση.Είπε προς τον υπουργό: «Η μεγαλύτερη προσφορά σας θα ήταν να διαλύσετε το υπουργείο και το Κράτος που καλείστε να υπηρετήσετε». Με αυτόν τον τρόπο ήθελε, προφανώς, να δείξει ότι από εκεί πηγάζει ένα πλήθος προβλημάτων που αφορούν και τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Μία από τις απαντήσεις ήρθε από τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα: «Δεν υπάρχει διάθεση ωραιοποίησης (σ.σ. της σημερινής κατάστασης), όμως προτείνω να μην ξεκινάμε με τη νοοτροπία ότι “όλα θα μείνουν ίδια”. Η επίκληση στην καταστροφή δεν συνιστά πολιτική μας. Μέχρι να διαλυθεί το υπουργείο, έχω διαπιστώσει ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά. Πριν το διαλύσουμε, ας κάνουμε δουλειά μέσα από αυτό».

«Καλλικράτης»

Νωρίτερα, ο κ. Κοιμήσης κάλεσε τον υπουργό να συγκροτήσει «ένα Κράτος σωστό, που να λειτουργεί σαν εγγυητής», υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εδώ και χρόνια έχει λοιδορηθεί και κατασυκοφαντηθεί, η χώρα θα οδηγούνταν σε κοινωνική χρεοκοπία».

Ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» και δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης,εξέφρασε την άποψη ότι «ο Καλλικράτης ξεπεράστηκε. Πρέπει να μπορέσουμε μέσα από συνεργασία να τον αλλάξουμε». Ωστόσο εκτίμησε ότι μεγαλύτερο θέμα αποτελεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, μέσα από την οποία πρέπει «να δούμε τη συνολική εικόνα της Αυτοδιοίκησης».

Υπέρ της κατάργησης του «Καλλικράτη» και της αντικατάστασής του από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, τάχθηκε από πλευράς «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, Νίκος Σακούτης. Ζήτησε διευκρινήσεις για την πορεία της κατάργησης του πολιτικού χαρακτήρα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τις προθέσεις του υπουργείου για τους θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης και τα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα προχωρήσει οι προαναγγελθείσες πολιτικές.

Οι διεκδικήσεις των δημάρχων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε εκτενή παρουσίαση των θέσεων και διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης. Σε ότι αφορά στην σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων, ο κ. Πατούλης είπε ότι οι πρωτοφανείς περικοπές πόρων τα τελευταία χρόνια, έχουν πλήξει ήδη τις ανελαστικές δαπάνες των δήμων και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα των μικρών ΟΤΑ, υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας αλλά και επιβίωσής τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ με την απόδοση του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, με τη συνέχιση του προγράμματος απόδοσης των Παρακρατηθέντων, την επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από το 2,5%, στο αρχικό 10%, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Επίσης ζήτησε να υπάρξει αναμόρφωση του οικονομικού αποτελέσματος των δήμων στους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού 2015 και το γενικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι ισοσκελισμένο, ενώ παράλληλα να υπάρξει πρόβλεψη στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων να συμμετέχουν και οι δήμοι κατά προτεραιότητα, με χρηματικό ποσό τουλάχιστον 1 δις ευρώ.

Για τη συμμετοχή των δήμων στο ΕΣΠΑ ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι για τα προγράμματα 2007-2013 υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, πολλά έργα έχουν διακοπεί, ενώ είναι διαπιστωμένη η αδυναμία ολοκλήρωσης έργων των δήμων μέχρι το τέλος του 2015. Για το λόγο αυτό, η Αυτοδιοίκηση ζητά παράταση κατά ένα έτος στην ολοκλήρωση του χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, καθώς και διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όσα έργα τυχόν απενταχθούν.

Για το νέο ΕΣΠΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέφερε την πρόταση είτε να διαμορφωθεί ειδικό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε να υπάρξει πρόβλεψη τόσο στα Τομεακά όσο και στα Περιφερειακά Προγράμματα για συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και δράσεων στους δήμους. Επίσης ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ισότιμη εταιρική σχέση μεταξύ των δήμων και των περιφερειών στο σχεδιασμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Για τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των υφιστάμενων δομών, η δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των ΟΤΑ στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, τη συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ειδικότερα για τα κέντρα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διασφαλιστεί τόσο η ομαλή και ποιοτική φιλοξενία των προσφύγων, όσο και την κανονική λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, καθώς μέριμνα ώστε να μην κληθούν οι δήμοι να επωμισθούν δυσβάσταχτες για αυτούς δαπάνες.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και σε ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών, τονίζοντας ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως το μισθολογικό καθεστώς, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, αλλά και το πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ.

«Προσωπική εξομολόγηση»

«Δεν πήγα σε αυτό το υπουργείο για να κάνω το διαχειριστή», θέλησε να κάνει ξεκάθαρο ο κ. Κουρουμπλής, συνεχίζοντας στην δική του «προσωπική εξομολόγηση», όπως την χαρακτήρισε: «Το εξήγησα και στον πρωθυπουργό. Θα γίνουν αλλαγές και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των θεσμών».

«Θα δώσουμε στην Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα τις αυτενέργειας. Δυνατότητα να αναπτύξει τις δράσεις της, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές και δημιουργικές της δυνάμεις. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια, υποτάσσοντας το “εγώ” στο “εμείς” της αλληλεγγύης», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το