Ελλάδα

Κουρουμπλής εναντίον ΕΕ στο Spiegel: Δεν έχουν κάνει αυτά που μας υποσχέθηκαν στο προσφυγικό

kurublis.9.4.708

Η Ελλάδα σηκώνει μόνη της το μεγαλύτερο βάρος στην προσφυγική κρίση, τονίζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος δηλώνει ότι θα σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι ασφαλείς οι πρόσφυγες.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι η ΕΕ δεν έχει υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μας υποσχέθηκαν 60 σκάφη και μας έστειλαν 8. Μας υποσχέθηκαν 1.600 άτομα σε προσωπικό της Frontex και έχουν φτάσει 800. Πρέπει να επαναγκατασταθούν 60.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και έως τώρα αυτό έχει γίνει μόνο για 400. Μας υποσχέθηκαν 700 εκατ. ευρώ, αλλά εξαιτίας των γραφειοκρατικών μηχανισμών της ΕΕ έως τώρα έχουν δοθεί λιγότερα από 40 εκατ. ευρώ», τονίζει ο κ. Κουρουμπλής στο γερμανικό περιοδικό.

Οταν ρωτήθηκε για το αν η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευτεί την Τουρκία, ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των προσφύγων που επαναπροωθούνται, απάντησε «Οπως ξέρετε, αυτή δεν είναι μία διμερής συμφωνία ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία, αλλά την έχουν υπογράψει όλα τα μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα πρόσφατα υιοθέτησε νόμο που διευκρινίζει ξεκάθαρα υπό ποια κριτήρια απελαύνουμε σε μία ασφαλή τρίτη χώρα. Η Τουρκία πρέπει να καλύπτει αυτά τα κριτήρια προκειμένου να αναβιώσει τις ελπίδες της να μπει στην ΕΕ».

Μάλιστα, απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα σταματήσει τις απελάσεις, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Τουρκία δεν καλύπτει τα κριτήρια.

«Βεβαίως (σ.σ. θα σταματήσουμε). Αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ασφαλείς εκεί και ότι τα δικαιώματά τους δεν γίνονται σεβαστά, δεν θα επαναπροωθήσουμε άλλους. Το βάρος πέφτει στην Ευρώπη, την πολιτισμένη Ευρώπη», απάντησε.

«Η ΕΕ επιτρέπει να μείνουν κλειστά τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Η Ευρώπη δεν συμμορφώνεται με τη μετεγκατάσταση εντός της ΕΕ. Το προσωπικό και τα σκάφη της ΕΕ δεν έχουν έρθει. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και από πάνω μας κατηγορούν για προβλήματα που είναι δύσκολο να διαχειριστούν. Η ΕΕ έχει 580 εκατ. πολίτες, είναι τόσο δύσκολη η εγκατάσταση 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων; Είναι αυτή η Ευρώπη που πιστεύουμε; Η Ευρώπη των κλειστών συνόρων; Μία Ευρώπη που ακολουθεί το νέο εθνικισμό;», τόνισε ακόμη ο κ. Κουρουμπλής.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το