Τοπικά

«Κούρεμα» για «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια – Χιλιάδες ειδοποιητήρια σε Βολιώτες από δύο τράπεζες

Χιλιάδες Βολιώτες που είχαν λάβει καταναλωτικά δάνεια από τις τράπεζες Alpha και Eurobank, έχουν λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα ή πρόκειται να λάβουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ειδοποιητήρια, να έρθουν σε συνεννόηση με τις δύο τράπεζες, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, με «κούρεμα» οφειλών που ξεκινάει από 70% μέχρι 90%…

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 δανειολήπτες των δύο τραπεζών στη Μαγνησία έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν ειδοποιητήρια να ρυθμίσουν τα καταναλωτικά τους δάνεια.
Η ρύθμιση αφορά οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση της Alpha Bank προς τους δανειολήπτες προβλέπει διαγραφή της οφειλής έως και 90% και γίνεται λίγο πριν από την πώληση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, για το οποίο την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκαν ήδη οι δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενα funds. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 240.000 δάνεια, γεγονός που σημαίνει ότι ένας δανειολήπτης μπορεί να έχει οφειλές από δύο ή και τρία δάνεια. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει διαγραφές, καθώς ο μέσος όρος της καθυστέρησης διαμορφώνεται στα 5 έως 7 χρόνια και η πλειονότητα των δανείων έχει δοθεί την περίοδο 2006 έως και το 2010. Συγκεκριμένα, το 57% των δανείων αυτών έχει δοθεί την πενταετία 2006-2010, ενώ σε ποσοστό 32% πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή πριν από το 2006. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό – και συγκεκριμένα το 11% – είναι δάνεια που χορηγήθηκαν μεσούσης της κρίσης και συγκεκριμένα από το 2011 έως και το 2017.

Επίσης ώς και 90% στο σύνολο της οφειλής, από το οποίο το 70% έως 75% αφορά στο βασικό κεφάλαιο και το υπόλοιπο σε εξωλογιστικούς τόκους, φθάνει το «κούρεμα» που προτείνει μέσω επιστολών που έχει αποστείλει σε ισάριθμους δανειολήπτες η Eurobank. Πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή καταναλωτικά κυρίως και πιστωτικές κάρτες, που είναι σε καθυστέρηση για πάνω από μια δεκαετία. Η πλειονότητα των δανείων αυτών είναι της τάξεως των 5.000 ευρώ έως και 7.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Eurobank είχε «τρέξει» αντίστοιχο πρόγραμμα το 2017 στο πλαίσιο της πώλησης του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων, προτείνοντας «κούρεμα» για το 90% έως και 95% της συνολικής οφειλής. Η ανταπόκριση των οφειλετών υπήρξε περιορισμένη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το