Τοπικά

Κοστίζει η κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων στη Μαγνησία “Θ”

DDDD

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες θα πρέπει να βάλουν επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων που λειτουργούν σήμερα στη Μαγνησία, προκειμένου να ελεγχθούν και να καταταγούν σύμφωνα με το νέο σύστημα κατάταξης «αστέρων» και «κλειδιών».
Η DQS Hellas, ένας από τους φορείς πιστοποίησης, που έχει εξασφαλίσει, τη σχετική διαπίστευση προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο και την κατάταξη σε κατηγορίες των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων, ενημέρωσε χθες 60 επαγγελματίες που έδειξαν ενδιαφέρον στα γραφεία της ΟΕΒΕΜ.
Ο έλεγχος και η κατάταξη των καταλυμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2017, οπότε λήγει η ισχύς των ειδικών σημάτων λειτουργίας που διαθέτουν σήμερα τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

Στο νέο σύστημα οφείλουν να ενταχθούν νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ενοικιαζόμενα δωμάτια, υφιστάμενες μονάδες που θέλουν να μεταταγούν σε ανώτερη κατηγορία, αλλά και επιχειρήσεις των οποίων λήγει άμεσα η ισχύς του ειδικού σήματος λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) που διαθέτουν. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννούτσο η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί για την κατάταξη των καταλυμάτων προβλέπει τα εξής βήματα:

1. Υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ιδιοκτήτη του καταλύματος (ξενοδοχείο ή επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων) με τον Φορέα Διενέργειας Ελέγχων και Επιθεωρήσεων(ΦΔΕΕ).
2. Υποβολή αίτησης της επιχείρησης (ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενων δωματίων) στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης.
3. Επιτόπιος έλεγχος επιθεωρητών του Φορέα που έχει επιλεγεί για να διενεργήσει τον έλεγχο, ώστε να συνταχθεί τεχνική έκθεση και βεβαίωση συνδρομής προϋποθέσεων η οποία αποστέλλεται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας
4. Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης από το ΞΕΕ.
5. Κατάθεση από την επιχείρηση του Πιστοποιητικού Κατάταξης στην αρμόδια υπηρεσία Τουρισμού.
6. Χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας το οποίο θα ισχύει για πέντε χρόνια.
Το κόστος ελέγχου που θα χρειαστεί να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στους Φορείς Πιστοποίησης έχει οριστεί στα 500 ευρώ ανά ανθρωποημέρα για ξενοδοχεία μικρού μεγέθους (έως 25 δωμάτια), ενώ εκτιμάται ότι θα φτάνει το οκταπλάσιο για τις μεγάλες μονάδες καθώς εκτιμάται ότι ο έλεγχός τους θα απαιτεί περί τις οκτώ ημέρες.
Η διαδικασία ελέγχων θα γίνει από πιστοποιημένους μηχανικούς οι οποίοι θα εκπαιδευτούν με ταχύρυθμα προγράμματα διάρκειας 18 ωρών.
Οι έλεγχοι, όπως υποστήριξε, θα είναι αδιάβλητοι καθώς οι επιθεωρητές θα είναι συνδεδεμένοι ηλεκτρονικά με κεντρικό σύστημα όπου θα συλλέγονται οι πληροφορίες και θα καταγράφεται ανά πάσα στιγμή σε ποια φάση βρίσκεται ο έλεγχος και τι ακριβώς έχει ελεγχθεί. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση εκτιμήσει ότι αδικήθηκε κατά τη διαδικασία επιθεώρησης και κατάταξης, θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει σχετική ένσταση στο ΞΕΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το