Πολιτισμός

Κώστας Βογιατζής: Βιβλίο – ντοκουμέντο για γεγονότα του ’73 στην Πάτρα

 

Πριν από πενήντα χρόνια, όταν στην Πάτρα έγινε κατάληψη του Πανεπιστημίου, σε μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης του φοιτητικού κινήματος στην αχαϊκή πρωτεύουσα κατά της δικτατορίας, ένας Βολιώτης βρισκόταν ανάμεσα στους επικεφαλής. Ο λόγος για τον πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Βογιατζή, φοιτητή τότε στο Μαθηματικό, ο οποίος πριν από λίγο καιρό αποτύπωσε στο χαρτί όσα έζησε την ταραγμένη εκείνη περίοδο.

Το βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Νοέμβρης ’73… Πάτρα» κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο και αύριο Παρασκευή θα γίνει η παρουσίασή του στη γενέτειρα του συγγραφέα, με τον Βόλο να παίρνει σειρά μετά την Αθήνα και την Πάτρα. O κ. Βογιατζής μίλησε για τα προσωπικά του βιώματα, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν «ξεθωριάσει» μισό αιώνα μετά, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν οδηγό για την πολιτική διαδρομή που ακολούθησε και την ενασχόλησή του με τα κοινά.
«Στις 21 Φεβρουαρίου, θα έχουμε την 50ή επέτειο από την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών, στην πρώτη μαζική κινητοποίηση των φοιτητών κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, η οποία αποτέλεσε και τον προάγγελο του Πολυτεχνείου», σημείωσε με νόημα ο συγγραφέας.
Την εποχή που σπούδαζε, οι αριστερές πεποιθήσεις του Κώστα Βογιατζή δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από τις Αρχές. Κάτι που του κόστισε, αφού συνολικά συνελήφθη τέσσερις φορές, μην αποφεύγοντας μάλιστα και το… ξύλο από τους αστυνομικούς που είχε απέναντί του κάθε φορά. «Άνθρωπος της Μόσχας» θεωρείτο για την Ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επταετίας, αν και ο ίδιος στο άκουσμα του συγκεκριμένου προσωνυμίου πλέον χαμογελά. «Αν και ανήκα στο ΚΚΕ Εσωτερικού, που δεν ήταν με τη Μόσχα, για τα παιδιά του κινήματος κάποτε αυτό ήταν τίτλος τιμής», σχολίασε.


Ερωτώμενος για το περιεχόμενο του βιβλίου – ντοκουμέντου για το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα στην Πάτρα, που κορυφώθηκε με την κατάληψη του Πανεπιστημίου του 1973, ο κ. Βογιατζής επισήμανε ότι το βιβλίο είναι μία μαρτυρία, καθώς συμμετείχε σε όλα τα γεγονότα. «Πρόσφατα ένας φίλος, ο οποίος είναι ιστορικός και διάβασε το βιβλίο, μου έγραψε πως αποτελεί ένα αφήγημα που μεταφέρει γλαφυρά τις εμπειρίες και τα βιώματα μιας εποχής, ενώ είναι γεμάτο από άγνωστες λεπτομέρειες, που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τότε στο πεδίο της – παραμελημένης για τους ιστορικούς – Πάτρας», είπε ο κ. Βογιατζής.
Το φιάσκο των φοιτητικών εκλογών στην Πάτρα και η νοθεία που επιχειρήθηκε τον Νοέμβριο του 1972 από τους χουντικούς με «σημαδεμένα» ψηφοδέλτια, ήταν το πρώτο επεισόδιο σε μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης στην πελοποννησιακή πόλη. «Στην Πάτρα καταγράφηκε η μοναδική περίπτωση που αποκαλύφθηκε δημόσια η νοθεία. Μάλιστα, οι φοιτητές που ανακάλυψαν τα ψηφοδέλτια, έστειλαν σχετικό κείμενο στην εφημερίδα «Τα Νέα» και η είδηση έγινε γνωστή ανά το πανελλήνιο», είπε ο κ. Βογιατζής. Η αποχή που ακολούθησε, κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, κατέληξε σε βίαιη επέμβαση των αστυνομικών, οι οποίοι με τσεκούρια έσπασαν την πόρτα της Λέσχης και συνέλαβαν αρκετούς φοιτητές. Ανάμεσά τους και ο νεαρός τότε Κώστας Βογιατζής. «Μαζί με τους υπόλοιπους, είχαμε για συνήγορο τον Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος τότε ασκούσε τη δικηγορία στην Πάτρα και μας υπερασπίστηκε στη δίκη που ακολούθησε στην Αθήνα», θυμήθηκε το στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
Πάμπολλα τα περιστατικά που περιγράφει ο συγγραφέας, όμως, το κεφάλαιο που αναφέρεται στην κατάληψη και στην απόφαση της αποχώρησης των φοιτητών από το κτήριο που βρισκόταν υπό κατάληψη, είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα. «Με το που μάθαμε ότι μπήκε το τανκ στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, αποφασίσαμε ομόφωνα να αποχωρήσουμε. Και μέχρι σήμερα, δεν μετανιώνω για την απόφασή μου αυτή. Θα είχαμε εκτεθεί σε μεγαλύτερους κινδύνους. Όμως, έστω κι έτσι, η στάση μας τότε ήταν η κορυφαία στιγμή στην αντιδικτατορική πάλη των φοιτητών της Πάτρας», κατέληξε ο κ. Βογιατζής.

* Η παρουσίαση του βιβλίου στον Βόλο προγραμματίστηκε για αύριο στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου (κτήριο Δελμούζος, 3ος όροφος). Ομιλητές θα είναι οι πανεπιστημιακοί Πολυμέρης Βόγλης, Δημήτρης Σκαλτσής και Δημήτρης Χασάπης, ενώ τον συντονισμό θα έχει η Βανέσα Κατσαρδή, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το