Τοπικά

Κώστας Σαράντης για Αγία Σοφία: «Η οικουμενική αξία θα χαθεί με τη μετατροπή σε τέμενος»

Λίγες ώρες απομένουν πλέον για την επαναχρησιμοποίηση της Αγίας Σοφίας ως ισλαμικό τέμενος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας κ. Κώστας Σαράντης, με αφορμή την άρση του μουσειακού χαρακτήρα του μνημείου, μίλησε για το αρχιτεκτονικό θαύμα της Αγίας Σοφίας, που στέκει όρθια στην Κωνσταντινούπολη επί μιάμιση χιλιετία.
Ο κ. Σαράντης είναι αρχιτέκτων μηχανικός και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην κατεύθυνση «Σχεδιασμός – χώρος – πολιτισμός». Κατέθεσε την άποψή του για το αριστούργημα της βυζαντινής ναοδομίας που ξαναγίνεται τζαμί έπειτα από 86 χρόνια, υπενθυμίζοντας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες γύρω από την κατασκευή του ναού που έχει ταυτιστεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων με την Κωνσταντινούπολη, τη χριστιανική θρησκεία και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

«Μιλάμε για ένα παγκόσμιο μνημείο, το οποίο με την αλλαγή χρήσης του θα χάσει αυτή τη χροιά. Σαφέστατα ο χριστιανισμός και ο Ελληνισμός συνδέονται με την Αγία Σοφία, αλλά δεν είναι μόνο δικό μας και ενώνει πολιτισμούς και θρησκείες. Έχει οικουμενική αξία που θα απολέσει με τη μετατροπή της σε τέμενος», ξεκαθάρισε από την αρχή της συζήτησης ο κ. Σαράντης για τη «Μεγάλη Εκκλησία», η οποία στη βυζαντινή εποχή μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 23.000 πιστούς σε κάθε Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα κατασκευαστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Αγία Σοφία, η οποία μπορεί να αποτελεί κηρυγμένο από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά από αύριο θα τελούνται εκεί και πάλι μουσουλμανικές προσευχές. «Παρά το γεγονός ότι ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας έχει αλλοιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, εξακολουθεί να γοητεύει με την αρχιτεκτονική της, τον τρόπο που κατασκευάστηκε, το μέγεθός της και πώς τα φέροντα στοιχεία στέκουν όρθια μέχρι σήμερα. Μιλάμε για ένα αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, με επιρροές τόσο από την Ανατολή, όσο και τη Δύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Σαράντης για την Αγία Σοφία, η οποία όμως από τις 10 Ιουλίου έπαψε και επίσημα να είναι μουσείο και άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας που τη διέπει.

Κλείνοντας, ο Βολιώτης αρχιτέκτονας επιχειρώντας μία αναδρομή στο πλούσιο παρελθόν που κουβαλάει η Αγία Σοφία, στάθηκε στην ευφυΐα των δύο αρχιτεκτόνων που ανέλαβαν την κατασκευή της, του Ανθέμιου και του Ισίδωρου. «Ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους. Ιδιαίτερα για τον τρόπο που επέλεξαν για την αντιστήριξη του βασικού τρούλου και τη μεγάλη κλίμακα του έργου, μελετώντας με τα μέσα που διέθεταν κάθε λεπτομέρεια. Στην Αγία Σοφία είναι πολύ ιδιαίτερη και αξιοθαύμαστη η αρχιτεκτονική μέθοδος που ακολουθήθηκε πριν από 1.500 χρόνια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το