Τοπικά

Κώστας Γουργουλιάνης: Στο 25% η φυσική ανοσία του πληθυσμού από τον ιό

Στο 25% ανέρχεται το ποσοστό φυσικής νόσησης των πολιτών στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό που σε συνδυασμό με το 55% που έχει εμβολιαστεί πλήρως, δείχνει ένα τείχος ανοσίας, τονίζει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Ο πρώην πρύτανης χαρακτηρίζει ως «περίπου αναγκαία» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές για τους ανεμβολίαστους λέγοντας όμως πως «δεν θα πρέπει να έχουμε απέναντί μας, όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».
Ο καθηγητής μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» σημείωσε πως «ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο και το τέταρτο κύμα της πανδημίας που ήδη βιώνουμε, θα είναι το κύμα των ανεμβολίαστων. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουν το εμβόλιο».
Παράλληλα εκτίμησε ότι «κάτι δεν πήγε καλά με το επικοινωνιακό κομμάτι για τη σημασία του εμβολιασμού και το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει ακόμη υψηλό. Ενδεχομένως ακόμη και το γεγονός ότι έβγαιναν εικόνες με πολιτικούς που εμβολιάζονταν, ίσως να μην ήταν το πιο ισχυρό πρότυπο στη σημερινή εποχή».
Μάλιστα μετέφερε μια προσωπική εμπειρία που είχε λέγοντας πως «πρόσφατα ανακοινώθηκε από μελέτη στην Πνευμονολογική Κλινική ότι από τους 50 νοσηλευόμενους οι 49 ανεμβολίαστοι, μια είδηση που έφτασε μέχρι την Κρήτη και ο ίδιος δέχτηκε ουσιαστικά διαδικτυακή επίθεση από κάποιους».
«Η Κρήτη περνά τώρα το κύμα της πανδημίας που είχε περάσει η Θεσσαλία το περασμένο Φθινόπωρο και χειμώνα. Επαναλαμβάνω, όμως πως σημασία έχει πώς πέρασε το προηγούμενο διάστημα το μήνυμα της αναγκαιότητας για εμβολιασμό. Οι αντιεμβολιαστές είναι λίγοι και οι περισσότεροι που δεν έκαναν το εμβόλιο, θέλουν μια καλύτερη ενημέρωση. Είναι άνθρωποι που τους ξενίζει το καινούριο» ανέφερε.

Η φυσική ανοσία
Ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε «ότι στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 52% του ενήλικου πληθυσμού, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε και το ποσοστό εκείνο που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία λόγω νόσησης από τον ιό. Προσωπικά αυτό το ποσοστό το υπολογίζω γύρω στο 25%, άρα ήδη στη χώρα έχει δημιουργηθεί ένα ποσοστό γύρω στο 75-80% που μπορεί να συγκροτήσει ένα τείχος ανοσίας. Υπολογίζω το ποσοστό φυσικής ανοσίας στο 25% καθώς τους περασμένους μήνες στο τρίτο κύμα πολλοί είχαν ήπια συμπτωματολογία χωρίς να κάνουν τεστ. Επίσης σε οικογένειες, ένας νοσούσε και οι άλλοι δεν έκαναν τεστ, αν και μπορεί να είχαν αρρωστήσει, αλλά να μην το κατέλαβαν. Πρόσφατη μελέτη που κάναμε στον πληθυσμό του Δομοκού, είδαμε ότι το ποσοστό πληθυσμού που έχει ανοσία από το εμβόλιο αλλά και τη φυσική ανοσία, αγγίζει το 76%».

Μόνο δύο εμβολιασμένοι
Μάλιστα απέδωσε το γεγονός πως παρότι η χώρα είναι σε πλήρη κινητικότητα, τα κρούσματα είναι ακόμη ελεγχόμενα στο υψηλό ποσοστό φυσικής νόσησης αλλά και εμβολιασμού. Προχθές ανακοινώθηκαν πάνω από 4.500 κρούσματα, αλλά και τα τεστ ήταν 135.000. Ο δείκτης θετικότητας είναι λιγότερο από το 4% και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρότι είμαστε στην κορύφωση των διακοπών με όλο τον κόσμο έξω και πολλούς τουρίστες, γιατί έγιναν εμβολιασμοί και νόσησαν με φυσικό τρόπο αρκετοί.
Επίσης παρουσίασε και τα νεότερα στοιχεία από την πνευμονολογική Κλινική λέγοντας από τους 100 νοσηλευόμενους μόλις δύο ήταν εμβολιασμένοι και μάλιστα μεγάλης ηλικίας. Το εμβόλιο προστατεύει από τη διασωλήνωση και αυτό είναι αναμφίβολο.

Η τρίτη δόση
Όσο για την τρίτη δόση εμβολίου είπε πως «προσωπικά εμβολιάστηκα πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο και είμαι έτοιμος να κάνω και την τρίτη δόση. Όμως με εξαίρεση κάποιες κατηγορίες, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, που θα χρειαστεί, για τον γενικότερο πληθυσμό, θα πρέπει να δούμε, πόσο χρειάζεται. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τα αντισώματα που θα υπάρχουν μετά από οκτώ μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά και η κυτταρική ανοσία. Δηλαδή μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ιό μετά από δύο χρόνια και να βγάλει τότε αντισώματα ο οργανισμός. Είναι δηλαδή το ζήτημα της μνήμης. Έχουμε για το θέμα αυτό κάνει και δικές μας μελέτες από τη Δεσκάτη, όπου είδαμε πως το ποσοστό ανοσίας του εμβολιασμένου μετά το επτάμηνο μειώνεται. Αλλά δεν είναι μόνο τα αντισώματα το πιο σημαντικό για την ανοσία η οποία έχει σχέση και με τη μνήμη. Για παράδειγμα τα παιδιά κάνουν το εμβόλιο της φυματίωσης πολύ νωρίς και, όταν εκτεθούν 20 χρόνια μετά στον ιό της φυματίωσης, τότε βγάζουν αντισώματα. Αυτή τη γνώση δεν την έχουμε ακόμη για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και αν κάνει το ίδιο στο επίπεδο της μνήμης».

Η μάσκα
Για τη χρήση μάσκας ανέφερε πως «είναι απαραίτητη στους εσωτερικούς χώρους, αλλά στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζεται. Βέβαια, όταν είμαστε σε εξωτερικό χώρο με μεγάλη συνάθροιση κόσμου, τότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε τις μάσκες. Και ευτυχώς η κυβέρνηση δεν έκανε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε θα ήταν αντιφατικό να μην φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο όλο το καλοκαίρι, και τώρα να πούμε στον κόσμο να τη φορέσει ξανά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το