Πολιτισμός

Κώστας Ακρίβος: Λογοτεχνικές στράτες σε δρόμους του Βόλου

Στον απόηχο της συμμετοχής του Κώστα Ακρίβου στον προχθεσινό λογοτεχνικό περίπατο που διοργανώθηκε στην Αθήνα στα βήματα του Στράτη Μυριβήλη, ο γνωστός συγγραφέας τόνισε πως υπάρχει εξίσου γόνιμος έδαφος στην πόλη του Βόλου για την καθιέρωση αντίστοιχων εκδηλώσεων.
Ο Βολιώτης λογοτέχνης ήταν ένας από τους συντελεστές της ξενάγησης, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και το πρόγραμμα «Άνοιγμα στην πόλη». Για την ακρίβεια ο Κώστας Ακρίβος ανέλαβε τον επίλογο του λογοτεχνικού περιπάτου που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, με αφετηρία τα Εξάρχεια και τερματισμό στον Λυκαβηττό και ήταν αφιερωμένος στον Στράτη Μυριβήλη.

«Η δράση έγινε για λογαριασμό του Φεστιβάλ Αθηνών. Ήταν μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και της εγγονής του Στράτη Μυριβήλη, Χριστίνας Αγγελοπούλου. Τον περίπατο ανέλαβε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, ο οποίος γνωρίζει την περιοχή. Ξεκινήσαμε από τα Εξάρχεια και πιο συγκεκριμένα από ένα σπίτι που έμεινε ο Μυριβήλης στην περίοδο της Κατοχής, στην οδό Ερεσού και καταλήξαμε στον Λυκαβηττό σ’ ένα δημοτικό σχολείο που έχει χτίσει ο Δημήτρης Πικιώνης. Προσωπικά έκανα το κλείσιμο και μίλησα για τον Μυριβήλη και το έργο του», τόνισε ο κ. Ακρίβος, ενώ έπειτα αναφέρθηκε στη θερμή συμμετοχή του κοινού: «Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή. Ήταν γύρω στα 200 άτομα. Ο κόσμος παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ξενάγηση. Η Αθήνα εμφανίζεται στο έργο του Μυριβήλη και ο κόσμος είχε αρκετές ερωτήσεις, το επίπεδο ήταν εξαιρετικό».

Το πλέον σημαντικό, όμως, που προέκυψε από τη συζήτηση με τον 61χρονο συγγραφέα, έχει να κάνει με την εκτίμησή του πως οι δρόμοι του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, μπορούν να αποτελέσουν το σκηνικό για αντίστοιχες πολιτιστικές διαδρομές. Μάλιστα, ο κ. Ακρίβος έφερε ως παράδειγμα τη συμμετοχή του σε ανάλογη δράση στην πόλη μας πριν από αρκετό καιρό: «Παλιότερα είχε διοργανώσει παρόμοια εκδήλωση το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Είχε επισκεφτεί την πόλη μας ένα σχολείο από τη Σαλαμάνκα της Ισπανίας. Ο περίπατος είχε ξεκινήσει από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου, έπειτα έγινε μία στάση στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» και θυμάμαι ότι καταλήξαμε στον Άναυρο, περνώντας μεταξύ άλλων από αρκετά σημεία που εγγράφονται στο λογοτεχνικό μου έργο».

Τοπόσημα του Βόλου προσφέρονται για πολιτιστικές διαδρομές, που μπορούν να αναδείξουν κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής και να ενισχύσουν τον πολιτιστικό τουρισμό. «Υπάρχει γόνιμο έδαφος για κάτι τέτοιο. Η πόλη έχει παρελθόν που θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον ποιοτικό λόγο ντόπιων δημιουργών, ενώ οι περιπατητικές διαδρομές θα πρόσφεραν την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα Βολιώτες συγγραφείς», κατέληξε ο Κώστας Ακρίβος, ο οποίος τον προσεχή Αύγουστο θα δώσει το «παρών» στο Φεστιβάλ Φιλίππων και μαζί με τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη θα μιλήσουν για την Οδύσσεια και για τους λόγους που επιβάλλουν να διαβάζουμε σήμερα τον Όμηρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το