Τοπικά

Κώστας Αγοραστός: Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις και την ανάπτυξη του τόπου

«Η προβολή της Θεσσαλίας στο αύριο δεν μπορεί παρά να τοποθετεί την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, στην ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου», τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Κυριακής, στο Ξενία του Βόλου. Μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο ο Κ. Αγοραστός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επόμενη Κυριακή 26 Μαΐου, θα είναι ημέρα νίκης για την Θεσσαλία.
Αναφερόμενος στο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα προηγούμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ότι υπήρξε πρώτη περιφέρεια σε απορροφητικότητα έργων στην Ελλάδα με ποσοστό 95%, ενώ το 2019 υπήρξε έτος ορόσημο για τη Θεσσαλία, καθώς πέτυχε την υψηλότερη διάκριση στην ιστορία και μία από τις σημαντικότερες για τις Περιφέρειες της ΕΕ: ανακηρύχτηκε Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης.
«Είμαστε κόμβος RegHub, ο μοναδικός στην Ελλάδα και ένας από τους 20 στην Ευρώπη. Έχουμε στο ενεργητικό μας ως Περιφέρεια 21 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Εστιάζοντας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων τόνισε ότι εξελίσσονται 528 έργα συνολικού προϋπολογισμού 603.101.196,20€ και για το μεγαλύτερο έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, επενδύθηκαν 325 εκ ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό περίπου στο 1 δις.


Συγκεκριμένα:
*Στην εκπαίδευση υλοποιηθήκαν 33 έργα (54,4 εκ ευρώ), στην γεωργία 18 έργα (41,7 εκ ευρώ), στον τομέα των οικιστικών αναπλάσεων έγιναν 38 έργα (15,6 εκ ευρώ), στον τομέα Υγεία και Πρόνοιας υλοποιήθηκαν 31 έργα 20 και πλέον εκ ευρώ.
Στον τομέα Τουρισμού-Πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν 39 έργα (19,6 εκ ευρώ). Στον τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης υλοποιούνται 28 έργα (85,6 εκ ευρώ). Στον τομέα των συγκοινωνιακών έργων υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη 235 έργα προϋπολογισμού 188 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον. Ενώ για τον αθλητισμό διατέθηκαν 10 εκ ευρώ και πλέον για 23 έργα. Επίσης στο πλαίσιο της εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Διαχείριση Στερεών αποβλήτων χρηματοδοτήσαμε το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.
Παράλληλα την προηγούμενη περίοδο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτήθηκαν 364 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
*Ανασύσταση Κάρλας το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ από Περιφέρεια στην Ελλάδα. Έργο τοπικής ανάπτυξης και εθνικής σημασίας με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις, περιβαλλοντικές, αρδευτικές, υδρευτικές και τουριστικές. Το οποίο η Περιφέρεια σκοπεύει να αξιοποιήσει περαιτέρω τουριστικά, στην επερχόμενη θητεία της.
* Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει βαρύνουσα σημασία στην προστασία του Περιβάλλοντος. Έχουμε προγραμματίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν τρεις ακόμη μετρητές αέριας ρύπανσης στον Βόλο.
* Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με την Τεχνόπολη και το Πανεπιστήμιο. Θα στεγαστεί στο κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης στον Βόλο που ανακατασκευάζεται από την Περιφέρεια με προϋπολογισμό 10,5 εκ ευρώ.
*Η κατασκευή Ποδηλατοδρομίου ολυμπιακών προδιαγραφών στο Βόλο, απέναντι από το Πανθεσσαλικό Στάδιο.
*Τα υποβρύχια Μουσεία και τα καταδυτικά πάρκα σε Αλόννησο -Σκόπελο και Δυτικό Παγασητικό.
*Μέσα από το Σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη του Βόλου, θα γίνει συντήρηση και αναπαλαίωση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου (5 εκ ευρώ), ενώ χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια για συντήρηση και αναπαλαίωση το κτίριο του ΚΕΘΕΑ «Πιλότος», η πρώην καπναποθήκη του Ματσάγγου, η πολιτιστική εστία Ιώνων ( 820 χιλ ευρώ), το κτίριο καπνού και το κτίριο Τσικρίκη.
*Στις Σποράδες, τα νέα έργα είναι προϋπολογισμού 50 εκ ευρώ μέσω του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης Β. Σποράδων.

Νέα έργα
Νέα έργα επίσης που δρομολογούνται για την ΠΕ Μαγνησίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι:
*Ψηφιακή Περιφέρεια
*Αναβάθμιση λιμένα Βόλου και έργα προσβασιμότητας καθώς και ανακατασκευή χώρου που θα γίνει Πολιτιστικό Κέντρο.
*Αναβάθμιση χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου στα Χάνια, το οποίο έχει πλέον αδειοδοτηθεί, αντικατάσταση αναβατήρων, Παράκαμψη χιονοδρομικού.
* Οδικό κύκλωμα Πηλίου
*Παράκαμψη Αφήσσου
*Συνέχιση αρδευτικών έργων της Λίμνης Κάρλας (16,5 εκ)
*Αλιευτικά καταφύγια Χορευτού, Αη Γιάννη και Αγίας Κυριακής-Πλατανιά.
*Αρχαία Θέατρα Δημητριάδος και Φθιωτίδων Θηβών
*Ηλεκτροκίνηση θεσσαλικού σιδηροδρόμου
*Ψηφιακό Μουσείο στο κτίριο καπνού
* Δημιουργία film office
*Δρόμος Λαρίσης – Μπουρμπουλήθρα
*Εκχώρηση αρμοδιότητας για να ολοκληρώσει η Περιφέρεια τον Περιφερειακό δρόμο
*Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων
*Πράσινα σημεία
*Οικιακή κομποστοποίηση. Κάδοι-οχήματα-συλλογή
*Δράσεις σε περιοχές NATURA για την προστασία και αναβάθμιση τους (4 εκ ευρώ)
*Δράσεις κοινωνικής οικονομίας για την στήριξη νέων (ανέργων)
*Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης σε κατοικίες με Φυσικό Αέριο (6 εκ ευρώ)
*Εξοικονόμηση Ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες (6 εκ)


Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, στην διάρκεια της θητείας που ολοκληρώθηκε, υπάρχουν τρεις «σταθμοί» που αποτέλεσαν ξεχωριστές στιγμές διαφορετικής εμβέλειας.
*Σε τοπικό επίπεδο η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας,
*Η μεγάλη εθνική στιγμή ήταν το 2015, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν σταματήσει να εισρέουν κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ στη χώρα. Τα έργα είχαν σταματήσει και οι άνεργοι αυξάνονταν. Ανέλαβα πρωτοβουλία και συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κρέτσου. Μετά από μακρά συνάντηση ο πρόεδρος Γιούνκερ πείστηκε από τα επιχειρήματά μας και άλλαξε όλη η αρχιτεκτονική της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα. Ήρθαν τον Οκτώβριο του 2015 6 δις στη χώρα και άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση.
* Και η μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή που ο ίδιος ξεχωρίζει ήταν όταν εισηγήθηκε ως «rapporteur», στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της περιόδου 2021-2027, το Invest EU, που πρόκειται να προσελκύσει επενδύσεις συνολικού ύψους 700 δις ευρώ για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι βασικό εργαλείο δουλειάς και δημιουργίας το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι σήμερα ένα πρόγραμμα πλήρες, υγιές, στοχευμένο και με σταθερά αυξανόμενη πρόοδο, με την πρόοδό του να αναφέρεται στην πραγματική οικονομία. Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020 έχει προϋπολογισμό 423,7 εκατ. ευρώ. Έχουν ενταχθεί έργα σε ποσοστό 95%, που είναι το κρίσιμο μέγεθος για την πορεία ενός προγράμματος, η εξειδίκευση δράσεων ανέρχεται σε ποσοστό 111%, οι προκλήσεις προς δικαιούχους για υποβολή έργων στο 130% και οι συμβάσεις στο 37%. Έχουν ενταχθεί 301 έργα.
Ενώ από το ΕΣΠΑ και Εθνικούς πόρους, μετά το 2015 είναι δρομολογημένα, ενταγμένα, σε όλους τους κοινωνικοοικονομικούς τομείς ζωής του τόπου, έργα ύψους 2,5 δις ευρώ.

«Ζητήσαμε και ζητούμε ψήφο βάσει του έργου που έχει παραχθεί. Και είμαι σίγουρος ότι με την δική σας ψήφο, την δική σας ισχυρή εντολή την Κυριακή 26 Μαΐου, μαζί θα ανοίξουμε μία νέα φωτεινή σελίδα για την Περιφέρεια μας», κατέληξε ο Κώστας Αγοραστός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το