Κόσμος

Kόσοβο: Επεισόδια για τη σύλληψη βουλευτή που πέταξε δακρυγόνο στη Βουλή

newego_LARGE_t_1101_54307614

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου έκαναν χρήση σήμερα δακρυγόνων ενάντια σε εκατοντάδες διαδηλωτές, μερίδα των οποίων εκτόξευσαν πέτρες στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης της αστυνομίας, απαιτώντας την απελευθέρωση ενός στελέχους της αντιπολίτευσης που συνελήφθη νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδιάθεση» ανέφερε πως ο πρώην αρχηγός και νυν βουλευτής του κινήματος Αλμπίν Κούρτι συνελήφθη τέσσερις μέρες αφότου έριξε δακρυγόνο στην αίθουσα της Βουλής του Κοσόβου την ώρα που διεξαγόταν συνεδρίαση, παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, αντιδρώντας έτσι σε μια συμφωνία-ορόσημο μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας.

Το κόμμα ειδοποίησε για τη σύλληψη του Κούρτι στην ιστοσελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, προτρέποντας “όλους τους ακτιβιστές, υποστηρικτές και υπηκόους να συγκεντρωθούν μπροστά στο αστυνομικό τμήμα”.

Οι διαδηλωτές έσπαζαν τζάμια με πέτρες και κομμάτια τσιμέντου προτού η αστυνομία χρησιμοποιήσει δακρυγόνα.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του με την υποστήριξη της Δύσης το 2008, σχεδόν δέκα χρόνια αφότου το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις επί 11 εβδομάδες για να σταματήσει τους φόνους και την απέλαση της Αλβανικής μειονότητας από δυνάμεις των Σέρβων που προσπαθούσαν να καταστείλουν μια εξέγερση ανταρτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η συμφωνία του 2013, που εξακολουθεί να εφαρμόζεται, θα εδραιώσει την σταθερότητα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά ο Κούρτι – ο οποίος φυλακίστηκε από τη Σερβία με την κατηγορία ότι υποδαύλιζε την κυβέρνηση κατά τη δεκαετία του ’90 – λέει ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια απειλή για την εθνική κυριαρχία του Κοσόβου η οποία κατακτήθηκε με κόπο.

Το κόμμα του, του οποίου δεν ηγείται πλέον επίσημα, διέκοπτε τελευταία τις εργασίες της βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία, ενώ την περασμένη Πέμπτη ο Κούρτι, με ήρεμες κινήσεις, άνοιξε το δοχείο με το δακρυγόνο και το κλώτσησε γύρω από την αίθουσα για να εξαπλωθεί το αέριο, που κατέληξε στη λιποθυμία δύο βουλευτών.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το