Τοπικά

Κοσμοσυρροή στην παραλία του Βόλου για το «ματωμένο φεγγάρι»

Εκατοντάδες Βολιώτες έδωσαν το παρόν προχθές τη νύχτα στην παραλία, στο ύψος της προβλήτας ελλιμενισμού της «Αργούς», όπου στήθηκαν τηλεσκόπια από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και έγινε παρατήρηση του φαινομένου της έκλειψης της σελήνης.

Ουρές σχηματίστηκαν μπροστά από τα τηλεσκόπια, που είχαν στηθεί για την παρατήρηση του φαινομένου, από πολίτες, μικρούς και μεγάλους, που ήθελαν να δουν την έκλειψη, ενώ σε οθόνη γινόταν και παρουσίαση ζωντανά του φαινομένου.
Το φαινόμενο του «ματωμένου φεγγαριού» μαγνήτισε τα βλέμματα όλων στον ουρανό τη νύχτα της Παρασκευής. Η έκλειψη της Σελήνης, η μεγαλύτερη σε διάρκεια για τον 21ο αιώνα ήταν ορατή από την Ελλάδα και τον Βόλο, αλλά και στα περισσότερα μέρη του πλανήτη.
Η έναρξη μερικής έκλειψης Σελήνης άρχισε στις 21:24:27 το βράδυ της Παρασκευής, ενώ της ολικής στις 22:30:15. Το μέγιστο της έκλειψης σημειώθηκε στις 23:21:44, ενώ το πέρας της ολικής έκλειψης στις 00:13:11 μετά τα μεσάνυχτα και της μερικής στη 01:19:00 χθες.
Το φεγγάρι έμοιαζε «ματωμένο», καθώς η Σελήνη πέρασε στη σκιά της Γης για τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα.

Η πλήρης έκλειψη διήρκησε μία ώρα, 42 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα, αν και προηγήθηκε και ακολούθησε μερική έκλειψη, κάτι που σημαίνει πως η σελήνη πέρασε συνολικά τρεις ώρες και 54 λεπτά στη σκιά της Γης.
Η έκλειψη ήταν ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από το ηλιοβασίλεμα έως τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουλίου και στη συνέχεια, από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή του ήλιου χθες, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φεγγάρι αποκαλείται ματωμένο, γιατί το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στον δρόμο για τη σελήνη και η ατμόσφαιρα της Γης το κάνει κόκκινο, όπως ο ήλιος, όταν δύει γίνεται κόκκινος.
Όταν η Σελήνη μετακινηθεί στην κωνική σκιά της γης από φωτεινή λόγω του ήλιου γίνεται σκοτεινή. Κάποιο φως, ωστόσο, θα φθάσει μέχρι τη σελήνη, γιατί αποκτά μια κλίση λόγω της ατμόσφαιρας της Γης.

Αν σε αυτή την έκλειψη βρισκόμασταν στη σελήνη, θα βλέπαμε τον ήλιο και στη συνέχεια η Γη θα ερχόταν να σβήσει τον ήλιο. Ο δακτύλιος της Γης λάμπει, επειδή το φως διαχέεται από την ατμόσφαιρα της Γης.
Προχθές ο Άρης ήταν εξάλλου πιο λαμπερός από ποτέ, καθώς ταξίδευε κοντά στη Γη, έτσι οι παρατηρητές μπόρεσαν να δουν πώς είναι στ’ αλήθεια ο κόκκινος πλανήτης.
Η έκλειψη της σελήνης δεν ήταν ορατή από τη Βόρεια Αμερική, ούτε από το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού. Η επόμενη σεληνιακή έκλειψη τέτοιας διάρκειας αναμένεται το 2123.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το