Τοπικά

«Κοσμήματα» μικροναυπηγικής στη Σκόπελο “Θ”

ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΉ ΣΚΟΠΕΛΟΣ 2

Το επάγγελμά του είναι ναυπηγός, κατασκευαστής μοντέλων πλοίων και σήμερα διατηρεί έναν χώρο στο νησί της Σκοπέλου ζηλευτό.

Ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς γεννήθηκε στη Σκόπελο το 1927. Κατάγεται από οικογένεια καραβομαραγκών και ναυπηγών που η τέχνη τους περνάει από γενιά σε γενιά. Ο προπάππους του ήταν καλός αρχιμάστορας στην Κοστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα που ήταν και η πατρίδα του. Απέκτησε δύο ταρσανάδες, έναν στην Κοστάντζα και έναν στη Βράιλα όπου δημιούργησε πολλά καράβια. Ο παππούς του ήταν κι αυτός καλός ναυπηγός, ενώ ο πατέρας του είχε μεταναστεύσει στην Αμερική όπου έκανε δικό του ναυπηγείο κι αργότερα γύρισε στη Σκόπελο και συνέχισε δουλεύοντας στους ταρσανάδες του νησιού. Πήρε μαζί του και τον γιο του τον Τριαντάφυλλο και από πολύ μικρός, μόλις 15 χρόνων έμαθε και αγάπησε την τέχνη αν και η οικογένεια τον προόριζε για ιερέα. Όταν πια άρχισαν να κλείνουν ένας – ένας οι ταρσανάδες στη Σκόπελο, και τα ξύλινα πλεούμενα να τα διαδέχονται τα σιδερένια που ήταν πιο φτηνά και πιο εύκολα στην κατασκευή, ο Τριαντάφυλλος στρέφεται στηνμικροναυπηγική. Όλα τα ομοιώματα καραβιών είναι με ακρίβεια κατασκευασμένα, πιστά αντίγραφα των μεγάλων που επιπλέουν ακόμα και μέσα στη θάλασσα. Η κατασκευή και η δημιουργία ενός τέτοιου πιστού ομοιώματος καραβιού, διαρκεί από 8 μήνες και πάνω. Την τέχνη και την παράδοση τη συνεχίζουν ο Γιάννης Μπουνταλάς και η Ουρανία, τα παιδιά του Τριαντάφυλλου.

Τον Τριαντάφυλλο Μπουνταλά και τα παιδιά του μπορείτε να τον επισκεφτείτε στο εργαστήρι τους, που είναι στον περιφερειακό δρόμο της Σκοπέλου, να θαυμάσετε τα έργα τους ή ακόμα και να αγοράσετε μετά από παραγγελία βέβαια ένα από τα υπέροχα ομοιώματα καραβιών που ξεκινούν από 1,20 μέτρα και φτάνουν τα 3.70 μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το