Κόσμος

Κορωνοϊός: Βρετανοί υπουργοί υποστηρίζουν πως ίσως μπορεί να γίνει μετάδοση από… αέρια

Ενα νέο ενδεχόμενο για τον τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Αυτό σχετίζεται με την πιθανότητα ο ιός να μεταφέρεται και μέσω αερίων μέσα σε κλειστούς χώρους, όπως τα αποχωρητήρια.
Πηγές της βρετανικής «Telegraph» αναφέρουν ότι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν στα χέρια τους στοιχεία που δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη θεωρία.

Τα στοιχεία που προβλημάτισαν
Οι πηγές σχολίασαν ότι υπήρξαν στοιχεία για γονιδιωματικά – συνδεδεμένη ανίχνευση μεταξύ δύο ατόμων από ένα θάλαμο τουαλέτας στην Αυστραλία. Εντοπίστηκαν παράλληλα «καλά τεκμηριωμένες περιπτώσεις διασποράς ασθενειών μέσω των αγωγών αποχέτευσης κατά τη διάρκεια των lockdown στο Χονγκ Κονγκ», αναφέρει η «Telegraph».

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, η επιστήμη δεν έχει αξιόπιστα αποτελέσματα για το θέμα.
Ένας άλλος υπουργός ανάφερε στην «Telegraph» ότι καθώς ο Covid-19 είναι «ασθένεια του αναπνευστικού, η μετάδοση και η αποβολή πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό μέσω του στόματος και στην πραγματικότητα κυρίως μέσω της μύτης».

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο;
Σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες, οι υγιείς άνθρωποι συνηθίζουν να αερίζονται 5 έως 25 φορές την ημέρα και οι μελέτες έχουν αποδείξει πως ο κορονοϊός έχει εντοπιστεί μέσα σε φρέσκα κόπρανα. Μέσω αερίων, η πιθανότητα μετάδοσης δεν είναι τόσο έντονη, αφού οι άνθρωποι φοράνε εσώρουχα και ρούχα κάτω από τη μέση τα οποία λειτουργούν ως φίλτρα.

Η προειδοποίηση του παρελθόντος
Η θεωρία να υπάρχει μετάδοση του κορονοϊού από εντερικά αέρια είχε διατυπωθεί πρώτη φορά πέρσι στην Αυστραλία όταν ο Norman Swan, Αυστραλός ιατρός, έδωσε την εξής συμβουλή σε ένα podcast του «ABC»: «Όχι αέρια με γυμνό πισινό».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το