Ελλάδα

Κορωνοϊός: Το στοίχημα των 7 ημερών για την κυβέρνηση – Κλειδώνει το “πακέτο” για την Καρδίτσα

Στο Μέγαρο Μαξίμου το σήμα της εγρήγορσης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, τροφοδοτεί από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης της πανδημίας τις αναγκαίες αποφασιστικές κινήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και οδηγεί στην αποτροπή διασποράς του ιού στην ελληνική επικράτεια. Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και ο κίνδυνος «εισβολής» των χειρότερων σεναρίων έφερε ως γνωστόν νέα μέτρα τα οποία αρχίζουν να εφαρμόζονται από σήμερα και θα ισχύσουν, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση, μέχρι τις 4 Οκτώβρη. Ωστόσο ουδείς στην κυβέρνηση αποκλείει η δέσμη μέτρων να τροποποιηθεί νωρίτερα και να αυστηροποιηθεί περαιτέρω, εφόσον διαπιστωθεί αύξηση αντί περιορισμός των κρουσμάτων και δη στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταφέρει από σήμερα- και για κάθε 24ωρο που περνά- να φρενάρει τα κακά σενάρια και να αποφύγει το lockdown στο λεκανοπέδιο ή και γενικότερα.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει την ενημέρωση των ειδικών στην σύσκεψη που ξεκινά σήμερα στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου για να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για την αντιμετώπιση των κρισιμότατων 24ώρων που ακολουθούν. Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «ποντάρει» στην βασική προϋπόθεση για την σωστή εφαρμογή των μέτρων, δηλαδή στην έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών. «Το στοίχημα κρίνεται και αυτές τις ώρες που μιλάμε και θα το κερδίσουμε αν όλοι κατανοήσουν την ανάγκη να εφαρμόσουμε τα μέτρα, που ξεκινούν από την ορθή χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας και χαρακτηρίζει κρίσιμο το διάστημα των επτά ημερών που ακολουθούν. Κύριος στόχος είναι η αποφυγή της καραντίνας για δεύτερη φορά- κάτι που όμως θα επιβεβαιωθεί μόνον εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών (ώστε να μην υπάρξει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας).

Το στοίχημα αφορά φυσικά στην αποφυγή σκληρότερων μέτρων για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας από τον κίνδυνο μεγαλύτερης ύφεσης από την αναμενόμενη. Επί του παρόντος, τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από σήμερα προβλέπουν:

  • Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
  • Την αναστολή συναυλιών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και την προβολή ταινιών σε κλειστά σινεμά
  • 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες
  • Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
  • Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
  • Εκτεταμένους ελέγχους σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία) κα.

Θέμα ωρών η μετάβαση του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα

Συναγερμός έχει σημάνει και για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις πληγείσες από τον «Ιανό» περιοχές της χώρας, όπως στα νησιά του Ιονίου, στη Θεσσαλία κα. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το πιθανότερο αύριο περιοχές της Καρδίτσας, όπως το Μουζάκι που υπέστη τεράστιες καταστροφές. Η εντολή προς τους αρμόδιους υπουργούς είναι να «κλειδώσει» σήμερα κιόλας πακέτο μέτρων για την οικονομική στήριξη των πληγέντων αλλά και για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών. Για το ευρύτερο σχέδιο αποκατάστασης των καταστροφών θα γίνει και επί τόπου συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τους Δημάρχους και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης- δεν είναι δε τυχαίο ότι για την έγκαιρη προετοιμασία της λίστας μέτρων  προηγήθηκε της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα  η μετάβαση στις πληγείσες περιοχές του υφυπουργού Εσωτερικών, Θόδωρου Λιβάνιου, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη.

Πακέτο εννέα μέτρων για τους πληγέντες

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη συγκροτήσει με εντολή του πρωθυπουργού ένα πακέτο εννέα παρεμβάσεων των οποίων η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το αποθεματικό του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  1. Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Η καταγραφή των ζημιών θα γίνει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφέρειες και τους δήμους. Θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών τα οποία είναι:
    Οικονομική ενίσχυση ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
    Επιπλέον 600 ευρώ για τις οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες.
    Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
    Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
    Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
    Επισημαίνεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.
  3. Αποζημιώσεις σε υποδομές. Το υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
  4. Αποζημιώσεις σε αγρότες.
  5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
  6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Το υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα. Θα υπάρξει έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών.
  7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί.
  9. Επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις για τον μειωμένο τζίρο και τη χρήση ταμειακής μηχανής που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το