Κόσμος

Κορονοϊός: Το μοναδικό κράτος του πλανήτη που κατέγραψε τώρα το πρώτο κρούσμα

Ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης βιώνει το δεύτερο και πιο σφοδρό κύμα του κορονοϊού, αυτό το κρατίδιο κατέγραψε μόλις χθες το πρώτο του κρούσμα.

Στο αρχιπέλαγος του Βανουάτου, μια από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που έμεναν αλώβητες από την πανδημία του κορονοϊού μέχρι σήμερα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν το πρώτο κρούσμα Covid. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 23χρονος άνδρας που επέστρεψε πρόσφατα στο Βανουάτου από τις ΗΠΑ διαγνώστηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, μετά το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Ο νεαρός βρίσκεται σε καραντίνα.

Το ένα κρούσμα που εντοπίστηκε σε καραντίνα θεωρείται προερχόμενο από το εξωτερικό και όχι ως περίπτωση εντόπιας μετάδοσης, επέμεινε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι έθεσε σε εφαρμογή υγειονομικά πρωτόκολλα για να αποτραπεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2. Προληπτικά, ο νεαρός, καθώς προερχόταν από χώρα υψηλού κινδύνου, είχε απομονωθεί από τους υπόλοιπους επιβάτες στην πτήση που τον μετέφερε στο αρχιπέλαγος του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Από την άφιξή του, ο άνδρας τήρησε το μέτρο της κοινωνικής απόστασης. Διενεργούνται, μολαταύτα, έρευνες για να εντοπιστούν όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η χώρα έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο, για να προστατευτεί από την πανδημία και δεν επέτρεψε παρά πολύ πρόσφατα επαναπατρισμούς πολιτών της, υπό αυστηρή επιτήρηση. Εξαιρετικά ευάλωτες, λόγω της αδυναμίας των συστημάτων υγείας τους, πολλές μικρές χώρες του Ειρηνικού έσπευσαν να υιοθετήσουν αυτό το μέτρο, παρά το βαρύ οικονομικό κόστος του.

Έτσι, τα νησιά και οι περιοχές Κιριμπάτι, Μικρονησία, Ναούρου, Παλάου, Σαμόα, Τόνγκα και Τουβαλού μοιάζουν ως εδώ να έχουν μείνει αλώβητες από την πανδημία του κορονοϊού. Στα τέλη Οκτωβρίου τα Νησιά Μάρσαλ και τα Νησιά του Σολομώντα κατέγραψαν τα πρώτα τους κρούσματα κορονοϊού, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού στους πληθυσμούς τους

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το