Ελλάδα

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Μια ανάσα από το «κόκκινο» – Κοντά σε μίνι lockdown

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού δεν παρουσιάζουν τρομακτική άνοδο, η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να είναι σε οριακή κατάσταση, και οι εισαγωγές νέων ασθενών σε υψηλά επίπεδα.

Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσέρχονται καθημερινά πολίτες από γειτονικούς νομούς, που είναι επίσης στο κόκκινο.

Καμπανάκι από λοιμωξιολόγους
Σε αυτό το πλαίσιο και όπως όλα δείχνουν, φαίνεται, η πόλη θα οδηγηθεί σε μίνι lockdown, απόφαση η οποία θα ληφθεί σήμερα Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσει η ολομέλεια των Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα προκαλεί προβληματισμό και έντονη ανησυχία εδώ και καιρό στους ειδικούς, με τις αναφορές περί lockdown να ακούγονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Για το λόγο αυτό πραγματοποίησε τότε επίσκεψη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα. Και μπορεί τότε να γλίτωσε το lockdown, φαίνεται, όμως, τώρα πως δεν θα το αποφύγει. Εξάλλου, οι ειδικοί εκφράζουν από καιρό ανησυχία για έξαρση στην περιοχή, καθώς όπως επισημαίνουν ο καιρός θα γίνεται όλο και περισσότερο κρύος και πλέον θα περιορίζονται οι ανοιχτοί χώροι και οι πολίτες θα στρέφονται προς κλειστούς χώρους.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στη Βόρεια Ελλάδα
Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, σημειώνει χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς, με 6 στους 10 πολίτες να είναι ανεμβολίαστοι. Αν προσμετρηθούν και τα κορωνοπάρτι όπως αυτό της περασμένης Παρασκευής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εκατοντάδες άτομα διασκέδαζαν χωρίς μέτρα προφύλαξης, τα νέα είναι δυσοίωνα.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών, ωστόσο, που εξετάζουν για ενδεχόμενο lockdown, βρίσκονται και άλλες περιοχές, με πρώτη τη Λάρισα, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, αγγίζοντας τριψήφιο νούμερο (183 μολύνσεις ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη). Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση 62% στο ιικό φορτίο στα λύματα.

Οι προβλέψεις, όμως, δεν είναι καλές και για Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, που παρουσιάζουν έκρηξη στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου, με βάση τα αποτελέσματα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη καταγράφηκε αύξηση 198% και στην Ξάνθη 166%.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το