Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για σχολεία, χιονοδρομικά – Οι φόβοι για το 3ο κύμα

Tα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους αλλά και γενικότερα την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αναμένεται να εκτιμήσουν αύριο Παρασκευή οι 32 ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ώστε να κρίνουν εάν μπορούν τις επόμενες δύο εβδομάδες να ανοίξουν νέες δραστηριότητες στη χώρα.

Τα σχολεία
Οι επιστήμονες που έχουν επιφορτισθεί με την ευθύνη του κλεισίματος αλλά και του ανοίγματος της χώρας, θα μελετήσουν διεξοδικά τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων αλλά και των καταστημάτων.
Σε ό,τι αφορά στα δημοτικά σχολεία, θα μπορούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και εάν έχει επιβαρύνει το άνοιγμα τους, την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Όλα δείχνουν βέβαια – όπως μεταφέρουν πηγές στο ethnos.gr- ότι δεν υπήρχε επιβάρυνση από τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων.

Γι αυτό και θα εξετάσουν εάν και πότε θα μπορούν να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Άλλωστε η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ακόμη και διά στόματος πρωθυπουργού ότι προέχει το άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια οριστική απόφαση αναμένεται να λάβουν την επόμενη Παρασκευή οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Τότε θα έχει καταγραφεί και η πιθανή επιβάρυνση από την κατακόρυφη αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.
Εξάλλου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με βάση τις θέσεις των ειδικών δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν την 1η Φεβρουαρίου.
Παρότι υπάρχουν ειδικοί μέσα στην επιτροπή που θεωρούν πως πρέπει να προηγηθεί το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν διαμηνύσει στα μέλη της επιτροπής, τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ότι θα πρέπει πρώτα από όλα να εξετάσουν το θέμα των σχολείων.

Οι οικονομικές δραστηριότητες
Από την άλλη οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ξενοδοχειακού τουρισμού που σχετίζεται με τα χιονοδρομικά κέντρα αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς πιέζουν δεόντως να ανοίξουν τα χιονοδρομικά καθώς λίγες εβδομάδες μετά δεν θα έχει νόημα.

Ήδη εξάλλου έχει περάσει μεγάλο διάστημα του χειμώνα που τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν προσκόμματα, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.
Προσκόμματα που σχετίζονται με την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό αφού οι ειδικοί έχουν διαμηνύσει πως αν επιτραπεί η κυκλοφορία σε άλλους νομούς, είναι πιθανό να υπάρξει διασπορά σε περιοχές που σήμερα θεωρούνται πράσινες. Κάτι που θα προκαλέσει νέες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Πάντως αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιον είναι πως θα επιτραπεί ξανά το κυνήγι και το ψάρεμα, αφού αποτελούν δύο δραστηριότητες που μπορούν να διεξαχθούν και χωρίς να υπάρξει επαφή μεταξύ πολλών προσώπων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το