Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων – Στις 18:00 ανακοινώσεις Πλεύρη

Στις 13:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επιδημιολόγων και στις 18.00 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με φόντο την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως όλα δείχνουν, η επιτροπή θα εισηγηθεί μέτρα για να τιθασευθεί η πορεία των κρουσμάτων.

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη ραγδαία διασπορά – Φόβοι για νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Αξίζει να σημειωθεί δε πως η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ωστόσο τα δεδομένα που έφερε το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε τη Δευτέρα, αλλά και τα μηνύματα που έρχονται για την πορεία της πανδημίας σήμερα, Τρίτη φαίνεται πως επέσπευσαν τις όποιες αποφάσεις.

Πέραν της συνεδρίασης της επιτροπής των επιδημιολόγων, σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ «μαραθώνιος» συνεδριάσεων έγινε χθες (μάλιστα υπήρξε συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα).

Μέτρα σε 4 επίπεδα
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την έξαρση του κορονοϊού. Όπως έγραψε νωρίτερα το etnhos.gr, αναμένονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε 4 επίπεδα, με κυριότερη αιχμή τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση. Για αποφάσεις εξάλλου είχε προϊδεάσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη πρωινή του συνέντευξη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN.

Σε τέσσερα επίπεδα θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες :

1.Εντατικοποίηση της προσπάθειας για αύξηση για ποσοστού των εμβολιασμών, το οποίο υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 72,9% του ενήλικου πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 80,2%.

Στην προσπάθεια αυτή θα «επιστρατευθεί» και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις σε επίπεδο νομών. Για παράδειγμα η Βόρεια Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με αποτέλεσμα και μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι , καθώς το 20% όσων είναι άνω των 80 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Παράλληλα βαρύτητα θα δοθεί στο να κάνουν και την τρίτη δόση πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν πάνω από έξι μήνες από τότε που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

2.Αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κυρίως στην εστίαση και την διασκέδαση. Για παράδειγμα θα υπάρξει «σαφάρι» ελέγχων για να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Επίσης έλεγχοι αναμένεται να γίνουν προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανοιχτοί χώροι – στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι- με πρόχειρες κατασκευές έχουν κλείσει τελείως.

3.Περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το βασικό σενάριο προβλέπει την αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test σε δύο ή και σε τρία για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Επίσης έχει ανοίξει η συζήτηση – χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις- για περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου στους μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης (μικρότερος αριθμός σε κάθε τραπέζι, ωράριο λειτουργίας, προϋποθέσεις εισόδου σε κινηματογράφους και θέατρα κ.α.)

4.Ενίσχυση του συστήματος υγείας, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να δεχθεί μεγαλύτερη πίεση. Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστούν περαιτέρω κίνητρα για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα. Στο τραπέζι είναι και η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές σε περιοχές με ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Παγώνη στο OPEN: Σε ασφυξία οι ΜΕΘ
Σε παρέμβασή της στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε πως «τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ. Ειδικά κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ξεκινά από Λάρισα και πάνω ,οι ΜΕΘ βρίσκονται σε ασφυξία. Οι συνάδελφοι μου που εφημερεύουν τρέμουν γιατί τα περιστατικά είναι πάρα πολλά, που θα τα βάλουν. Η πίεση είναι μεγάλη. Η βόρεια Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σε λίγο θα έχουμε και την γρίπη, ξεκινά Δεκέμβρη. Πρέπει να εμβολιαστούμε και για την γρίπη. Τα κρούσματα τα χθεσινά είναι ένα καμπανάκι για το τι θα γίνει από δω και πέρα. Και ακόμη δεν έχουμε τα αποτελέσματα των παρελάσεων και των εκδηλώσεων».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το