Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στο 99% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Δίνουν μάχη γιατροί και νοσηλευτές

Στο «κόκκινο» παραμένουν για ακόμα μία ημέρα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τα κρεβάτια στις ΜΕΘ για τον κορονοϊό να είναι δυσεύρετα, ενώ όταν αυτά αδειάζουν, γεμίζουν σχεδόν αυτόματα. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της πόλης καλούνται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ενώ οι έλεγχοι από τις Αρχές εντατικοποιούνται.

Οι νοσηλευτές και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης δίνουν καθημερινά μια άνιση μάχη στις «πολεμικές» εφημερίες των νοσοκομείων της πόλης, με την κατάσταση στις ΜΕΘ να παραμένει ασφυκτική, καθώς η πληρότητα φτάνει στο 99%. Ωστόσο, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, το ρεπορτάζ του Open δείχνει ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν το βάζουν κάτω παρά την συσσωρευμένη τους κούραση.

«Τρέμει η καρδιά μου κάθε φορά που μπαίνω μέσα (σ.σ στη ΜΕΘ Covid), η νύχτα είναι πάντα πιο δύσκολη. Δεν θα περάσει το δικό του, θα περάσει το δικό μας, αυτό είναι σίγουρο». Αυτά είναι τα συγκλονιστικά λόγια της νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Χριστίνας Τσαβαλιά, την ώρα που ετοιμάζεται για ακόμα μια εφημερία σε συνθήκες πολέμου.
«Η μονάδα είναι γεμάτη και εμείς ελάχιστοι. Είναι δύσκολο αυτό που κάνουμε, λίγοι μπορούν να το καταλάβουν», τονίζει η νοσηλεύτρια ενώ φορά την λευκή στολή της για να μπει στην ΜΕΘ του «Παπανικολάου». «Μπαίνεις μέσα στην εντατική και δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο, βλέπεις μόνο αυτόν που έχεις απέναντί σου», δηλώνει η ίδια στην κάμερα του Open.

Στο 99% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Για τους ασθενείς που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να διασωληνωθούν, θα πρέπει να υπάρξει αναζήτηση διαθέσιμου κρεβατιού, τονίζουν γιατροί της πόλης, την ώρα που η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει στο 99%.

«Δυστυχώς η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 44 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλες τις διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας» υπογράμμισε στο Open ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», αποδεικνύοντας ότι το σύστημα αγγίζει τα όρια του και ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων δίνουν μάχη με όσες δυνάμεις διαθέτουν.

Μονιμοποίηση των γιατρών στις ΜΕΘ ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Την μονιμοποίηση των γιατροί στις ΜΕΘ του ΕΣΥ, ως πράξη αναγνώρισης της προσφοράς τους τις δύσκολες μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε το πρωί της Τρίτης, 24 Νοεμβρίου, με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους, προσθέτοντας ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

«Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων ιατρών ωστε όλο το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αν καταστεί, μετά από κρίση, αορίστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη
Όπως επισημαίνει το Open, παρά το καθολικό lockdown, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη με την πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει εκτός ελέγχου. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκε στην πόλη προκειμένου να συντονίσει την αυστηροποίηση των ελέγχων, ώστε να δοθεί χρόνος το επόμενο δεκαήμερο, στο ΕΣΥ. «Ας αυτοπεριοριστούμε όλοι μας, λίγη υπομονή ακόμα. Υπάρχουν γιορτές τον Νοέμβριο, ας τις κάνουμε τηλεφωνικά», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, περιορισμό των μετακινήσεων ζήτησε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υπέγραψε κονδύλι διάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ στην ΕΛ.ΑΣ. για την προμήθεια 60 οχημάτων που θα χρησιμοποιούνται στους ελέγχους των αστυνομικών.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η εκκένωση της ιδιωτικής κλινικής «Σαραφιανός», η «Γενική» ήδη υποδέχεται non Covid περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στη διάθεση του ΕΣΥ τέθηκε και ένα κέντρο αποκατάστασης δυναμικότητας 200 κλινών.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Tα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό τίμησε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Tα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό τίμησε σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου…

3 Δεκεμβρίου 2023

Τέμπη: Η συγκινητική ανάρτηση του πατέρα της 28χρονης Ελπίδας που πέθανε στο δυστύχημα – «Αύριο θα έπαιρνε το πτυχίο της»

Το πτυχίο της από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα έπαιρνε η 28χρονη…

3 Δεκεμβρίου 2023

Συγκινητικό βίντεο: «Λύγισε» ο Σβαρτσενέγκερ ακούγοντας τα όσα βίωσε 14χρονη ισραηλινή – Η Χαμάς σκότωσε τον πατέρα της

Εκεί άκουσε την ιστορία της 14χρονης Έλλα Σάνι που κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια…

3 Δεκεμβρίου 2023

Αποτροπιασμός στην Ήπειρο: Πυροβόλησαν αρκούδα με το μικρό της

Ένα αποτρόπαιο περιστατικό συνέβη στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης, όπου διερχόμενοι οδηγοί εντόπισαν νεκρές δυο…

3 Δεκεμβρίου 2023

Ανακάλυψαν νέο είδος αράχνης: Έχει τέσσερα μάτια και νύχια και ζει στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος θαλάσσιας αράχνης που ζει στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής το…

3 Δεκεμβρίου 2023

Τουρισμός για Ολους: Αυξάνονται οι δικαιούχοι και τα ποσά – Ανοίγει τον Ιανουάριο η πλατφόρμα

Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους. Ο β' κύκλος του…

3 Δεκεμβρίου 2023