Κόσμος

Κορωνοϊός στην Τουρκία: Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί lockdown

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να θέσει την Τουρκία σε καραντίνα και να επιβάλει lockdown, λόγω κορωνοϊού.
«Είναι προφανές ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα θα ήταν αναγκαίο ένα γενικευμένο και αποτελεσματικό lockdown», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.
«Τα ισχύοντα μέτρα είναι ανεπαρκή», τόνισε, χωρίς ωστόσο να ζητεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε επίσης τις τουρκικές ΔΕΚΟ του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να κάνουν θυσίες και να παρατείνουν τις ημερομηνίες πληρωμής των λογαριασμών, όσο η χώρα πολεμά την πανδημία.

Απομακρύνθηκε ο Τούρκος υπ. Μεταφορών
Ο Μεχμέτ Τζαχίτ Τουρχάν απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, έπειτα από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Τη θέση του καταλαμβάνει ο υφυπουργός Αντίλ Καραϊσμαίλογλου.
Αν και επισήμως δεν αναφέρεται ο λόγος της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση, ωστόσο τα τουρκικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέουν την απόφαση με το γεγονός ότι ο υπουργός, παρά τα μέτρα για τον κορωνοϊό και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, προχώρησε στην κήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Η απομάκρυνση του υπουργού συνδέεται με την συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων με κύριο θέμα την έναρξη της υποβολής προσφορών για τη διώρυγα. Ωστόσο, η σύγκληση του οργάνου προκάλεσε έντονη κριτική τόσο για την προφανή έλλειψη απόστασης μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση, παρά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, όσο και για το γεγονός ότι η διαδικασία για τη διώρυγα προχωρά σε μία περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα, όπου σχεδόν όλες οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, εξέφρασε την απορία του για το χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα αμφιλεγόμενο έργο, την ώρα που οι κάτοικοι της πόλης φοβούνται για το ίδιο τους το μέλλον.
«Αφήνω στοn λαό να κρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο διαγωνισμό για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης σήμερα, αντί να στηρίξει τα εκατομμύρια των κατοίκων της που ανησυχούν για τη διαβίωσή τους», έγραψε στο twitter ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η κατασκευή της τεχνητής διώρυγας στην ανατ. Θράκη, αξίας δις. δολαρίων, αποτελεί ένα από τα μεγαλόπνοα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θα διασφαλίσει –όπως υποστηρίζει- την αποσυμφόρηση του Βοσπόρου. Σχέδιο, ωστόσο, στο οποίο αντιτίθεται η αξιωματική αντιπολίτευση, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το