Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στη Βόρεια Ελλάδα οι μισοί θάνατοι από Covid στη χώρα

Την αγωνία συντηρεί στα ύψη η πίεση στα νοσοκομεία και, κυρίως, ο μεγάλος αριθμός ασθενών που καταλήγουν από τη νόσο Covid-19. Άλλοι 77 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν σήμερα και ένας ακόμα ενσωματώθηκε με καθυστέρηση στο σχετικό μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες απώλειες άγγιξαν τις 1.346.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες ημέρες, τις συναθροίσεις, την κινητικότητα αλλά και τις πολλές αφίξεις από το εξωτερικό για οικογενειακά Χριστούγεννα, λαμβάνονται ήδη τα πρώτα μέτρα προστασίας από τη νέα απειλή που γέννησε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, την παραλλαγή Omicron που πολλαπλασιάζεται ταχύτατα και ήδη αριθμεί χιλιάδες κρούσματα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, ενώ δέκα κρούσματα με το παραλλαγμένο στέλεχος έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα. Έτσι, από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00, όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν αρνητικό PCR τεστ (μοριακό).

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκού χώρου σημαίνει ότι, αναπόφευκτα, ο ιός θα παρουσιαστεί σε γειτονικά κράτη αρχικά, στην ευρωπαϊκή επικράτεια έπειτα.

Αν και η παραλλαγή Omicron ακόμη ερευνάται, οι εκτιμήσεις που εξέφρασε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη τον επικεφαλής του CDC, Δρ Άντονι Φάουτσι, συνδέουν την υψηλή μεταδοτικότητά της με σχεδόν βέβαιη αύξηση στις νοσηλείες, επιβάρυνση στα συστήματα υγείας και ενδεχομένως μεγαλύτερη θνητότητα.

Στη Βόρεια Ελλάδα οι μισοί σχεδόν θάνατοι

Με 900 περίπου νέους ασθενείς επιβαρύνθηκαν το περασμένο 48ωρο τα νοσοκομεία της χώρας, οι 450 χθες. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι 4.328, 3.300 σε απλές κλίνες Covid και 1.028 σε μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).

Σε ασφυκτική κατάσταση έχουν περιέλθει οι ΜΕΘ της χώρας, στις οποίες νοσηλεύονται σήμερα 616 ασθενείς, 40% εκ των οποίων στην Αττική και το 35% στη Βόρεια Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr. H πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 96,58%.

«Μαύρη» πρωτιά ωστόσο κατέγραψαν τα νοσοκομεία του Βορρά όσον αφορά τη θνητότητα, στα οποία καταγράφηκαν οι μισοί σχεδόν νέοι θάνατοι με τους περισσότερους ασθενείς να καταλήγουν στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο (8) και έπειτα στα «Παπαγεωργίου», «ΑΧΕΠΑ» και το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών (4 στο καθένα). Οι υπόλοιπες νέες απώλειες αφορούν σε Αττική (30%) και υπόλοιπη Ελλάδα (20%).

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς, τέλος, έπεσαν κάτω από τους 700 στους 683, με τους 520 περίπου να μοιράζονται σχεδόν ισάριθμα σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 553 (80.97%) εκ του συνόλου είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Μειωμένοι οι δείκτες της διασποράς

Ελαφρώς μειωμένοι παρουσιάζονται σήμερα στην έκθεση του ΕΟΔΥ οι επιδημιολογικοί δείκτες που αφορούν τη διασπορά του κορωνοϊού. Σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, κάτω από τη μονάδα βρέθηκε ο δείκτης μετάδοσης της νόσου Rt στο 0.93 από 1.07, ενώ πτώση σημειώθηκε και στο ποσοστό θετικότητας των συνολικών ελέγχων στο 0.78% από 0.87%, επί ισάριθμα σχεδόν τεστ.

Στα 4.801 εντοπίζονται τα νέα κρούσματα, τα 1.486 στην Αττική και τα 817 στη Θεσσαλονίκη και έπειτα 124 στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, 121 στην ΠΕ Ηρακλείου, 123 στην ΠΕ Κοζάνης, 115 στην ΠΕ Λάρισας και 106 στην ΠΕ Σερρών, ενώ η ΠΕ Λακωνίας (65) σήμερα πέρασε στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) του επιδημιολογικού χάρτη.

Σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει μικρή αύξηση στο ποσοστό των ασθενών ηλικίας 4-18 (9.377) που μεταφράζεται στο 26% της συνολικής διασποράς ενώ αντιστοιχούσε στο 25%.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το