Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σενάρια για 4.500 κρούσματα στο τέλος του μήνα – Ανησυχία για την πορεία των εμβολιασμών

Αναστροφή της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων κορονοϊού δείχνουν τα δεδομένα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. «Ήμασταν σε κάμψη, ήμασταν σε καθαρή πτωτική πορεία περίπου 12 μέρες πριν, πριν τρεις με τέσσερις μέρες έχουμε επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, και αυτή τη στιγμή ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι σε σταθερότητα, πέφτουμε ακόμα, αλλά πιο αργά» εξήγησε ο καθηγητής.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι προάγγελος μιας μεταβολής της εικόνας που περιμένουμε να δούμε 18 με 20 του μήνα, με μια αναστροφή σε αυξητική πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε ημερησία αυξητική τιμή πάνω από 4000 – 4500 κρούσματα προς το τέλος το μήνα, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θα είναι γύρω στα 3.500 – 3.700. «Και 4.900 σε μια μέρα μπορούμε να δούμε, άλλα θα είναι μια μέρα» είπε.

«Το καλό νέο είναι ότι η εικόνα των περίπου 40 θανάτων δε θα συνεχιστεί, θα πάμε προς τους 30 εβδομαδιαίο μέσο όρο, όμως μετά προς τα μέσα Οκτωβρίου, μπορούμε να φτάσουμε στους 37, θα έχουν συμβάλει και τα σχολεία λόγω μετάδοσης στο σπίτι». Από τώρα μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, περιμένουμε μια διακύμανση 30 με 40 θανάτους την ημέρα. Θεωρώ ότι μπορούμε να το αποφύγουμε με τον εμβολιασμό βασικό όπλο.

«Δεν έχει συζητηθεί επέκταση υποχρεωτικότητας για άλλες κατηγορίες, μόνο στους υγειονομικούς» ξεκαθάρισε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Έκανε λόγο για εικόνα κάμψης της πανδημίας σε σχέση με τα 248.000 τεστ που έχουν γίνει. «Επειδή η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ θα πρέπει όλοι να θωρακιστούμε κατά το δυνατόν περισσότερο» επισήμανε πάντως η υφυπουργός.

Συναγερμός για τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα για τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταγγελίες για υγειονομικούς που δίνουν πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, γιατρός στο Δρομοκαΐτειο έβγαζε πιστοποιητικά σε ανθρώπους εκτός νοσοκομείου που δεν είχαν νοσήσει. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο οποίος είναι και εργαζόμενος του νοσοκομείου, αποκάλυψε πως η διοίκηση του Δρομοκαΐτειου, σε συνεργασία με την επιτροπή λοιμώξεων, ανακάλυψε ότι γιατρός έβγαζε θετικά δείγματα κορoνοϊού σε άτομα που δεν είχαν σχέση με το νοσοκομείο και δεν είχαν δικαίωμα να εξετασθούν. Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιούσε τους κωδικούς του παθολόγου ιατρού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ο εν λόγω γιατρός στις 30 Ιουλίου έβγαλε θετικό τεστ στον εαυτό του και σε δυο άγνωστα άτομα από το νοσοκομείο. Ακολούθησε μοριακός έλεγχος στο γιατρό και ήταν αρνητικός. Στις 31 Αυγούστου, βρέθηκαν επτά άτομα άγνωστα στο νοσοκομείο με θετικό μοριακό τεστ. Τα δείγματα ελήφθησαν από τον ίδιο το γιατρό.

Η διοίκηση και η επιτροπή λοιμώξεων ανακάλυψαν τις μεθοδεύσεις του γιατρού. Ενήργησαν τάχιστα συγκέντρωσαν στοιχεία και διεταξαν ΕΔΕ. Θα παραπέμψουν την υπόθεση στην Εισαγγελία.

Bασιλακόπουλος: Αν μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας με τεστ θα το είχαμε κάνει
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι η πτώση της εμβολιαστικής προσέλευσης στην Ελλάδα προϋπήρξε της συζήτησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. «Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, στην αρχή υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση, μετά η προσέλευση μικραίνει. Η υποχρεωτικότητα οδήγησε σε αύξηση των εμβολιασμών», ανέφερε. «Προφανώς τα δύο rapid test μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά δεν είναι ασφαλές υγειονομικά. Αν μπορούσαμε μόνο με τεστ να λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας θα το λύναμε. Δεν μπορούν από μόνα τους τα τεστ να λύσουν το πρόβλημα. Ο εμβολιασμένος μετά από κάποιους μήνες αρχίζει να έχει μια μικρότερη προστασία», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης είπε ότι ειδικά σε ανθρώπους άνω των 60, εκτινάσσεται ξανά στο αρχικό 95%. «Δεν έχουμε δεδομένα 6 μηνών μετά την τρίτη δόση», σχολίασε στο ερώτημα αν θα χρειαστούν και άλλες ενισχυτικές δόσεις. «Θεωρώ ότι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα με τρίτη δόση», τόνισε.

Βατόπουλος: Πιθανή η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά
Σε πιθανή αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά αλλά και για τα δεδομένα που ισχύουν αναφορικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

O καθηγητής σημείωσε πως λαμβάνοντας ως τεκμήριο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως είναι πιθανό να σημειωθεί έξαρση και στη χώρα μας. Βέβαια, όπως είπε κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν και έχουν επαφές με πολλά άτομα.

Όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα τη λάβουμε όλοι. Όπως είπε οι ειδικοί διεθνώς, προτάσουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, έστω και με μία δόση, οι πληθυσμοί που δεν έχουν καθόλου ανοσία. «Η συζήτηση αυτή δεν αφορά άμεσα όλους, μόνο ειδικές ομάδες όπως αρχικά υγειονομικούς και ηλικιωμένους, τόνισε.

Για τον χειμώνα που έρχεται ο καθηγητής επεσήμανε πως το τοπίο σε σχέση με την πανδημία, είναι ακόμα θολό με θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία: «τα καλά νέα αφορούν το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας και τα πάρα πολλά τα τεστ. Αρνητικό στοιχείο αποτελούν οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα». Ερωτηθείς για το αν θα εκτεθούμε όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) στον ιό τον χειμώνα, ο καθηγητής απάντησε πως κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ πιθανό, αν και αυτό όπως είπε εξαρτάται από τον ποσοστό των ανόσων καθώς όσο περισσότεροι έχουν ανοσία τόσο δυσκολότερα θα μετακινείται ο ιός.

Τέλος, ο καθηγητής σχολίασε τις απόψεις που εκφράζουν διάφοροι ιερείς, οι οποίοι στρέφονται κατά του εμβολίου και τη χρήση μάσκας προστασίας: «Ξεκίνησε στραβά η όλη ιστορία με την εκκλησία, στοχοποιήθηκε αναλογικά.Για να πείσουμε τον θρησκόληπτο πρέπει να μπούμε στο μυαλό του, δεν πρέπει να τους κουνάμε το δάκτυλο γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα».

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πρωτοβουλία Μακρόν για την επίλυση της κρίσης στον Λίβανο

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν κάλεσαν σήμερα…

4 Δεκεμβρίου 2021

Τραγικός θάνατος στην Καλαμπάκα. Το ρεύμα κεραυνοβόλησε οδηγό φορτηγού

Τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Διάβα Καλαμπάκας ένας Καλαμπακιώτης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα…

4 Δεκεμβρίου 2021

Τέλος ο Αμπασκάλ από τον Βόλο

Η νέα ήττα του Βόλου, αυτή τη φορά από τον Παναιτωλικό με 2-1 στο Πανθεσσαλικό…

4 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκία: Βόμβα εντοπίστηκε σε αυτοκίνητο αστυνομίας που επέβλεπε συγκέντρωση του Ερντογάν

Μια βόμβα εντοπίστηκε κάτω από το αυτοκίνητο της αστυνομίας ού που επρόκειτο να βρίσκεται στη…

4 Δεκεμβρίου 2021

Πάπας Φραγκίσκος σε Ιερώνυμο: «Συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών»

Στις 4:00 το απόγευμα πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,…

4 Δεκεμβρίου 2021

Στη φυλακή έξι συνολικά κατηγορούμενοι του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν αργά το απόγευμα τρεις ακόμη κατηγορούμενοι ως μέλη του…

4 Δεκεμβρίου 2021