Κόσμος

Κορωνοϊός: Σε lockdown η Σαγκάη των 26 εκατ. κατοίκων – Έξαρση κρουσμάτων λόγω «Όμικρον»

Η Κίνα επιβάλλει το πιο εκτεταμένο lockdown κατά του κορωνοϊού εδώ και δύο χρόνια, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο μια επιδεινούμενη έξαρση κρουσμάτων στη Σαγκάη εξαιτίας της «Όμικρον» καθώς και για να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ.

Στο πλαίσιο αυτό, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η πολιτική «μηδενικής Covid» που υιοθετεί η χώρα.

Η Σαγκάη, η οποία είναι η οικονομική πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας με πληθυσμό 26 εκατομμύρια, διαχειρίστηκε τα προηγούμενα ξεσπάσματα με περιορισμένης κλίμακας lockdown σε κατοικίες ή χώρους εργασίας όπου εξαπλωνόταν ο ιός.

Ωστόσο, το lockdown που επιβλήθηκε σε ολόκληρη την πόλη, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και θα είναι το πιο εκτεταμένο που έχει επιβάλει η Κίνα από τότε που τέθηκε σε καραντίνα η πόλη Γουχάν, το μέρος δηλαδή όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του 2019.

Η οικονομική ζώνη Pudong της Σαγκάης καθώς και κοντινές περιοχές θα παραμένουν κλειστές από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ παράλληλα θα διενεργούνται μαζικά τεστ, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Κατά τη δεύτερη φάση του lockdown, η τεράστια περιοχή του κέντρου δυτικά του ποταμού Huangpu, θα ξεκινήσει το δικό της πενθήμερο lockdown την Παρασκευή.

Οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι και οι παραδόσεις θα αφήνονται σε σημεία ελέγχου ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επαφή με τον έξω κόσμο. Τα γραφεία και όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης, θα παραμείνουν κλειστά και οι δημόσιες συγκοινωνίες θα ανασταλούν.

Ήδη, πολλές κοινότητες στη Σαγκάη παρέμειναν κλειστές την περασμένη εβδομάδα, με τις κατοικίες να είναι αποκλεισμένες με μπλε και κίτρινα πλαστικά εμπόδια και τους κατοίκους να υποβάλλονται σε πολλαπλά τεστ για την Covid-19.
Το θεματικό πάρκο Disneyland της Σαγκάης είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που έκλεισαν νωρίτερα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla αναστέλλει επίσης την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: Associated Press

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το