Κόσμος

Κορωνοϊός: Πρωτοφανή μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής – Αντισηπτικά και γιατροί stand by

Θα είναι μια Σύνοδος Κορυφής αλλιώτικη από τις άλλες. Δεν είναι μόνο επειδή η κρίση του κορωνοϊού είναι άνευ προηγουμένου, όπως και η απάντηση που πρέπει να δοθεί από την Ε.Ε για την ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι και επειδή πρακτικά, η πανδημία είναι ακόμη εδώ και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Θα είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής που δεν θα υπάρχουν δημοσιογράφοι. Όλες οι συνεντεύξεις Τύπου και οι ενημερώσεις θα γίνουν ψηφιακά, αφού οι λειτουργοί της ενημέρωσης δεν έχουν πρόσβαση στο κτίριο που θα συναντηθούν οι ηγέτες. Οι φωτογράφοι θα έχουν πρόσβαση για περιορισμένη ώρα σε συγκεκριμένα τεκταινόμενα (είσοδος ή γύρος τραπεζιού).

Οι αρχηγοί των κρατών θα έχουν μαζί τους μόνο 6 συνεργάτες, αντί για 19 που είχαν δικαίωμα να έχουν στις προηγούμενες συναντήσεις. Συνολικά, αναμένεται να είναι 31 άτομα στην αίθουσα που χωράει 330! Μόνο καθαρός, φιλτραρισμένος αέρας θα υπάρχει στην αίθουσα αυτή, με άλλα λόγια, η ατμόσφαιρα δεν θα ανακυκλώνεται.

Σε πολλά σημεία της διαδικασίας, οι αρχηγοί θα φορούν μάσκα, όπως άλλωστε και όλο το υπόλοιπο προσωπικό. Επίσης θα υπάρχουν ειδικά μικρόφωνα, ακουστικά, αντισηπτικά, απολυμαντικά και προστατευτικά στα πόμολα πόρτας. Στο κτίριο θα υπάρχουν και γιατροί για τους ηγέτες. Αν κάποιος αρχηγός κράτους νοσήσει, θα φύγει, αφού δώσει την εκπροσώπησή του σε άλλο κράτος-μέλος.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν παρουσίασε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Ε.Ε στον τομέα της υγείας για επιδημικές εξάρσεις του κορωνοϊού. Επιμένοντας στην ανταλλαγή πληροφοριών και τις συστάσεις στις διασυνοριακές δράσεις και τα μέτρα στον τομέα της υγείας, η Επιτροπή εστιάζει σε όλες τις αναγκαίες δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων και της ιχνηλάτησης επαφών, της βελτιωμένης επιτήρησης της δημόσιας υγείας και της διευρυμένης πρόσβασης σε ιατρικά αντίμετρα όπως μέσα ατομικής προστασίας, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Επιπλέον, οι εν λόγω δράσεις περιλαμβάνουν μέτρα για την ικανότητα ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της υγείας, τα μη φαρμακευτικά αντίμετρα, την υποστήριξη των μειονοτήτων και των ευάλωτων ατόμων, καθώς και δραστηριότητες για τη μείωση της επιβάρυνσης από την εποχική γρίπη.

Η ανακοίνωση καθορίζει ορισμένες δράσεις προτεραιότητας για τις εθνικές αρχές, την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ:

-Αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να χαρτογραφούνται οι συρροές κρουσμάτων και να περιορίζεται η εξάπλωση επιδημικών εξάρσεων. Εκτός από την ανακοίνωση, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα εκτελεστική απόφαση για την υποστήριξη της διαλειτουργικότητας εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων μέσω κινητών συσκευών πέραν των εθνικών συνόρων στην ΕΕ.

-Διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω μηχανισμών όπως οι συμφωνίες κοινής προμήθειας έκτακτης ανάγκης και τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.

-Διατήρηση ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς παραμέληση άλλων τομέων της υγείας, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεταφοράς ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ κρατών μελών, καθώς και με τον συντονισμό της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης για τις αιτούσες χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

-Παροχή στοχευμένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων βάσει έρευνας και στοιχείων, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εκ νέου επιβληθέντων μέτρων.

-Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και τα περιθωριοποιημένα άτομα, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τις εξετάσεις, τη φροντίδα και τη θεραπεία, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και την ψυχολογική υποστήριξη.

-Μείωση της επιβάρυνσης από την εποχική γρίπη, ώστε να αποφευχθεί η πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας που βρίσκονται ήδη στα όριά τους, με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με άλλα μέσα όπως η εξασφάλιση πρόσθετων εθνικών προμηθειών σε εμβόλια κατά της γρίπης.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Πλέον γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό, αλλά καθήκον μας είναι να παραμένουμε σε εγρήγορση και να δρούμε προληπτικά. Το σύνολο μέτρων που παρουσιάστηκε σήμερα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση νέων πιθανών επιδημικών εξάρσεων της νόσου COVID-19. Με βάση τα διδάγματα των τελευταίων μηνών, σχεδιάζουμε για το μέλλον ώστε να αποφύγουμε τους αυτοσχεδιασμούς, με ενίσχυση της ετοιμότητάς μας σε όλα τα μέτωπα, διαφύλαξη της ενιαίας αγοράς και των βασικών ελευθεριών της και διευκόλυνση της πορείας προς την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη σε ολόκληρη την ΕΕ.».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τη μεγάλη έξαρση της πανδημίας COVID-19, αλλά ο ιός κυκλοφορεί ακόμη. Η επαγρύπνηση, η ετοιμότητα και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητα για την πρόληψη γενικευμένων εξάρσεων. Σήμερα ζητάμε την ανάληψη ισχυρής και κοινής δράσης για την προστασία των πολιτών μας και θα στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο πλαίσιο αυτό. Είναι ευθύνη μας να βεβαιωθούμε ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Δεν είναι τώρα η ώρα για να χαλαρώσουμε τα μέτρα προφύλαξης».

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το