Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα από τις 29 Ιουλίου – Πρόστιμα για τους παραβάτες

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, φαινόμενα συνωστισμού αλλά και μη τήρηση αποστάσεων δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους λοιμωξιολόγους που ζητούσαν επίμονα εδώ και μέρες την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Γι’ αυτό και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη του ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε εμπορικά καταστήματα και σε δημόσιες υπηρεσίες. Εδώ και ημέρες ήταν φανερό ότι οδεύουμε σε ένα ακόμα μέτρο τόσο από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων όσο και από τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα – Τι γίνεται στις εκκλησίες

Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Στους παραβάτες της μη χρήσης μάσκας θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στους χώρους λατρείας και πως στη συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών οι κανόνες τηρούνται. Εξήγησε ότι αυτή την ώρα δεν εξετάζονται περαιτέρω μέτρα και εάν προκύψει τέτοια ανάγκη θα γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και έπειτα από πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Αναλυτικά οι από τις 29 Ιουλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για εργαζομένους και κοινό/πελάτες στα εξής:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ
  • καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία)
  • ιατρεία
  • ασανσέρ
  • καταστήματα λιανικής
  • κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

    Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

  • ΜΜΜ
  • ταξί για επιβάτες και οδηγούς
  • σούπερ μάρκετ

Πώς φοράμε σωστά τη μάσκα
O ΕΟΔΥ επανέρχεται με οδηγίες για τη σωστή χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας.  Όπως σημειώνει στη σελίδα του ο ΕΟΔΥ:

  1. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ
  2. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια
  3. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:
  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οδηγίες εφαρμογής

  • επιλογή του σωστού μεγέθους
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
  • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
  • πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
  • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
  • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
  • αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
  • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
  • αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Καμπανάκι για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική. «Ξέρουμε όλα τα κρούσματα που βρίσκονται. Δεν υπάρχει ανάγκη πανικού» είπε ο κ.Χαρδαλιάς και προσέθεσε: «θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα Μέσα Μεταφοράς, ειδικά στις περιοχές που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα. Δεν αισθανόμαστε ότι κάτι μας ξεφεύγει».
Από αυτά τα 36 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 72%, παράλληλα, αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε ότι σήμερα υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ανησυχία για την χαλαρότητα των νέων
Αυτοί που το παίρνουν πιο… χαλαρά και είναι κι αυτοί που η καμπύλη τους παρουσιάζει ανοδική τάση, είναι οι νέοι.
«Βλέπουμε σιγά σιγά αυξάνονται οι εισαγωγές, βλέπουμε να προσέρχονται στις εφημερίες για άλλους λόγους και να τους βρίσκουμε θετικούς. Εχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, γιατί αφενός κάνουμε περισσότερα τεστ, αφετέρου γιατί οι νέοι θεωρούν ότι δεν είναι ευάλωτοι και μπορούν να κάνουν τη ζωή τους και τις διακοπές τους» είπε μιλώντας στο Open TV ο λοιμωξιολόγος Δρόσος Καραγεωργόπουλος και πρόσθεσε: «

Για τα beach bar είπε: «Τα βλέπουμε με επιφυλακτικότητα γιατί ο κόσμος είναι χαλαρός». Ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι «η συμπεριφορά του κόσμου θα αποτρέψει τη νέα λήψη μέτρων». Είπε δε για τα σχολεία ότι «το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και όλοι θέλουν τα σχολεία να είναι ανοικτά», ξεκαθαρίζοντας ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας.
Κλείνοντας εξέφρασε το παράπονο ότι «είναι εξοργιστικό να ακούς κάποιους να αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη του κορονοϊού και να το παίρνουν τόσο αψήφιστα» εκφράζοντας την ανησυχία του «για τον χειμώνα που έρχεται».

Η πρόταση
Την άποψη πως η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη, εξέφρασε τη Δευτέρα, 27 Ιουλίου, και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα με τον κορονοϊό.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια χαλάρωση. Δεν εισακούονται τα μηνύματά μας, γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, το ξέρετε, το λέμε κάθε μέρα. Έχει ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τις διάφορες εστίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αρκετά ικανοποιητικά θα έλεγα. Από την άλλη έχουμε και σχετικά καλά δεδομένα από την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, δηλαδή βλέπουμε ότι τα κρούσματα που ανιχνεύονται στα αεροδρόμια δεν είναι άσχημα, είναι αυτά που περιμέναμε. Ελέγχθηκε και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Έχουμε όμως τα προβλήματα της συμμόρφωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα», ανέφερε ο καθηγητής.

Και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα δεν τηρούνται το θέμα της απόστασης το έχουμε αφήσει πολύ πίσω, υπάρχουν συσσωρεύσεις κόσμου και συγχρωτισμοί παντού, η χρήση μάσκας παντού επίσης δεν τηρείται, ενώ είναι από τα βασικά μέτρα σε αυτή τη φάση, με αποτέλεσμα να ξαναφέρει σιγά σιγά την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων».
Παράλληλα, ο κ. Γώγος τόνισε: «Το πράγμα αρχίζει και γίνεται δύσκολο στη χώρα μας όσον αφορά στα εγχώρια κρούσματα, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτό, ξέρετε, δεν ελέγχεται ούτε με τεστ στα σύνορα, ούτε με κλείσιμο συνόρων στις χώρες, ελέγχεται μόνο με τα μέτρα που πρέπει να παίρνει ο πολίτης».

Η προαναγγελία Παπαθανάση
Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος σχολίασε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας, κάνοντας αναφορά τόσο στην αναστολή λειτουργίας των πανηγυριών και τον Αύγουστο όσο και στα μέτρα που πρέπει να τηρούμε όλοι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

«Σαφώς και βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, άλλωστε κανείς δεν είπε ότι η Covid έχει φύγει. Είμαστε εν μέσω της κρίσης και πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό και να μην ξεχνάμε. Απλά έχουμε πάει πολύ καλά και είναι λες και πέρασε από πάνω μας ο κορονοϊός και τον έχουμε ξεχάσει. Δεν ισχύει όμως αυτό. Βλέπουμε ότι χώρες όπως η Σερβία πολύ γρήγορα ξανακύλησαν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Γι’ αυτό και είπαμε ότι αυτά τα μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε είναι στο τραπέζι πάντα καθότι είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Και αν αποφασιστεί από τους ειδικούς ότι πρέπει να φοράμε μάσκα και σε άλλα καταστήματα, θα το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Μάλιστα ουσιαστικά προανήγγειλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, σε εμπορικά κέντρα και εκκλησίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε: «Ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση, οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν και λαμβάνουν αποφάσεις. Τίποτα δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Επομένως, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασιστεί ότι θα φοράμε μάσκα και στα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, δηλαδή πχ. σε φούρνους, σε κρεοπωλεία ή μπορεί να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους. Είναι κάτι το οποίο είναι συνεχώς στο τραπέζι».

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης στη χρήση μάσκας και τη γενικότερη εφαρμογή των μέτρων καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός και ένας ελεγκτής για κάθε πολίτη. «Θα πρέπει, στο πλαίσιο της ατομικής μας ευθύνης, να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το