Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πότε προγραμματίζουν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα

Σε μία «μάχη» ανάμεσα στον εμπορικό κόσμο και τους λοιμωξιολόγους έχει εξελιχθεί η ανακοίνωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και ειδικά για τις ημερομηνίες άρσης περιοριστικών μέτρων του lockdown. H κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή, καθώς προέχει η προστασία της υγείας και της ζωής, αλλά και να συνεχίζει να… αναπνέει η οικονομία για κλάδους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα επόμενα μαγαζιά που πρόκειται να ανοίξουν είναι τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια, όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ το ethnos.gr.

Παρότι οι επιστήμονες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown πριν από τα Χριστούγεννα, ένας οδικός χάρτης επαναλειτουργίας της αγοράς εκπονείται από την κυβέρνηση, με πρώτο βήμα τη λειτουργία, από Δευτέρα των καταστημάτων με εποχικά είδη. «Δεν πρέπει να υπάρξουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού» είπε στο Open TV, ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος ΕΣΕΕ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να ανοίξουν κι άλλα καταστήματα που αφορούν χιλιάδες επαγγελματίες άλλων κλάδων που επιζητούν να κάνουν τζίρο μέσα στις γιορτές.

Από την άλλη οι ειδικοί προτείνουν στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ευρεία άρση μέτρων, τουλάχιστον μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Μέχρι τον Μάρτη δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα, λένε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ο προγραμματισμός, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του ethnos.gr είναι ο εξής:

 • Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα. Διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά τα 110 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη και ανοίγουν μόνο αυτήν την εποχή. Παράλληλα από την ίδια ημέρα θα επιτραπεί και η πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ τόσο για να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όσο – και κυρίως – για να μειωθούν ενδεχόμενα φαινόμενα συνωστισμού και να μην κατευθυνθεί το σύνολο των καταναλωτών σε 110 καταστήματα.
 • Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου  αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
 • Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και – εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό – το μικρό λιανεμπόριο που σχετίζεται με τις γιορτές (είδη δώρων, κάβες και ίσως και εμπορικά καταστήματα με είδη ρουχισμού και υπόδησης). Στόχος είναι να «καλυφθούν» κατά προτεραιότητα όλες εκείνες οι εμπορικές δραστηριότητες που την περίοδο των εορτών κάνουν έως το 30% – 40% του ετήσιου τζίρου τους. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία θα επιτρέπουν αυτό το άνοιγμα.
 • Με τα έως τώρα δεδομένα, τα εμπορικά κέντρα φαίνεται ότι θα παραμείνουν κλειστά αν και υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, η οποία, πάντως, δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

To ωράριο καταστημάτων για χριστουγεννιάτικα – Μετακίνηση με sms στο 13033

Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα εν όψει Χριστουγέννων και όπως ανακοινώθηκε θα είναι ανοικτά από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, ενώ η μετάβαση θα γίνεται με sms 2 στο 13033 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

 • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
 • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
 • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
 • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
 • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
 • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Οι ΚΑΔ των καταστημάτων που ανοίγουν

 • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
 • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02 Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
 • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
 • Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).
Πηγή: Έθνος
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το